Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό στην 9η Γιορτή Ακτινιδίου Πυργετού-Αιγάνης, η οποία σηματοδοτεί την απαρχή για φέτος της προσπάθειας των παραγωγών να προωθήσουν το περίφημο ακτινίδιο της περιοχής στην αγορά. Οι παραγωγοί ακτινιδίου του Δέλτα Πηνειού, που έχουν ιδρύσει Οργάνωση Παραγωγών (ΟΠ) ευχαρίστησαν τον Αναπληρωτή Υπουργό για την καθοριστική συμβολή του, καθώς είχε υπογράψει ΚΥΑ που έκανε πιο εύκολη την αναγνώριση Οργάνωσης Παραγωγών ακτινιδίου μειώνοντας τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό μελών για ΟΠ ακτινιδίου σε 20, προκειμένου να καταστούν πιο ευέλικτες στις προκλήσεις της αγοράς και πιο λειτουργικές. Ο κ. Χαρακόπουλος τους συνεχάρη για την πρωτοβουλία τους και ευχήθηκε του χρόνου να υλοποιούν επιχειρησιακό πρόγραμμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός, στο χαιρετισμό του, τόνισε ότι «το ακτινίδιο Πυργετού-Αιγάνης, έχει αναδειχθεί σε σήμα κατατεθέν της περιοχής χάρη στην ποιότητά του που δεν οφείλεται μόνο στις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες αλλά και στις καλλιεργητικές φροντίδες και το μεράκι των παραγωγών». Μάλιστα, υπογράμμισε πως «η καλλιέργεια ακτινιδίου αποτελεί μια δυναμική καλλιέργεια σε εθνικό επίπεδο, καθώς η παραγωγή έχει αυξηθεί από 105.188 τόνους ακτινιδίου την περίοδο 2008-2009, σε 170.225 τόνους την περίοδο 2012-2013. Μία τάση που αποτυπώνεται και σε τοπικό επίπεδο καθώς από 4.000 τόνους ακτινιδίου και 1.400 στρέμματα το 2009-2010, η παραγωγή της περιοχής αυξήθηκε σε 7.500 τόνους και 2.500 στρέμματα το 2012-2013».

Αναφερόμενος στην εξωστρέφεια της αγροτικής παραγωγής, ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε πως «οι εξαγωγές ακτινιδίου υπερδιπλασιάστηκαν, από 52.000 τόνους το διάστημα 2008-2009, στους 118.915 τόνους φέτος». Συμπλήρωσε δε ότι «η αύξηση κατά 3,9% των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων το πρώτο εξάμηνο του 2013, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2012, είναι ένα θετικό μήνυμα και πως πρέπει η προσπάθεια να συνεχισθεί». Στην κατεύθυνση αυτή τόνισε τη σημασία της πιστοποίησης των αγροτικών μας προϊόντων που είναι διαβατήριο για τις διεθνείς αγορές. Μάλιστα, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι «η αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων συνεισφέρει στη μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και εν τέλει συμβάλλει στο “ποθούμενο” που είναι η επίτευξη και η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι «η παραγωγή ακτινιδίου στην περιοχή του Δέλτα Πηνειού θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο αυξημένη, εάν αντιμετωπιζόταν το πρόβλημα αλατότητας των εδαφών κατά την άρδευση. Στην κατεύθυνση αυτή, το ΥπΑΑΤ στηρίζει την υλοποίηση του αρδευτικού δικτύου Πυργετού-Αιγάνης, για το οποίο έχει ήδη κατατεθεί από το Δήμο Τεμπών φάκελος στην Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών».

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο Βουλευτής Λαρίσης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γελαλής, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κωνσταντίνος Κολλάτος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Βασίλης Έξαρχος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού κ. Θανάσης Βλάχος, παραγωγοί και πλήθος κόσμου.