Σε εξέλιξη βρίσκεται το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Σε αυτό συμμετέχουν μαθητές στηρίζεται από ενώσεις γγονέων και έχει ξεκινήσει από τις 10:30 το πρωί της Πέμπτης ενώ στις 11:30 καλείται η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, με την ΟΛΜΕ να έχει κηρύξει διευκολυντική στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00.

Και οι δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα καταλήξουν με πορεία στη Βουλή.

Ήδη πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς ξεκίνησαν να καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις φορέων, σωματείων και συλλογικοτήτων της εκπαίδευσης, όταν αποφασίστηκε το άνοιγμα των σχολείων σε πλήρη σύνθεση, με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να θεσπίζει την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη σε 25.

«Δεν κινητοποιούμαστε, όπως μας κατηγορούν, έτσι- χωρίς λόγο και αιτία. Δεν κλείσαμε τα σχολεία μας για να χάσουμε μάθημα. Δεν είμαστε ανεύθυνοι, ούτε γενικά δε θέλουμε να φοράμε μάσκα» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε η συντονιστική επιτροπή μαθητών Αθήνας.

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης ζητά:

Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, το πολύ στους 15 και ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας, έτσι ώστε να μπορούν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου.

Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα και ευθύνη του κράτους. Άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε εργαζόμενο στο σχολείο ή σε μαθητή.

Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων.

Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

Στην κινητοποίηση, με τα ίδια αιτήματα, καλεί πλήθος σωματείων και φορέων της εκπαίδευσης.

Βίντεο – Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.