Πέρασαν μερικοί μήνες από τις κυβερνητικές δηλώσεις ότι οι μετανάστες που πυροβολήθηκαν από μπράβους στη Νέα Μανωλάδα δεν θα απελαθούν και οι υποσχέσεις διαψεύστηκαν όπως και πολλές άλλες, όπως αναφέρει το patrastimes.gr.

Αυτό καταγγέλλουν με κοινή τους ανακοίνωση η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ) και η «Ένωση Μεταναστών Εργατών Νέας Μανωλάδας» που μόλις πριν λίγες ημέρες έκανε εκλογές για τη συγκρότησή της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Να σταματήσει αμέσως η απέλαση των 4 εργατών Γης της Ν. Μανωλάδας που πυροβολήθηκαν από τους μπράβους της Βαγγελάτος ΑΕ. Τέσσερις εργάτες Γης που πυροβολήθηκαν από τους μπράβους της Βαγγελάτος ΑΕ το περασμένο Απρίλη, όταν ζήτησαν να πάρουν τα μεροκάματα που τους χρωστούσαν βρίσκονται σε διαδικασία απέλασης!

Πρόκειται για τους Σουδάν Ρόε στο Α.Τ. Καρδίτσας, Αγκούρ Μία στο ΑΤ Παγκρατίου, Πόλας Μπεφάρι και Μίτου Μπούϊα στο ΑΤ Σκάλας Λακωνίας. Συνελήφθησαν σε ελέγχους της Αστυνομίας όπου διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν χαρτιά!

Τα θύματα της πρωτοφανούς ρατσιστικής εργοδοτικής δολοφονικής επίθεσης χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη, όσοι κυριολεκτικά βρέθηκαν τραυματισμένοι από σκάγια μετά την επίθεση. Η δεύτερη, όσοι ήταν παρόντες αλλά τυχεροί για να μην φάνε τα σκάγια. Η πρώτη κατηγορία των 35 εργατών πήρε βεβαίωση αίτησης άδειας παραμονής για λόγους δημοσίου συμφέροντος και η δεύτερη των 119, τίποτα απολύτως!

Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα η απέλαση των τεσσάρων και να δοθούν άδειες παραμονής σε όλους τους εργάτες Γης εδώ και τώρα. Ζητάμε την άμεση τοποθέτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια».

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 17 Απριλίου στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας όταν επιστάτες-μπράβοι παραγωγού φράουλας στην περιοχή άνοιξαν πυρ και τραυμάτισαν σχεδόν 35 μετανάστες που εργάζονταν στις καλλιέργειες επειδή ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους.

Τα χρήματα που διεκδικούσαν οι μετανάστες εργαζόμενοι ήταν 150.000 – 200.000 ευρώ για 200 άτομα, δηλαδή 750-1000 ευρώ ο καθένας τους. Το θέμα απασχόλησε τα διεθνή ΜΜΕ και ξεκίνησαν πρωτοβουλίες μποϊκοτάζ «στις ματωμένες φράουλες» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.