Την ικανοποίησή τους από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV) και της συνεργασίας των δύο χωρών σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, εξέφρασαν ο υφυπουργός Εργασίας και εντεταλμένος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στη Συνέλευση Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ και ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο Παναγιώτης Ζωγράφος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα ενόψει της 4ης συνάντησης της Ελλληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί 21-23 Οκτωβρίου στη Νυρεμβέργη, υπό τον τίτλο «Η πόλη του μέλλοντος».

Για νέο σε ηλικία αλλά πολύ δυνατό κεφάλαιο της διμερούς συνεργασίας έκανε λόγο ο κ. Ζάιμπερτ και τόνισε ότι η καγκελάριος αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία σε συγκεκριμένα πρότζεκτ της καθημερινότητας. Μετέφερε δε τις ευχαριστίες της κυρίας Μέρκελ προς όλους τους συντελεστές της Συνέλευσης και τόνισε ότι η συνεργασία αποδεικνύεται επωφελής και για τις δύο πλευρές.

Ο κ. Φούχτελ αναφέρθηκε αναλυτικά σε συγκεκριμένους τομείς εφαρμογής της συνεργασίας τα τελευταία τρία χρόνια, με ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό, τη γεωργία, τη διαχείριση απορριμμάτων και τα προγράμματα διττής εκπαίδευσης (θεωρητικής εκπαίδευσης και πρακτικής εξάσκησης). Ανέφερε ως ενδεικτικό της επιτυχίας του εγχειρήματος, τον μεγάλο αριθμό συμμετοχής στη συνάντηση της Νυρεμβέργης, όπου, όπως είπε, αναμένονταν 150 εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλοι ειδικοί, αλλά ο αριθμός των συμμετοχών έφθασε τελικά τις 400, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας, Γιάννης Μιχελάκης και Αθανάσιος Τσαυτάρης αντίστοιχα. «Είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι πρόκειται για ένα εργαλείο που μπορεί σε αυτή την περίοδο να βοηθήσει» τόνισε ο κ. Φούχτελ και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσε ότι το κλίμα στη συνεργασία είναι εξαιρετικά θετικό και ότι οι Γερμανοί γίνονται παντού δεκτοί πολύ καλά, ενώ αυξάνονται συνεχώς τα αιτήματα για συνεργασία.

Στη θετική επίδραση που έχει στις διμερείς σχέσεις η Ελληνογερμανική Συνέλευση αναφέρθηκε και ο κ. Ζωγράφος, επισημαίνοντας ότι η ατμόσφαιρα τα τελευταία χρόνια δεν ήταν η καλύτερη, λόγω κάποιων αρνητικών δημοσιευμάτων και από τις δύο πλευρές. Ο Έλληνας πρέσβης αναφέρθηκε ακόμη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «μαραθώνιο, όχι δρόμο μικρής απόστασης» και μάλιστα για δρόμο «ανηφορικό και μακρύ», ενώ ανέδειξε ως σημαντική προτεραιότητα της Αθήνας την αύξηση της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την προοπτική μέσω των επαφών στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης να καταστεί δυνατό να δοθούν εναύσματα για την οικονομική ανάπτυξη και ανέφερε ενδεικτικά τον τομέα της Ενέργειας.

Ο κ. Φούχτελ, εξηγώντας τη φιλοσοφία του εγχειρήματος, έκανε λόγο για «σχεδόν ιδιοφυή» ιδέα, να βρεθεί μια τέτοια φόρμουλα συνεργασίας – «έργο πρωτοπόρων για την Ευρώπη» – και επεσήμανε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για τη συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε ότι τώρα ξεκινάει η δεύτερη φάση της συνεργασίας, καθώς είναι γνωστά τα βασικά χαρακτηριστικά και είναι πλέον δυνατή η εμβάθυνση. Σε κάθε χώρα δημιουργούνται θησαυροφυλάκια εμπειριών και τεχνογνωσίας που μπορούν να μεταφερθούν όπου είναι απαραίτητο, ανέφερε ο Γερμανός υφυπουργός και έδωσε το παράδειγμα των γερμανικών δήμων, οι οποίοι, όπως ανέλυσε, χρειάστηκε να περάσουν χρόνια και πολλές συζητήσεις προκειμένου να δεχθούν την ιδέα της χρήσης των απορριμμάτων για θέρμανση, αλλά τώρα η εμπειρία είναι διαθέσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Ως μια από τις επιτυχίες των τριών χρόνων ελληνογερμανικής συνεργασίας ο κ. Φούχτελ ανέφερε ακόμη την αύξηση κατά 20% στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων, την οποία απέδωσε εν μέρει στην επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς εκθέσεις τροφίμων και αγροτικών ειδών, αλλά και σε δράσεις όπως η προβολή του «ελληνικού προγεύματος» στα ξενοδοχεία της χώρας, η οποία δε λειτούργησε μόνο ως διαφήμιση αλλά και ως ενισχυτική της ζήτησης για τα συγκεκριμένα προϊόντα διατροφής και στην πρωτοβουλία της Εκκλησίας να διαθέσει γη σε νέους αγρότες.

Ο κ. Φούχτελ προανήγγειλε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις, ανταλλαγές, αλλά και πολιτιστικά δρώμενα στην Νυρεμβέργη και ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το 2014 στην Κρήτη.