Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε με απλό και κατανοητό τρόπο όλες εκείνες τις πληροφορίες σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχουν συγκεκριμένοι τύποι κουφωμάτων  όπως τα Ανοιγόμενα, τα Επάλληλα, τα Χωνευτά και τα Ανασυρόμενα άσχετα αν είναι κουφωματα PVC, κουφωματα αλουμινίου ή ξύλινα κουφωματα.

Τα κουφωματα καλούνται να καλύψουν ορισμένες ανάγκες όπως Θερμομόνωση-Ηχομόνωση-Ασφάλεια και Λειτουργικότητα, όλες αυτές οι ανάγκες πλην της λειτουργικότητας μεταβάλλονται με το πέρασμα του χρόνου όσο αλλάζουν και οι συνθήκες διαβίωσης, για παράδειγμα η ανάγκη για ασφάλεια την δεκαετία του 80 δεν ήταν τόσο αυξημένη όσο είναι σήμερα, το ίδιο συμβαίνει και με την θερμομόνωση λόγο της κλιματικής αλλαγής, της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σήμερα η ανάγκη για θερμομόνωση έχει αυξηθεί δραματικά σε σχέση με το παρελθόν και έτσι θα συνεχίσει να αυξάνετε στο μέλλον, επομένως όταν σκεπτόμαστε σήμερα να τοποθετήσουμε κουφώματα στην κατοικία μας πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον και να προβλέψουμε τις συνθήκες που θα επικρατούν τότε κάνοντας τις σωστές επιλογές σήμερα ώστε ακόμη και μετά από 20 ή 30 χρόνια τα κουφώματα μας να ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες και να μας προσφέρουν ικανοποιητικά επίπεδα Θερμομόνωσης, Ηχομόνωσης και Ασφάλειας.

Οι 4 αυτοί παράγοντες Θερμομόνωση-Ηχομόνωση-Ασφάλεια και Λειτουργικότητα είναι αυτοί που θα καθορίσουν τον τύπο του κουφώματος που θα επιλέξουμε ανάλογα με τις ανάγκες που υπερισχύουν στην δική μας περίπτωση κυρίως λόγο της θέσεις που βρίσκετε η κατοικία μας, και αυτό γιατί οι επιδόσεις που μας προσφέρει ο κάθε τύπος κουφώματος (Ανοιγόμενα-Επάλληλα-Χωνευτά και Ανασυρόμενα) σε κάθε μια από τις κατηγορίες (Θερμομόνωση-Ηχομόνωση-Ασφάλεια και Λειτουργικότητα) είναι διαφορετικές.

Για παράδειγμα αν η κατοικία μας βρίσκετε στο κέντρο της Αθήνας σε δρόμο με μεγάλη κυκλοφορία θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην Ηχομόνωση λόγο της ηχορύπανσης καθώς και στην Ασφάλεια λόγο της αυξημένης εγκληματικότητας που πιθανόν να  επικρατεί στην περιοχή, ενώ αν η κατοικία μας βρίσκετε στην Αράχοβα ή το Καρπενήσι, λόγο των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στις ορεινές αυτές περιοχές θα χρειαστούμε κουφώματα με ιδιαίτερα υψηλή απόδοση στην θερμομόνωση.

Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις οι οποίες θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε ποίες κατηγορίες αναγκών υπερισχύουν στην δική σας περίπτωση.

  • Η κατοικία σας βρίσκετε στην Ύπαιθρο, σε πεδινή, σε ορεινή ή σε αστική περιοχή?
  • Βρίσκετε σε σημείο με πολύ θόρυβο?
  • Βρίσκετε σε περιοχή με αυξημένη εγκληματικότητα?
  • Επίσης Σημασία έχει αν σε κάποιους από τους χώρους της κατοικίας σας για διάφορους λόγους είναι αδύνατο τα παράθυρα ή οι μπαλκονόπορτες να ανοίγουν προς τα μέσα.

Σε αυτό το σημείο να εξηγήσουμε για κάθε έναν από τους τύπους των κουφωμάτων, που υπερτερούν, πού υστερούν και γιατί, ασχέτως αν είναι κουφωματα PVC, κουφωματα αλουμινίου ή ξύλινα κουφωματα.

  • Ανοιγόμενα κουφωματα: Είναι τα μόνα συστήματα που προσφέρουν στον μέγιστο βαθμό θερμομόνωση, ηχομόνωση και ασφάλεια. Προσφέρουν κορυφαία Θερμομόνωση γιατί οι εφαρμογές τους γίνονται με λάστιχα και δεν έχουν απώλειες (συντελεστής θερμοπερατότητας 1,3 W/m2K) , τα ανοιγόμενα κουφώματα σφραγίζουν ερμητικά και όταν είναι κλειστά το σπίτι κυριολεκτικά δεν αναπνέει, αν θέλετε να αερίσετε τους χώρους της κατοικίας σας πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον μηχανισμός της ανάκλησης. Επίσης τα ανοιγόμενα κουφώματα προσφέρουν και μέγιστη ασφάλεια λόγο του περιμετρικού μηχανισμού κλειδώματος πολλών σημείων που διαθέτουν με πιστοποίηση κατά της διάρρηξης. Το μοναδικό μειονέκτημα τους εάν και εφόσον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα χώρου είναι στην λειτουργικότητα, αν για παράδειγμα στο συγκεκριμένο δωμάτιο ο χώρος είναι τόσο περιορισμένος που είναι αδύνατο το κούφωμα να ανοίγει προς τα μέσα τότε και μόνον τότε ίσως πρέπει να σκεφτούμε άλλες λύσεις όπως για παράδειγμα τα επάλληλα κουφωματα, όμως επιλέγοντας επάλληλα κουφωματα θα πρέπει να ξέρετε ότι ναι μεν κερδίζουμε σε λειτουργικότητα αλλά χάνουμε πολλά όσον αφορά την θερμομόνωση, την ηχομόνωση και την ασφάλεια όπως θα δείτε και πιο αναλυτικά παρακάτω. Τα ανοιγόμενα κουφώματα μπορούν να κατασκευαστούν από πολύ μικρά παράθυρα έως και πολύ μεγάλα παράθυρα ή μπαλκονόπορτες, με ένα ή περισσότερα φύλα ακόμη και σε συνδυασμό με σταθερά τμήματα τζαμιού. Οι τιμές στα ανοιγόμενα κουφωματα είναι ιδιαίτερα καλές και αυτό οφείλετε στην μεγάλη αυτοματοποίηση της παραγωγής τους.

Ανοιγόμενα video τρόπος λειτουργίας

  • Επάλληλα κουφωματα: Τα συστήματα αυτά έχουν το πλεονέκτημα ότι τα φύλλα δεν ανοίγουν προς τα μέσα όπως στα ανοιγόμενα αλλά σύρονται μεταξύ τους το ένα μπροστά από το άλλο και αυτό λειτουργικά είναι προτιμότερο στις περιπτώσεις όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα χώρου, όμως Τα επίπεδα θερμομόνωσης και ηχομόνωσης που μας προσφέρουν δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, αυτό συμβαίνει γιατί οι εφαρμογές τους γίνονται με βουρτσάκια και ως εκ τούτου έχουν απώλειες (συντελεστής θερμοπερατότητας 3,9 W/m2K). Επίσης και η ασφάλεια που μας παρέχουν δεν είναι καλή λόγο του μηχανισμού κλειδώματος ο οποίος δεν είναι περιμετρικός και κλειδώνει μόνον σε δυο σημεία.

Επάλληλα video τρόπος λειτουργίας 

  • Χωνευτά κουφωματα: Τα χωνευτά είναι μεγάλη ιστορία, αρκεί να σας πω ότι προέκυψαν στις αρχές της δεκαετία του 80 όταν οι εργολάβοι κατασκεύαζαν τα διαμερίσματα προς πώληση με χαμηλό κόστος και με χώρους τόσο μικρούς (προσπαθώντας να βγάλουν περισσότερα διαμερίσματα) που ήταν αδύνατο τα κουφώματα να ανοίγουν προς τα μέσα, έτσι χρησιμοποιούσαν επάλληλα ή χωνευτά τα οποία ανοίγουν σέρνοντας μέσα στην τοιχοποιία χωρίς να καταλαμβάνουν χώρο στο εσωτερικό της κατοικίας. Αυτό μπορεί λειτουργικά να είναι προτιμότερο όμως δημιουργεί μια σειρά από άλλα προβλήματα. Οι εφαρμογές στα χωνευτά όπως και στα επάλληλα είναι με βουρτσάκια και αυτό συνεπάγεται μεγάλες απώλειες σε θερμομόνωση και ηχομόνωση (συντελεστής θερμοπερατότητας 3,9W/m2K). Επίσης παρέχουν και ελλιπή ασφάλεια για τον ίδιο λόγο με τα επάλληλα, ο μηχανισμός κλειδώματος δεν είναι περιμετρικός και κλειδώνουν σε 2 μόνον σημεία. Επιπλέον δημιουργείτε ένα ακόμη πρόβλημα και αυτό είναι η έλλειψη μόνωσης στο εσωτερικό του τοίχου εκεί που χωνεύει το κούφωμα. Τέλος η τιμή τους είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με τα ανοιγόμενα γιατί θεωρείτε ειδική κατασκευή με απαιτήσεις τόσο στην κατασκευή όσο και στην τοποθέτηση (ψευτόκασες-αρμοκάλυπτρα κλπ.)
  • Ανασυρόμενα κουφωματα: Τα συστήματα αυτά έχουν όλα τα πλεονεκτήματα που έχουν και τα ανοιγόμενα κουφωματα σε θερμομόνωση-Ηχομόνωση και ασφάλεια γιατί οι εφαρμογές τους όπως και στα ανοιγόμενα είναι με λάστιχα καθώς και οι μηχανισμοί κλειδώματος είναι περιμετρικοί πολλών σημείων με πιστοποίηση κατά της διάρρηξης, επίσης έχουν και ανάκληση. Η διαφορά τους από τα ανοιγόμενα είναι στον τρόπο λειτουργίας, στην περίπτωση αυτή δεν ανοίγουν προς τα μέσα αλλά σέρνουν στο πλάι όπως στα επάλληλα κουφώματα. Τα ανασυρόμενα έχουν τις εφαρμογές που έχουν τα ανοιγόμενα και την λειτουργικότητα που έχουν τα συρόμενα συστήματα. Η τιμή τους είναι ιδιαίτερα αυξημένη και προορίζονται για μεγάλα παράθυρα ή μπαλκονόπορτες από 1,6 έως 3,5 μέτρα πλάτος. Ανασυρόμενα video τρόπος λειτουργίας.

Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε παραστατικά της αποδόσεις για κάθε ένα απο τους τύπους των κουφωμάτων, Ανοιγόμενα-Επάλληλα-Χωνευτά και Ανασυρόμενα σε κάθε μία από τις κατηγορίες Θερμομόνωση-Ηχομόνωση-Ασφάλεια και Λειτουργικότητα.