Σε μία κρίσιμη περίοδο έχει μπει η Ελλάδα όσον αφορά την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 202 κρούσματα, με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν στο σύνολό τους τις 11.000, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 279.

«Είναι κρίσιμη ως προς την περίοδο. Είναι ο κατάλληλος χρόνος για τον περιορισμό του προβλήματος. Είναι φανερό ότι η πανδημία συνεχίζεται με μια μεγάλη, παγκόσμια διασπορά. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε το μέγεθος ούτε την επίδραση της», ανέφερε μεταξύ άλλων στην σχετική ενημέρωση ο Χαράλαμπος Γώγος.

Ο χάρτης των κρουσμάτων

Από τα 202 επιπλέον κρούσματα, που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 192 είναι εγχώρια. Από αυτά, τα 29 συνδέονται με συρροές, ενώ 21 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Αναλυτικότερα τα κρούσματα σήμερα:

-9 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

-1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

-86 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 16 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ  4 συνδέονται με συρροές

-16 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή, ενώ 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

-3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή, ενώ 1 αναφέρει επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων

-8 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου, εκ των οποίων 5 συνδέονται με συρροές

-7 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή

-7 κρούσματα στην  Π.Ε. Ηρακλείου

-3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

-6 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

-4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

-3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορίνθου, εκ των οποίων 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

-4 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

-1 κρούσμα στην  Π.Ε. Λάρισας

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

-10 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με συρροή, ενώ 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

-12 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με συρροή

-1 κρούσμα στην  Π.Ε. Πρεβέζης

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

-4 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

Εντατικοί έλεγχοι στην Αττική

Με τα κρούσματα του κορονοϊού να καταγράφουν αύξηση σε καθημερινή βάση και τα περισσότερα από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της covid-19 στην Ελλάδα το απόγευμα της Παρασκευής τόνισε πως: «Απέχουμε πολύ από ένα τοπικό lockdown».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς στο Λεκανοπέδιο έχει καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο χρονικό διάστημα και υπογράμμισέ πως θα ενταθούν οι έλεγχοι για τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

«Η τήρηση των μέτρων σημαίνει όχι νέα μέτρα» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό τονίζοντας ότι: «αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή» και πρόσθεσε: «Στην Αττική παρακολουθούμε καθημερινά την κατάσταση και αναλόγως ετοιμαζόμαστε είτε να εισηγηθούμε είτε να βγάλουμε από το συρτάρι μέτρα που χρειάζονται».

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι από τις 7 έως τις 23 Σεπτεμβρίου θα υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης κορονοϊού 8.450 νέοι στρατεύσιμοι, μια πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Υπό στενή παρακολούθηση τα γηροκομεία

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας ο Νίκος Χαρδαλιάς:

«Για να πετύχουμε τον στόχο μας λαμβάνουμε κάθε πρόσφορο μέτρο, ειδικά στις μονάδες φροντίδας των ηλικιωμένων» και ανακοίνωσε σαρωτικούς ελέγχους στις μονάδες φροντίδων ηλικιωμένων με στόχο τις επόμενες 10 μέρες να έχουν ελεγχθεί όλοι οι χώροι.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα μέτρα τα οποίο τίθενται σε εφαρμογή και αφορούν στους εργαζομένους στις συγκεκριμένες μονάδες.

-Αναβολή μη αναγκαίων αδειών προς

-Υποχρεωτικό το τεστ 48 ώρες πριν την επάνοδο τους στην εργασία

-Αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό

-Περιορισμός πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους

-Αποφυγή επαφών που παρουσιάζουν συμπτώματα

-Αν κάποιος εργαζόμενος έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα συνιστάται η θερμομέτρηση 2 φορές τη μέρα, η διαμονή σε διαφορετικό χώρο από το κρούσμα και αν είναι δυνατόν η μετακίνηση του σε άλλο σπίτι.