Στον αστερισμό της μάσκας μπαίνει από σήμερα Δευτέρα 4 Μαΐου η Ελλάδα, αφού πλέον θεωρείται απαραίτητο αξεσουάρ για την ασφάλεια στην καθημερινότητά μας λόγω της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Πού και πότε φοράμε υποχρεωτικά μάσκα

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από σήμερα Δευτέρα 4 Μαΐου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, ασανσέρ, νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα.

Υπάρχουν και αυστηρά πρόστιμα για τους απείθαρχους.

Επιπλέον, υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας και για τους εργαζόμενους σε:

  • Μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί
  • Σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, στα τμήματα που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα
  • Ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα
  • Κομμωτήρια και Κέντρα Αισθητικής.

Με μάσκα προαιρετικά

Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για ισχυρή σύσταση χρήσης μάσκας ή καλύμματος προσώπου εφόσον είναι εφικτό.

Ισχυρή σύσταση αντί υποχρεωτικής χρήσης μάσκας ή καλύμματος προσώπου προβλέπεται σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών:

  • Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους,
  • στα γραφεία,
  • για τους επισκέπτες κομμωτηρίων
  • για το προσωπικό και τους πελάτες στα καταστήματα λιανικής
  • στους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους
  • στα σούπερ μάρκετ
  • στους εξωτερικούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης
  • στα σχολεία, τα φροντιστήρια και τα πανεπιστήμια
  • και στους χώρους λατρείας (εκκλησίες).

Ποιες μάσκες μπορούμε να χρησιμοποιούμε και ποιες όχι

Νέες διευκρινίσεις για τη σωστή χρήση της μάσκας, η οποία μπαίνει για τα καλά από σήμερα στη ζωή μας ως μέτρο πρόληψης για τη διάδοση του κορονοϊού, έδωσε το υπουργείο Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, ο οποίος αντικατέστησε χθες τον Σωτήρη Τσιόδρα, αναφερόμενος στις μάσκες είπε χαρακτηριστικά: «Παρότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους, η Επιτροπή συστήνει να γίνεται χρήση της μάσκας σε κάθε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις».

«Δεν έφτασε ακόμα ο χρόνος που η ζωή μας θα επανέλθει στο πριν. Επιστρέφουμε σταδιακά σε μερική κανονικότητα και δεν ξεχνάνε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Χατζηγεωργίου.

«Πρέπει να δώσουμε λίγο περισσότερη βαρύτητα στη χρήση της. Όταν λέμε μάσκα, εννοούμε ένα κομμάτι υφάσματος που θα καλύπτει το στόμα και τη μύτη» πρόσθεσε.

Τόνισε πως οι μάσκες που δεν πρέπει να επιλέγονται είναι αυτές με βαλβίδες εκπνοής, γιατί «μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη διασπορά του ιού και αυτός ο τύπος μάσκας χρησιμοποιείται μόνο από υγειονομικούς υπαλλήλους για συγκεκριμένο σκοπό».

Αναφερόμενος στις υφασμάτινες μάσκες, υποστήριξε πως μετά τη χρησιμοποίησή τους πρέπει να πλένονται με καυτό νερό και έπειτα να σιδερώνονται.

«Δεν πρέπει να πιάνουμε ποτέ τη μάσκα στην εξωτερική της επιφάνεια. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συστήνει να χρησιμοποιείται η μάσκα όπου δεν μπορεί να υπάρξει το μέτρο της απόστασης» είπε ο καθηγητής.

Επίσης, επανέλαβε τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η μάσκα, είτε είναι αυτοσχέδια είτε έχει αγοραστεί από το φαρμακείο, και εξήγησε πως η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά για να είναι από σήμερα ένα συμπληρωματικό μέτρο στα μέτρα που ήδη γνωρίζουμε και είναι σημαντικά για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. «Αυτά είναι η απόσταση πάνω από 1,5 μέτρο, η υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα και οι μάσκες για την κάλυψη μύτης και στόματος».

Πώς να φτιάξετε υφασμάτινη μάσκα μόνοι σας στο σπίτι – Οδηγίες ΕΟΔΥ

Την ίδια ώρα, τόσο κυβερνητικά στελέχη, όσο και οι αρμόδιοι φορείς υπογραμμίζουν ότι οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν να φορούν μια υφασμάτινη μάσκα, την οποία μπορούν να αποστειρώσουν και να την επαναχρησιμοποιήσουν, μειώνοντας το συνολικό κόστος σε σχέση με τις χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης.

Αναλυτικές οδηγίες για την κατασκευή υφασμάτινης μάσκας έδωσε προς τους πολίτες ο ΕΟΔΥ.

Αναλυτικά:

1. Κόβετε δύο ορθογώνια κομμάτια από ύφασμα 25 x 15 cm. Τα δύο κομμάτια υφάσματος θα ραφτούν μαζί ως να είναι ένα κομμάτι.

2. Διπλώνετε πρώτα τις μεγάλες πλευρές, δημιουργώντας ένα μικρό στρίφωμα περίπου 0,5 cm και γαζώνετε ή ράβετε καλά. Στη συνέχεια, κατά μήκος των μικρών πλευρών, διπλώνετε το διπλό στρώμα του υφάσματος, δημιουργώντας στρίφωμα 1-1,5 cm (για να περάσετε αργότερα το λάστιχο) και γαζώνετε ή ράβετε καλά.

3. Περνάτε σε κάθε μικρή πλευρά της μάσκας, που κατασκευάσατε, από ένα λάστιχο μήκους 15 περίπου cm και δένετε τα λάστιχα σφικτά. Τα λάστιχα αποτελούν τα στηρίγματα της μάσκας στα αυτιά. Αν δεν έχετε διαθέσιμο λάστιχο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κορδόνι, ράβοντάς το στις τέσσερις άκρες της μάσκας και να τα δένετε αντίστοιχα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

4. Γυρίζετε το λάστιχο ώστε να κρύψετε τους κόμπους μέσα στο στρίφωμα. Συρρικνώνετε τις δύο μικρές πλευρές της μάσκας με το λάστιχο. Για καλύτερη σταθεροποίηση μπορείτε να ράψετε το λάστιχο στις τέσσερις άκρες.

Ωστόσο, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σημειώνει πως η χρήση υφασμάτινης μάσκας απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των δύο ετών, σε άτομα με προβλήματα αναπνοής, σε ανθρώπους που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους και σε ανθρώπους που για λόγους ανικανότητας δεν μπορούν να την αφαιρέσουν χωρίς βοήθεια.