Επαναπατρίστηκαν αρχαία ελληνικά νομίσματα – Τρία από αυτά είχαν φύγει παράνομα από την Ελλάδα

Επρόκειτο να δημοπρατηθούν σε οίκους του Μονάχου και της Ζυρίχης


ΕΛΛΑΔΑ
17:31
05/10/2020
Επαναπατρίστηκαν αρχαία ελληνικά νομίσματα - Τρία από αυτά είχαν φύγει παράνομα από την Ελλάδα
3
loading

Πέντε σπάνια αργυρά νομίσματα, τα οποία επρόκειτο να δημοπρατηθούν σε οίκους του Μονάχου και της Ζυρίχης, επαναπατρίστηκαν, πληροφορεί με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τα τρία, από αυτά, τα οποία είχαν εξαχθεί παρανόμως από την Ελλάδα, επαναπατρίστηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 από το Μόναχο.

Πρόκειται για έναν στατήρα Λίνδου του πρώτου μισού του 5ου αιώνα π.Χ., ένα οκτάδραχμο του βασιλιά των Ηδονέων Γέτα, με χρονολογία κοπής γύρω στα 480-460 π.Χ., και έναν στατήρα Ήλιδας του 328 π.Χ. περίπου. Τα νομίσματα παραδόθηκαν από τις βαυαρικές αστυνομικές Αρχές στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο, επέστρεψαν στην Αθήνα και φυλάσσονται στο Νομισματικό Μουσείο, το οποίο συνέδραμε στην ταύτισή τους.

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, ο επαναπατρισμός των νομισμάτων συνδέεται με την εξάρθρωση, τον Οκτώβριο του 2016, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, που είχε έδρα την Ελλάδα και πλοκάμια σε πολλές άλλες χώρες και σχετιζόταν με την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών.

«Εις χείρας των εμπλεκομένων στην οργάνωση είχαν κατασχεθεί, εντός Ελλάδας, 126 αρχαία αντικείμενα και 2.024 νομίσματα, ενώ τον Μάρτιο του 2017 επαναπατρίστηκαν από τη Γερμανία 33 αγγεία Μυκηναϊκής εποχής, 600 αρχαία νομίσματα και άλλα αρχαία αντικείμενα διαφόρων εποχών, τα οποία οι αρχαιοκάπηλοι είχαν εξαγάγει παρανόμως από τη χώρα», σημειώνει το ΥΠΠΟΑ.

«Χάρη στις πληροφορίες που αντλήθηκαν από τη δικογραφία της υπόθεσης, κατέστη δυνατός ο εντοπισμός από την αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών αρχαίων ελληνικών νομισμάτων που είχαν διοχετευτεί από την εγκληματική οργάνωση προς πώληση σε οίκους δημοπρασιών με έδρα τη Ζυρίχη και το Μόναχο.

Σε συνεργασία με την Εισαγγελία Εφετών Πατρών έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες προς τις αρμόδιες ελβετικές και γερμανικές δικαστικές Αρχές, ώστε να παραδοθούν τα παρανόμως διακινηθέντα πολιτιστικά αγαθά», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Αποτέλεσμα των ανωτέρω ενεργειών ήταν και η επιστροφή στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 δύο ακόμη αργυρών νομισμάτων από τη Ζυρίχη. Πρόκειται για ένα τετράδραχμο Αθηνών "Νέας Τεχνοτροπίας", με χρονολογία κοπής το 136 π.Χ., και ένα τετράδραχμο Πτολεμαίου Δ΄ Φιλοπάτορα νομισματοκοπείου Σιδώνας, με χρονολογία κοπής περί τα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. Τα δύο νομίσματα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Νομισμα

    Τά αρχαιότερα ανήκουν στόν Ζ αιώνα .Πρώτος πού τα βρήκε ηταν ο βασιλιάς τού Άργους Φείδων .Ηταν απλές μεταλλικές ράβδοι οβελοι ή είχαν σφαιροειδή μορφή με εικονική παράσταση .Απο το Μ Αλέξανδρο άρχισε να μπαίνει στα νομίσματα η παράσταση των βασιλιάδων .Απο τα αρχαία ελληνικά νομίσματα περίφημα για την καλλιτεχνική τους ομορφιά είναι τα μακεδονικά Αμφιπόλεως Χαλκιδικής Φιλίππων ,τα νομίσματα της Κάτω Ιταλίας και Σικελίας Συρακουσών της Μ Ασίας .Τα πρώτα ρωμαϊκά ηταν χυτά χάλκινα με μονάδα το ασσάριον .Αργότερα κόπηκαν αργυρά και χρυσά .Πριν είχαν κόψει οι Λυδοί το ήλεκτρο μίγμα χρυσού αργυρού και οι Πέρσες τον δαρεικο απο χρυσάφι που κυκλοφορούσε και στην Ελλάδα .Τα βυζαντινά ηταν Χρύσα και χάλκινα με βάση τον σολιδο απο χρυσάφι .Έφεραν τις προτομές των αυτοκρατόρων και χριστιανικά σύμβολα .Απο τον ΙΒ αιώνα οι σόλιδοι έπαιρναν το όνομα του αυτοκράτορα που τους έκοψε ,μανουλατα κωσταντινάτα κλπ .

  2. avatar Νομισματα

    Νόμιμα μέτρα αξιών,από τή λέξη νόμος. Τά πρώτα πάντως νομίσματα μέ τή γνωστή μορφή τών μεταλλικών κερμάτων είναι τού 700 πχ και κυκλοφόρησαν στή Λυδία τής Μ Ασίας. Τά νομίσματα εκείνα ήταν χάλκινα ή χρυσά. Τά πρώτα χαρτονομίσματα κυκλοφόρησαν τό ΙΖ αιώνα μΧ ,άν και είχαν κάμει τήν εμφάνιση τους και κατά τά τέλη τού μεσαίωνα. Οι Ρωμαίοι και οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν γιά τά νομίσματα τους κυρίως ασήμι. Οι Ρωμαίοι είχαν και αρκετά νομίσματα από χαλκό και χρυσό. Στήν Ασία τά χαρτονομίσματα ήταν γνωστά από τόν Θ αιώνα μΧ και πρώτο κυκλοφόρησαν στήν Κίνα. Η κυκλοφορία τών νομισμάτων ασκεί επίδραση στή γενική οικονομία μιάς χώρας γιατί δημιουργεί αυτόματα καταστάσεις πού έχουν άμεση επίδραση σέ όλη τή διαμόρφωση τού δημόσιου βίου της. Όταν ένα νόμισμα δέν αντιπροσωπεύει τήν αξία τού μετάλλου πού υποτίθεται πώς περιέχει η οικονομία τής χώρας είναι φυσικό νά κλονίζεται. Τό ίδιο συμβαίνει και όταν τά χαρτονομίσματα κυκλοφορούν σέ μεγάλο αριθμό οπότε η πληθώρα τους επιφέρει αυτόματα τήν υποτίμηση τους.

  3. avatar Υιδιφωγφ

    Το υπουργείο πολιτισμού να μπαίνει σε διάφορα sites σαν πελάτης να ανακαλύπτει όλα τα νομίσματα και διάφορα αρχαία αντικείμενα να τα αγοράζει και να τα επιστρέφει στον τόπο τους

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει