Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που καλείται να πάρει ένας γονέας είναι η επιλογή της κατάλληλης εκπαιδευτικής στέγης για το παιδί του. Επιθυμώντας να του προσφέρει τα καλύτερα εφόδια για ένα δυνατό ξεκίνημα στη ζωή, πολύ συχνά στρέφεται στην επιλογή ενός διεθνούς ιδιωτικού σχολείου, το οποίο και θα του προσφέρει μία πολυπρισματική οπτική για τον κόσμο που τον περιβάλλει.

Αναμφισβήτητα, το σχολείο -και ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια σε αυτό- παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προσωπική ανάπτυξη και τη μελλοντική επιτυχία ενός παιδιού. Εμφορούμενο από την παραπάνω αντίληψη και βασισμένο στην πολυετή πείρα του διδακτικού προσωπικού του, το Verita International School συγκέντρωσε και παρουσιάζει τα βασικότερα κριτήρια που πρέπει να εξετάζονται κατά την επιλογή του κατάλληλου ιδιωτικού σχολείου.

Λίγα λόγια για το προφίλ του σχολείου

Το Verita International School αφορά σε ένα αγγλόφωνο ιδιωτικό σχολείο για παιδιά 2,5 – 6 ετών, το οποίο χρησιμοποιεί το εθνικό πρόγραμμα σπουδών της Αγγλίας & Ουαλίας. O κύριος σκοπός του είναι να προσφέρει στους μαθητές του ένα παγκόσμιο διαβατήριο γνώσης, το οποίο και θα τους βοηθήσει να ανταποκριθούν ως αυριανοί πολίτες του κόσμου! Ταυτόχρονα, επιδιώκει να ενισχύσει τη συναισθηματική ωριμότητα και κριτική σκέψη, εντοπίζοντας και καλλιεργώντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά και δεξιότητες του κάθε παιδιού.

Επιπλέον, ενθαρρύνει τη βιωματική μάθηση και διαδραστική διδασκαλία, μέσω της αξιοποίησης των ερεθισμάτων που προκύπτουν από το παιχνίδι, την τέχνη, τις επιστήμες, την επαφή με τη φύση, αλλά και την κοινωνική εργασία, εξάπτοντας τη φαντασία και την περιέργεια των μαθητών.

Κριτήρια για τη σωστή επιλογή ενός ιδιωτικού σχολείου

Η ασφάλεια (ψυχική & σωματική)

Ειδικότερα για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας είναι εξαιρετικά σημαντικό να αισθάνονται ασφαλή και προστατευμένα. Ένα οικείο σχολικό περιβάλλον είναι αυτό που θα γεννήσει το αίσθημα ελευθερίας που χρειάζεται για να ξεδιπλώσουν αβίαστα τα ταλέντα και τις δυνατότητές τους. Βασικές προϋποθέσεις για να επιτευχθεί αυτό είναι να υπάρχει ένα υποστηρικτικό εκπαιδευτικό σύστημα, ενσυναίσθηση, κατανόηση και διάλογος.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να αισθάνονται και οι γονείς ήρεμοι, γνωρίζοντας πως αφήνουν το παιδί τους σε ένα σχολείο που του προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον. Τα ολοκαίνουρια κτήρια του Verita School στη Γλυφάδα εγγυώνται να θωρακίζουν την ασφάλεια των μαθητών, παρέχοντας ταυτόχρονα, πολλές δυνατότητες για παιχνίδι και άθληση.

Το διδακτικό πρόγραμμα

Κατά την πρώιμη παιδική ηλικία καλλιεργείται το γόνιμο έδαφος για τη μελλοντική ανέλιξη κάθε ατόμου. Για τον λόγο αυτό, παράλληλα με τη διδακτέα ύλη, το πρόγραμμα διδασκαλίας ενός ιδιωτικού σχολείου οφείλει να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη τόσο των γνωστικών, όσο και των κοινωνικό-συναισθηματικών δεξιοτήτων. Παράλληλα, η κατάλληλη διδακτική προσέγγιση είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της δημιουργικότητας, της συναισθηματικής ισορροπίας και της κριτικής σκέψης του μαθητή.

«Η εμπειρία μας στο Verita International School μας έχει δείξει ότι η απόκτηση γνώσεων μέσω της διάδρασης και της έρευνας, η βιωματική μάθηση και η ενεργή συμμετοχή των μαθητών στη διδασκαλία αποτελούν τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους μάθησης».

Η προσωπική ανάπτυξη και ευημερία του παιδιού

Ένα από τα πιο βασικά κριτήρια για την επιλογή του κατάλληλου ιδιωτικού σχολείου είναι η ικανότητά του να ωθεί τους μαθητές του στη βέλτιστη κατανόηση και διαχείριση τόσο των ερεθισμάτων που λαμβάνουν από το περιβάλλον τους, όσο και του συναισθηματικού κόσμου τους.  Ένα κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα πρέπει να διαθέτει και να αξιοποιεί καινοτόμες κοινωνικό-συναισθηματικές μαθησιακές μεθόδους και προγράμματα σπουδών που θα καλλιεργούν δεξιότητες, όπως η αυτεπίγνωση και η αυτοδιαχείριση, η λήψη αποφάσεων, η συναισθηματική αντοχή και η προσαρμοστικότητα.

Οι σχολικές δραστηριότητες

Οι δραστηριότητες που προσφέρει ένα σχολείο μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικές ευκαιρίες, ώστε το παιδί να ανακαλύψει τα ταλέντα του, να χτίσει την αυτοπεποίθησή του και να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες. Είναι ένας δημιουργικός και διασκεδαστικός τρόπος για να ανακαλύψει τον κόσμο, καθώς και για να αποκτήσει πολλαπλά ερεθίσματα, γνώσεις και δια βίου ενδιαφέροντα, όπως η μουσική, οι τέχνες, ο αθλητισμός, ο χορός, η τεχνολογία και η επιστήμη!

Υπευθυνότητα σε θέματα υγείας

H πρωτοφανής υγειονομική κρίση που βιώνουμε έχει, αναμφίβολα, επηρεάσει τόσο την ομαλή έναρξη και λειτουργία των σχολείων όσο και την ίδια τη ζωή μέσα σε αυτά. Ως αποτέλεσμα, βασικό κριτήριο για την επιλογή ιδιωτικού σχολείου θα πρέπει να αποτελεί η ετοιμότητα και τα μέτρα που εφαρμόζει ένα εκπαιδευτήριο για να διατηρεί τους μαθητές του ασφαλείς και υγιείς.

Το Verita International School έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του για το νέο σχολικό έτος. Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι τάξεις του σχολείου είναι ευρύχωρες και θα περιλαμβάνουν μέχρι 6 μαθητές, επιτρέποντας την τήρηση ασφαλών αποστάσεων.
  • Θα πραγματοποιείται απολύμανση όλων των τάξεων σε κάθε διάλειμμα.
  • Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα μαθήματα θα διεξάγονται τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους του σχολείου, καθώς η διδασκαλία θα πραγματοποιείται εναλλάξ για τα μισά παιδιά στο στεγασμένο προαύλιο και για τα άλλα μισά εντός των αιθουσών.

Γιατί Verita International School;

Το Verita International School κάνει τη διαφορά στα διεθνή ιδιωτικά σχολεία! Συνδυάζοντας παραδοσιακές και καινοτόμες παιδαγωγικές μεθόδους και θέτοντας στον πυρήνα της φιλοσοφίας του την κοινωνικό-συναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών του, προσφέρει σε κάθε παιδί ένα ανεπανάληπτο ταξίδι μάθησης! Ανακαλύψτε το!