ΕΟΔΥ: 10 νέα κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα – Στους 189 οι νεκροί

Η πορεία του covid-19 στη χώρα μας


ΕΛΛΑΔΑ
18:02
19/06/2020
ΕΟΔΥ: 10 νέα κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα – Στους 189 οι νεκροί
6
loading

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 10 νέα κρούσματα κορονοϊού και έναν ακόμη θάνατο στην Ελλάδα.

Συνολικά τα θύματα είναι 189 ενώ οι περιπτώσεις του Covid-19 φτάνουν πλέον 3237 τις

Ο νέος θάνατος αφορά μια 70χρονη, με υποκείμενα νοσήματα, κατέληξε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Πρόκειται για τον έκτο θάνατο από τον Εχίνο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ

707 (21.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1813 (56.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 73 ετών. 3 (30.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 117 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 189 θανάτους συνολικά στη χώρα. 59 (31.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τι γίνεται με τα αντισώματα στους ασυμπτωματικούς ασθενείς με Covid-19

Ασθενέστερη ανοσολογική αντίδραση στον κορονοϊό φαίνεται να έχουν οι άνθρωποι που μολύνονται από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, αλλά δεν εκδηλώνουν ποτέ συμπτώματα της νόσου Covid-19, με αποτέλεσμα τα αντισώματα που παράγονται στο σώμα τους να διαρκούν λιγότερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με μια νέα μικρή κινεζική επιστημονική μελέτη, την πρώτη παγκοσμίως που εστίασε στα αντισώματα ειδικά των ασυμπτωματικών ασθενών.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Τσονγκίνγκ, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», μελέτησαν λεπτομερώς τις κλινικές και ανοσολογικές αντιδράσεις 37 ασυμπτωματικών ασθενών ηλικίας οκτώ έως 75 ετών.

Διαπιστώθηκε κατ' αρχήν σε αυτούς τους ασθενείς, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, ότι ο ιός ήταν παρών στον οργανισμό τους για μεγαλύτερο χρόνο, επί 19 μέρες κατά μέσο όρο, έναντι 14 ημερών σε μια ομάδα ελέγχου από 37 άλλους ασθενείς με συμπτώματα. Παραμένει όμως άγνωστο ακόμη, αν αυτό σημαίνει επίσης ότι οι ασυμπτωματικοί μπορούν να μολύνουν για περισσότερες μέρες τους γύρω τους ή αν απλώς ο ιός παραμένει στο σώμα τους χωρίς να είναι μολυσματικός.

Από την άλλη, κατά την οξεία φάση της λοίμωξης, όταν ο ιός ήταν δυνατό να ανιχνευθεί στην αναπνευστική οδό, τα -ειδικά απέναντι στον κορονοϊό- επίπεδα των αντισωμάτων IgG ήσαν σημαντικά χαμηλότερα στους ασυμπτωματικούς σε σχέση με τους συμπτωματικούς ασθενείς. Δύο μήνες περίπου μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων είχαν μειωθεί στο 81% των ασυμπτωματικών ασθενών έναντι 62% των συμπτωματικών. Τα επίπεδα αντισωμάτων είχαν πέσει σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα στο 40% των ασυμπτωματικών έναντι 13% των συμπτωματικών.

Ακόμη, οι ασυμπτωματικοί είχαν χαμηλότερα επίπεδα 18 πρωτεϊνών κυτταροκινών που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Αυτό, κατά τους ερευνητές, αποτελεί άλλη μία ένδειξη ότι οι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα έχουν πιθανώς ασθενέστερη ανοσολογική αντίδραση στη λοίμωξη Covid-19.

Οι Κινέζοι επιστήμονες παρατήρησαν -μέσω ειδικού τεστ- ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων IgG άρχισαν να μειώνονται σε μεγάλο ποσοστό των ασυμπτωματικών ασθενών μέσα σε διάστημα δύο έως τριών μηνών από τη λοίμωξη. Αυτό το εύρημα, όπως ανέφεραν, δείχνει αφενός τους πιθανούς κινδύνους των προτεινόμενων «διαβατηρίων ανοσίας» για όσους έχουν αναρρώσει από την Covid-19 και αφετέρου την ανάγκη των εκτεταμένων τεστ στον πληθυσμό και τη διατήρηση ορισμένων παρεμβάσεων δημόσιας υγείας.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι πρέπει επειγόντως να γίνουν πρόσθετες μελέτες σε μεγαλύτερες ομάδες συμπτωματικών και ασυμπτωματικών ασθενών, προκειμένου να διαπιστωθεί η διάρκεια των αντισωμάτων που παρέχουν ανοσία έναντι του κορονοϊού.

Τα αντισώματα έναντι των άλλων κορονοϊών, όπως των νόσων SARS και MERS, εκτιμάται ότι διαρκούν περίπου ένα χρόνο. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι κάτι ανάλογο θα συμβαίνει και με το νέο κορονοϊό, ίσως όμως, όπως δείχνει η νέα κινεζική έρευνα, αυτό να μην ισχύει τουλάχιστον για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς της Covid-19.

Πάντως, ακόμη κι αν όντως τα αντισώματα των ασυμπτωματικών διαρκούν λιγότερο, αυτό δεν συνεπάγεται κατ' ανάγκη ότι θα μολυνθούν για δεύτερη φορά από τον κορονοϊό. Ακόμη και χαμηλά επίπεδα μιας συγκεκριμένης κατηγορίας ισχυρών αντισωμάτων (των εξουδετερωτικών), όπως δείχνει μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», αρκούν για να παρέχουν προστασία.

«Φαίνεται πως ακόμη και χαμηλά επίπεδα ορισμένων αντισωμάτων έχουν ισχυρή εξουδετερωτική ικανότητα. H χαμηλή συγκέντρωση αντισωμάτων από μόνη της δεν καθορίζει κατ' ανάγκη ότι κάποιος ασθενής θα είναι προστατευμένος ή όχι από επαναλοίμωξη», δήλωσε η ιολόγος 'Αντζελα Ρασμούσεν του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Καλά να πάθουμε

  Ανοιχτά όλα και με τίμημα την υγεία των εργαζομένων αλλά και των πελατών για χάρη του τουρισμού και του κέρδους. Συγχαρητήρια κύριε Χαρδαλια που ακούσατε αυτούς τους λίγους ανεγκέφαλους και ανοίξατε το λιανικό εμπόριο που σε αυτά τα μαγαζιά είναι ο ένας επάνω στον άλλον χωρίς μέτρα προστασίας και από τους ίδιους τους πελάτες αλλά και τους εργαζόμενους και πάλι συγχαρητήρια συνεχίστε έτσι και πάνω απ\' όλα κρυψτε τα νέα κρούσματα από τις δύο μεγαλύτερες πόλεις όπως Αθήνας- Θεσσαλονίκης.

 2. avatar Αν υπάρχει ιός

  Για να λυθούν κάποιες απορίες: Ο ιός έχει απαγορευτεί να κάνει την βόλτα του στις δύο μεγάλες πόλεις άλλα και σε όλα τα νησιά από τον Μητσοτάκη και από όλη την κυβέρνηση τις νέας δημοκρατίας για να μπορούν οι φίλοι τους να έχουν αλυσίδες μεγάλων καταστημάτων ανοιχτές άλλα και να μπορούν να έρθουν οι φίλοι μας απο το εξωτερικό στην Ελλάδα γιατί βλέπετε θέλουμε τουρισμό άμεσα σε όλα τα μέρη εκτός απο Θράκη, Ξάνθη κ.τ.λ. ντροπή που βάζουν το κέρδος πάνω από την ζωή του ανθρώπου, άλλα τόσα χρόνια αυτό δεν κάνουν;; θα το θυμηθούν στις εκλογές τα καλά του Τσίπρα θα πάθει και ο Μητσοτάκης αν συνεχίσει έτσι....

 3. avatar Η αλήθεια πονάει…

  Λοιπόν δεν γίνεται δουλειά έτσι, πρέπει να κλείσουν άμεσα τα μεγάλα καταστήματα που είναι από 1000τ.μ και πάνω σε όλη τη χώρα και ειδικά σε μεγάλες πόλεις όσο σκληρό και επώδυνο είναι για τους εργοδότες. Όπως είναι τα καταστήματα όπου μπαίνουν μεγάλοι άλλα και μικροί και υπάρχει συνωστισμός σε όλο το μαγαζί άλλα κυρίως στον χώρο των ταμείων. Επίσης το κράτος σε αυτά τα καταστήματα δεν κάνει ελέγχους πάρα μόνο ξέρει να κάνει ελέγχους σε μικρά καταστήματα και να ρίχνει εκεί τα πρόστιμα. Μάσκες και γάντια οι υπάλληλοι δεν φοράνε ούτε στους εξωτερικούς άλλα ούτε στους εσωτερικούς χώρους επίσης δεν έχουν βάλει προστατευτικό plexiglass στα ταμεία τους ή στην υποδοχή τους σε πολλά απο τα καταστήματα πάρα μόνο σε μερικά από αυτά. Το άλλο; για τα μάτια των πελατών έχουν δώσει σε κάθε υπάλληλο ένα σπρέι και ένα πανί καθαρισμού να φαίνεται ότι καθαρίζει ο καθένας των χώρο του. Επίσης τα καρότσια ή τα καλάθια δεν καθαρίζονται με αποτέλεσμα μέσα στην ημέρα να τα έχουν πιάσει χιλιάδες χέρια ώστε αργά ή γρήγορα θα κολλήσει η ο πελάτης ή ο εργαζόμενος. Μακάρι η κυβέρνηση μαζί με τον χαρδαλια και τον τσιοδρα να πάρουν σωστές και γρήγορες αποφάσεις και μην βάζουν το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή γιατί στον λαό θα λογοδοτήσουν αργά ή γρήγορα. Ας το κάνουν αυτό και δεν θα τους βγει σε κακό. Είτε ψέματα είτε αλήθεια είναι ο ιός πρέπει να κλείσουν όλα αυτά τα μαγαζιά και ας μείνουν ανοιχτά τα μικρά καταστήματα όπου εκεί οι πελάτες δεν συνωστίζονται μεταξύ τους.

  1. avatar Φιλαράκο

   10 κρούσματα σε μια μέρα είχαμε σου λέει. είχες 1/1.000.000 να κολήσεις και ζητάς για τη 1/1.000.000 να κλείσουν μαγαζιά;

 4. avatar εγω που τα ξερω ολα

  Οταν αναγκαζονται να κανουν τεστ λογω καποιου κρουσματος και βρισκουν και αλλα κρουσματα, λενε οτι ειναι μεγαλη επιτυχια λογω της διενεργειας τεστ!
  Οταν δεν γινονται τεστ και φυσικα δεν υπαρχουν κρουσματα λενε οτι παλι ειναι μεγαλη επιτυχια που δεν εχουμε κρουσματα!
  Κατι δεν παει καλα!

 5. avatar kjgkjgk

  [...] την ανάγκη των εκτεταμένων τεστ στον πληθυσμό[...] αυτα να τα ακουν τα βύσματα του ΕΟΔΥ... Ας μου λυσει καποιος μια απορία.... Δηλαδη ο ιος εχει εξαφανιστει απο Αθηνα και Θεσσ;;;; Μηπως απλα εχουν σταματησει να κανουν ελεγχους σε αυτες τις δυο μεγαλες πολεις;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει