Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι δυνάμεις στον Έβρο, στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα φαίνεται να επιχειρεί για δεύτερη φορά, μετά τη μαζική απόπειρα του Μαρτίου, να στείλει στην περιοχή χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, εκμεταλλευόμενη την ελπίδα τους για μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

«Στην Αδριανούπολη το ταξίδι της ελπίδας με όνειρο την Ευρώπη ξανάρχισε με μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα με βάρκες μέσω του ποταμού Έβρου» μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, απευθύνοντας ουσιαστικά και κάλεσμα στους ανθρώπους που ευελπιστούν να περάσουν τα σύνορα και να διεκδικήσουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σύμφωνα με το evrosonline.gr, το συγκεντρωμένο πλήθος των μεταναστών φαίνεται να ξεπερνάει τις 6.000, αριθμό που, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μανώλη Κωστίδη, δεν χρησιμοποίησαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Αντίθετα με την απόπειρα πριν τρεις μήνες, αυτή τη φορά φαίνεται πως η προσπάθεια παραβίασης των συνόρων, ελληνικών και ευρωπαϊκών, εκ μέρους της Τουρκίας, δεν επικεντρώνεται σε ένα σημείο, αλλά παρατηρείται κινητικότητα σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου: Στις Καστανιές, στο Πέταλο, στο Τυχερό και στο Σοφικό.

Σύμφωνα με πηγές, οι δυνάμεις στην περιοχή της μεθορίου είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες, ύστερα και από την πρόσφατη μετάβαση στον Έβρο συνολικά 400 αστυνομικών.

Το μήνυμα  Μητσοτάκη στην Τουρκία

«Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις, με σταθερότητα, με αυτοπεποίθηση και πάντα με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το διάλογο ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πριν ξεκινήσει χθες η κατ’ ιδίαν τους συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι σε αυτή την ένταση, την οποία όπως τόνισε η χώρα μας δεν την επιθυμεί και σίγουρα δεν την τροφοδοτεί, «θα έχουμε την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσουμε ελπίζω να ξεπεράσουμε αυτήν την περίοδο, στέλνοντας όμως ένα σαφές μήνυμα. Ότι μία ένταση, την οποία δεν προκαλούμε εμείς, δε μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε μία αποκλιμάκωση αυτής της κατάστασης που βιώνουμε και στη βελτίωση των σχέσεων μας με την Τουρκία».