Την αντίθεση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών στην επικυρωμένη από το Συμβούλιο της Επικρατείας απόφαση για ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς εκφράζει ο πρόεδρος του Κωνσταντίνος Λουράντος.

«Σεβόμαστε την απόφαση του ΣτΕ αλλά διαφωνούμε κάθετα» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και παράλληλα ανέφερε εστιάζοντας στο κοινοτικό δίκαιο: «Εφαρμόζεται κατά το δοκούν στις χώρες της ΕΕ. Για παράδειγμα στη Γερμανία, όπως και σε άλλες χώρες κατά 51% το φαρμακείο ανήκει στον φαρμακοποιό, έτσι είναι ο κύριος κάτοχός του. Στην Ελλάδα δεν ισχύει το ίδιο. Το 33% ανήκει στον φαρμακοποιό και το υπόλοιπο ποσοστό το έχει ο επιχειρηματίας, ενώ στην Ουγγαρία όταν δεν υπήρχε περιορισμός για την ίδρυση φαρμακείου η δημόσια υγεία ισοπεδώθηκε και έτσι το μέτρο οδηγήθηκε σε κατάργηση».

«Όταν ο φαρμακοποιός δεν είναι ο κύριος του φαρμακείο είναι απλά ένας υπάλληλος που μπορεί να αποτελέσει έρμαιο του κάθε επιχειρηματία και των επιθυμιών του» εξήγησε ο Κ. Λουράντος για να προσθέσει: «Όταν το φάρμακο δίνεται όπως θέλει ο επιχειρηματίας είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Τι αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν (201-208/2020) ότι είναι συνταγματική η ίδρυση φαρμακείου από μη φαρμακοποιό, ο οποίος υποχρεούται σε σύσταση  ΕΠΕ για τον σκοπό αυτό, εφόσον επιστημονικός υπεύθυνος του φαρμακείου παραμένει φαρμακοποιός, που συμμετέχει υποχρεωτικά, με ποσοστό τουλάχιστον 33%, στην εταιρεία.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν, τα θεσπιζόμενα στο άρθρο 2 παρ. 5 περίπτωση γ΄ του εν λόγω διατάγματος ασυμβίβαστα δεν καταλαμβάνουν πρόσωπα, τα οποία εκμεταλλεύονταν φαρμακεία υπό την ιδιότητα του εταίρου προσωπικής εταιρείας πριν από την έναρξη ισχύος του ΠΔ 64/2018 καθώς και ότι οι απαγορεύσεις που προβλέπονται  δεν αφορούν φαρμακοποιούς οι οποίοι ήδη έχουν ή λαμβάνουν, κατ’ εφαρμογή του νέου κανονιστικού πλαισίου, άδεια ίδρυσης φαρμακείου και λειτουργούν το φαρμακείο με τη μορφή ατομικής επιχείρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  ένα μέλος της Ολομέλειας μειοψήφησε διατυπώνοντας την άποψη ότι η διάταξη, που προβλέπει τη χορήγηση άδειας και σε ιδιώτες μη φαρμακοποιούς, είναι αντισυνταγματική υπογραμμίζοντας πως η συνταγματικώς επιβαλλόμενη προστασία της δημόσιας υγείας επιτυγχάνεται μόνο εφόσον η άδεια ίδρυσης φαρμακείων επιφυλάσσεται αποκλειστικά σε φαρμακοποιούς, οι οποίοι παρέχουν τις εγγυήσεις για την δέουσα άσκηση του φαρμακευτικού επαγγέλματος.