Αναβρασμός υπάρχει σχετικά με τους δασικούς χάρτες καθώς αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα θεωρούνται άκυρα πάνω από 200 συμβόλαια που αφορούν αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις και γονικές παροχές αγροτεμαχίων σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Τις εν λόγω πληροφορίες αποκαλύπτει, μιλώντας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας, Γιώργος Ρούσκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συμβόλαια αυτά πρέπει να συνταχθούν από την αρχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και ταλαιπωρία, αλλά και την ασφάλεια των συναλλαγών για τους ενδιαφερομένους.

Αιτία του κακού είναι, κατά τον Γιώργο Ρούσκα, η μη έγκαιρη ενημέρωση των συμβολαιογράφων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τις αποφάσεις μερικής κύρωσης των δασικών χαρτών στις περιοχές που βρίσκονται τα αγροτεμάχια και συντάχθηκαν τα συμβόλαια.

Σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους, η έγκαιρη γνώση (των συμβολαιογράφων) των περιοχών, στις οποίες κυρώθηκε είτε μερικά είτε ολικά ο δασικός χάρτης είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη σύνταξη έγκυρης πράξης και τη νομική μεταγραφή / καταχώρησή της. Και αυτό διότι, όπως εξηγούν, η κύρωση ενός δασικού χάρτη (είτε είναι μερική, είτε ολική) σε μια περιοχή δημιουργεί τετελεσμένα, όπως ακυρότητες των πράξεων (δηλαδή συμβολαίων) που συντάχθηκαν αν δεν τηρηθούν τα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Ενημέρωση

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, οι συμβολαιογράφοι θεωρούν πως είναι απαραίτητο να ενημερώνονται έγκαιρα για την ημέρα δημοσίευσης του ΦΕΚ της σχετικής ανακοίνωσης για την κύρωση των δασικών χαρτών.

Οι δασικοί χάρτες

Πέρα από το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα συμβόλαια εξαιτίας της μη έγκαιρης ενημέρωσης των συμβολαιογράφων (όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν) από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις , η ανάρτηση των δασικών χαρτών ανέδειξε μια σειρά από προβλήματα. Και αυτός είναι ο λόγος που από το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθούν μια σειρά από μέτρα τα οποία θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στη εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».