Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Προβλήματα στο διάταγμα για τις κάμερες σε δημόσιους χώρους

Ζητεί να «να υπάρξουν πρόσθετες διασφαλίσεις» για τους πολίτες


ΕΛΛΑΔΑ
21:35
30/06/2020
Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Προβλήματα στο διάταγμα για τις κάμερες σε δημόσιους χώρους
13
loading

Σημαντικές παρατηρήσεις για την χρήση καμερών από δημόσιες αρχές σε δημόσιους χώρους, κάνει σε γνωμοδότηση της ( 3/2020)  η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με αφορμή σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη «χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους».

Η Αρχή, μάλιστα, αφού διαπιστώνει ζητήματα αντισυνταγματικότητας ζητεί πρόσθετες διασφαλίσεις για τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, στη γνωμοδότηση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι:

 • «Η πρόβλεψη περί του επιτρεπτού της εστίασης (zoom) της εικόνας για τη διαπίστωση πράξεων που εμπίπτουν στους επιδιωκόμενους σκοπούς αφορά µια ειδικότερη και αυτοτελή κατηγορία υποκειμένων των δεδομένων, καθώς τίθεται πλέον στο στόχαστρο συγκεκριμένο πρόσωπο, προκειμένου να διαπιστωθεί η τέλεση πράξεων που εµπίπτουν στους επιδιωκόμενους σκοπούς. Όταν η εστίαση και η στόχευση συγκεκριμένου προσώπου ή αντικειμένου (π.χ. οχήματος) που δύναται να οδηγήσει σε ταυτοποίηση αποσκοπεί στη διακρίβωση εγκλημάτων, τότε η πράξη της επεξεργασίας δια της εστίασης της κάμερας φέρει χαρακτηριστικά ποινικοδικονοµικής ανακριτικής πράξης µε όσα συνεπάγεται σε επίπεδο εφαρμογής της οικείας νουθεσίας, περιλαμβανομένων των απαιτούμενων σχετικών εγγυήσεων ελέγχου και επίβλεψης. Σε αυτό το πλαίσιο διαπιστώνεται η απουσία νομοθετικής πρόβλεψης ορισμού ενός εκπροσώπου ανεξάρτητης και αμερόληπτης διοικητικής αρχής ή δικαστικού/εισαγγελικού λειτουργού που θα αποφασίζει εκ των προτέρων ή θα ελέγχει ή θα επιβλέπει την διαδικασία εστίασης καθώς και τις µμεταγενέστερες εξαρτημένες πράξεις επεξεργασίας (π.χ. επιλογής) του συναφούς υλικού».
 • Για τις µη σταθερές κάμερες, η Αρχή αναφέρει ότι «οι συνέπειες της λειτουργίας των οποίων είναι δυσχερέστερο να προσδιοριστούν σε σχέση µε τις σταθερές, η διενέργεια µελέτης εκτίµησης αντικτύπου αναφορικά µε τη λειτουργία τους οφείλει να διενεργείται όχι µόνο πριν τη λειτουργία τους, αλλά και πριν την προµήθειά τους, ώστε να είναι σύµφωνη µε τις αρχές της προστασίας των δεδοµένων από τον σχεδιασµό κι εξ ορισµού».
 • Για την επιτήρηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων , η οποία συνδέεται με την άσκηση του ατομικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι (αρ. 11 Σ.) και την αποκάλυψη ευαίσθητων δεδομένων (π.χ. στις πολιτικές-κομματικές συναθροίσεις) η Αρχή προτείνει σειρά νομοθετικών τροποποιήσεων αλλά και την διασφάλιση της διαδικασίας από εισαγγελικό ή δικαστικό λειτουργό
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar οτι θελεις λεω…

  Δεν ελπίζω τίποτα δεν φοβουμε τίποτα, είμαι λεφτερος. Κάμερα σε μένα.

 2. avatar ααααααα

  οσους πιανουν για αδικήματα είναι από καμερες και κινητα,,,τι μιλαμε λοιπον? ετσι όπως αφησαν το κοσμο να γινει και ο κοσμος εγινε προστατης του εγκλήματος τοτε θα παρακαλαμε για καμερες και τσιπακια ,για το 1% του πληθισμου που είναι εγκληματιες θα την πληρωσουν ολοι,,,

 3. avatar Φωτογενεια

  Γιαυτό όταν περνάτε μπροστά απο κάμερες να Χαμογελάτε.

 4. avatar Ραγιάδες

  Αρχίζει με τις κάμερες αλλά δεν τελειώνει εκεί, θα έχουμε και σύστημα κοινωνικών πόντων όπως στη Κίνα, μετά τσιπάκι, σιγά σιγά παγκόσμια κυβέρνηση, η καλύτερα παγκόσμια δικτατορία και ολικό έλεγχο. Περιμένετε και θα δείτε. Όποιος θυσιάζει λίγη ελευθερία για λίγη ασφάλεια δεν αξίζει τίποτα απ τα δύο και θα χάσει και τα δύο. Αλλά ο ραγιάς έχει καθαρό ουρανό και δε φοβάται αστραπές, όταν του φορέσουν αλυσίδες πάλι τα ίδια θα λέει.

  1. avatar ZXCVβ

   Η φράση αυτή που δεν είναι βέβαια δική σου, άλλος την έχει πει, δεν έχει καμία σχέση εν προκειμένω.
   Ποια ελευθερία θυσιάζεται δηλαδή; Η ελευθερία να κάνει κανείς παράνομες πράξεις εις βάρος του συνόλου; Αυτού του είδους η ελευθερία να λείπει!

 5. avatar olymbitis

  Οι κάμερες σώζουν ζωές

 6. avatar Mummy

  Ευτυχώς που υπήρξαν και υπάρχουν οι κάμερες για τόσα και τέτοια εγκληματα.. Και ευτυχώς που θα μπουν στις τάξεις να αξιολογούννται όσοι \"λειτουργούν\" με στόχο την παιδεία και διαπαιδαγωγηση των παιδιών μας. Τόσα λεφτά πληρώνουμε..

 7. avatar Δημήτρης Μ.

  Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται.
  Έχουμε βάλει τις φωτογραφίες μας παντού (facebook, instagram, κλπ.) τι έχουμε να κρύψουμε?
  Δεν θα μπει κάμερα στο παρκάκι στο βουνο (ο νοών νοείτω). Θα μπουν εκεί που υπάρχει παραβατικότητα.

 8. avatar ΑΓΚΑ ΟΥΓΚΙ ΓΚΙ

  Big brother LIVE!....

 9. avatar Κανένα

  Πρόβλημα σε όσους δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Όταν ο άνθρωπος είναι καθαρός ενώπιον του Θεού, θα είναι καθαρός και ενώπιον των ανθρώπων. Ιδιοτικος χώρος είναι η οικία του ανθρώπου. Το w. c που πηγαίνει αυτά περίπου.

  1. avatar Θωμάς Τ.

   τις [...] αυτές, τις έχουν επικαλεστεί πολλοί που μετά, εξαιτίας ενός αυταρχικού καθεστώτος, βρέθηκαν μπλεγμένοι. Να διαβάσεις και κανένα βιβλίο: \"Ο κύκλος\" του Dave Eggers για να ψυλιαστείς πού οδηγούν όλα αυτά. Τίποτα δεν είναι αθώο. Η ιδιωτικότητα και τα μυστικά είναι προνόμιο και δικαίωμα κάθε ανθρώπου.

   1. avatar i sih tir

    Η ιδιωτικότητα και τα μυστικά ως προνόμιο και δικαίωμα κάθε ανθρώπου ωχριούν μπροστά στο επίσης δικαίωμα κάθε ανθρώπου για ασφάλεια και έννομη τάξη και τις έρευνες της αστυνομίας!

   2. avatar criskalts

    Ναι ρε, ο Μπιλ Γκέιτζ νοιάζεται για την προσωπική ζωή του Θωμά από την Περαχώρα.
    Μεγάλη ιδέα έχεις για τον εαυτό σου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει