Κλείνουν τα σχολεία, τα φροντιστήρια, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια μετά από τα 89 κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. Το μέτρο θα έχει διάρκεια 14 ημέρες και ανακοινώθηκε από τον Βασίλη Κικίλια σήμερα 10 Μαρτίου το μεσημέρι.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, αναμένεται από το υπουργείο Εργασίας πράξη νομοθετικού περιεχομένου με άμεση ισχύ που αφορά τους γονείς των παιδιών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κάθε γονέας θα δικαιούνται ειδική άδεια έως και 15 μέρες από την εργασία του.

Η άδεια θα πληρωθεί από τρεις φορείς και πιο συγκεκριμένα:

  • Πέντε μέρες θα πληρωθούν από τον εργοδότη,
  • Πέντε μέρες θα «καλύψει» το κράτος και
  • πέντε μέρες θα αφαιρεθούν από την άδεια του εργαζόμενου.

Κλείνουν όλα τα σχολεία, τα φροντιστήρια και τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα για 14 μέρες

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι κλείνουν όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της Ελλάδας για προληπτικούς λόγους, ώστε να σταματήσει η μετάδοση του κορονοϊού μετά από τα 89 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κικίλιας έκανε γνωστή την αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων.

Το μέτρο θα ισχύσει για τις επόμενες 14 ημέρες και αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια. Το μέτρο όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας είναι προληπτικό και έχει ως κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ο ίδιος είπε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα.

Με έμφαση επανέλαβε ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά τους για να μειωθεί η διασπορά του ιού, έκανε λόγο για ατομική ευθύνη και είπε επί λέξη ότι «είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο μετά από την ανακοίνωση του Βασίλη Κικίλια έγινε γνωστό σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, ότι απαγορεύεται η λειτουργία των φροντιστηρίων για 14 ημέρες (δείτε εδώ περισσότερα).

Μελετάται επίδομα 718 ευρώ για εργαζόμενους επιχειρήσεων που κλείνουν λόγω κορονοϊού

Μία νέα δέσμη κυβερνητικών παρεμβάσεων με αφορμή τον κορονοϊό προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ,ΣΕΒ, ΕΣΕΕ,ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ), η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης. Κατά τη συζήτηση τέθηκε επί τάπητος η καταβολή έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 718 ευρώ για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που μπορεί να αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω της εξάπλωσης του ιού.

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τους φορείς, θα αξιοποιηθούν το επόμενο διάστημα ενώ στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκονται οι γονικές άδεις λόγω του κλεισίματος των σχολείων.

Οι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών, παρουσίασαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στους χώρους εργασίας, παρουσία του Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρου Πρωτοψάλτη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των φορέων έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στα κονδύλια που μπορεί βάσει της νομοθεσίας να διαθέσει ο Οργανισμός σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, όπως η καταβολή επιδόματος 718 ευρώ για 45 μέρες όταν μια επιχείρηση αναστείλει τη λειτουργία της λόγω ανυπαίτιου κωλύματος έπειτα από κρατική απόφαση.

Συνολικά 89 κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα

Νωρίτερα, έγιναν γνωστά ακόμα πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 στην Ελλάδα με τα κρούσματα να φθάνουν πλέον τα 89. Πρόκειται για τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση του ασθενούς που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και είναι κρίσιμη.