Χρηματοδοτική σύμβαση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ υπέγραψε σήμερα ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), στο πλαίσιο συμφωνίας για συνολική δανειοδότηση ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Με αυτό το δάνειο, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Πλούταρχος Σακελλάρης, θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή ή ανακαίνιση 84 σχολείων, 31 αιθουσών πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων και θα εξοπλιστούν 14 000 δημόσια σχολεία.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΟΣΚ παίρνει δάνειο από την ΕΤΕπ για την αναβάθμιση των σχολικών εγκαταστάσεων. Ένα πρώτο δάνειο, ύψους 400 εκατ. ευρώ, είχε υπογραφεί με τον ΟΣΚ το 2001, για επενδύσεις, κυρίως στην Αττική, με σκοπό την κατάργηση της διπλοβάρδιας στα σχολεία, ενώ το 2006 υπεγράφη δεύτερο δάνειο, ύψους 200 εκατ. ευρώ, για επενδύσεις στο σύνολο της χώρας.

Συγκεκριμένα, θα κατασκευασθούν 40 σχολεία προϋπολογισμού 215 εκατ. ευρώ, με την υποχρέωση των αναδόχων που θα αναλάβουν την κατασκευή τους να έχουν και την συντήρηση των σχολείων για 25 χρόνια. Όλα τα νέα σχολεία θα είναι «πράσινα» (φιλικά προς το περιβάλλον) με εξαιρετικές προδιαγραφές, ενώ σταδιακά θα λαμβάνονται πλέον υπόψη για την κατασκευή τους και κριτήρια που σχετίζονται με την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στα σχολικά συγκροτήματα.