Ιδιαίτερα δύσκολη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στην Αττική ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και αυτός είναι ο λόγος που εξετάζεται η επιβολή νέων μέτρων που μπορεί να φθάσουν ακόμη και στο τοπικό lockdown.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι «η Αττική βρίσκεται στην πορτοκαλί φάση της επιδημίας» και πως το επόμενο βήμα είναι το κόκκινο που σημαίνει lockdown.

«Αν δούμε μια μεγάλη έξαρση της επιδημίας, τότε μπορεί και αύριο να είναι η ώρα να λάβουμε νέα μέτρα» επεσήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση στην Αττική. Πέρα από την πολιτεία πρέπει και οι πολίτες να κάνουν αυτό που πρέπει», ήτοι να φοράνε μάσκες, να κρατάνε αποστάσεις και να πλένουν συχνά τα χέρια.

Αμέσως μετά, ο κ. Σύψας τόνισε για την Αττική ότι «όλα τα ποιοτικά στοιχεία της επιδημίας είναι άσχημα», απαριθμώντας τα εξής επτά:

1.     Την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων

2.     Τον αριθμό των θανάτων καθημερινά

3.     Τις ανησυχητικές εισαγωγές στα νοσοκομεία

4.     Τον αριθμό των διασωληνώσεων

5.     Την ολοένα και μεγαλύτερη κάλυψη των κλινών ΜΕΘ

6.     Το ποσοστό των δειγμάτων που βγαίνουν θετικά στον Covid-19

7.     Τον δείκτη μετάδοσης R0 που έχει ξεπεράσει το ένα (δηλαδή κατά μέσο όρο ένα μολυσμένο άτομο μολύνει ένα ακόμη με το οποίο έρχεται σε επαφή). «Είναι λίγο πάνω από το 1 με ανοδική τάση» όπως επεσήμανε ο καθηγητής.

«Όλα αυτά προοιωνίζουν μια θύελλα. Πρέπει πολίτες και πολιτεία, όλοι μαζί ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται στην Αττική» κατέληξε ο κ. Σύψας.

Σύψας: Νέα μέτρα ακόμα και αύριο – Είμαστε σε δύσκολη φάση στην Αττική

«Τώρα είμαστε στην “πορτοκαλί” φάση της επιδημίας, που σημαίνει ότι το επόμενο βήμα είναι η κόκκινη δηλαδή το lockdown» είπε ο Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

«Είναι η ώρα εκτός από την Πολιτεία και ο πολίτης να κάνει αυτό που πρέπει. Τις επόμενες 10 ημέρες θα έχουμε εικόνα, αξιολογούμε τα δεδομένα κάθε μέρα. Αν δούμε μεγάλη έξαρση του κορονοϊού θα πάρουμε επιπλέον μέτρα» σημείωσε.