Σειρά εκδηλώσεων στην ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται κάτω από την Ομόνοια (πλατείες Βάθη, Καραϊσκάκη, Αγίου Παύλου μέχρι τον σταθμό Λαρίσης), όπου υπάρχουν πολλοί δρόμοι με γαλλικά ονόματα θα γίνουν έως τις 16 Οκτωβρίου στο κέντρο, στο πλαίσιο του ευρηματικού φεστιβάλ «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών».

Περισσότεροι από 300 εθελοντές καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος θα φωτίσουν περιοχές της Αθήνας με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, βαριετέ, εκθέσεις, διαλέξεις και ανοιχτές συζητήσεις.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την πλατεία Βάθη, όπου μια ομάδα καλλιτεχνών, ο Νίκος Τουλιάτος και οι μουσικοί του, μίμοι, ζογκλέρ, ακροβάτες, και ζωγράφοι του δρόμου αυτοσχεδίασαν και άλλαξαν για λίγες ώρες την ατμόσφαιρα της περιοχής. Στη συνέχεια η γιορτή μεταφέρθηκε στην οδό Μάρνη, η οποία οδηγεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου η βραδιά ολοκληρώθηκε με μια συναυλία εγχόρδων.

«Βρισκόμαστε σε μία περιοχή που τα τελευταία χρόνια έχει υποφέρει πάρα πολύ. Την πόλη μας θα την κατακτήσουμε πάλι και έχουμε αρχίσει να την κατακτάμε σταδιακά, όχι μόνο με την αστυνομία, αλλά δίνοντας ζωή, φωτίζοντας τις πλατείες και τους δρόμους και φέρνοντας πολιτισμό. Ο δήμος Αθηναίων έχει αυτή την πολιτική, αντί να παράγει πολιτισμό, να αγκαλιάζει όλες τις ζωντανές ομάδες της πόλης και τους ενεργούς πολίτες, οι οποίοι αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στην εναρκτήρια εκδήλωση του φεστιβάλ.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία πολιτιστική πλατφόρμα πάνω από την σκληρή πραγματικότητα, να δημιουργεί συνεχώς πολιτιστικά και καλλιτεχνικά γεγονότα και όλο το δυναμικό αυτής της πλατφόρμας να βρίσκεται σε όσμωση με την κοινωνία. Δεν θα μείνουμε όμως μόνο στο φεστιβάλ, θέλουμε να δημιουργούμε δράσεις κάθε δίμηνο, ώστε να εντατικοποιήσουμε την όσμωση με την κοινωνία. Νομίζω ότι τέτοιες πολιτιστικές πλατφόρμες αναβαθμίζουν την περιοχή στην οποία ζούμε, όχι επιφανειακά και γρήγορα, αλλά με συνέπεια και βάζοντας βάσεις στην καρδιά της κοινωνίας. Στόχος μας είναι να πετύχουμε ένα φεστιβάλ το οποίο σε ένα δεύτερο επίπεδο να απευθύνεται στις καρδιές των παιδιών αυτής της περιοχής. Μετά από κάποια χρόνια η γενιά που θα έχει παρακολουθήσει αυτές τις πολιτιστικές δράσεις, δεν θα κάνει αυτό που κάνουν οι σημερινοί νέοι, να είναι βίαιοι, αλλά πιστεύω θα κάνουν τέχνες» είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εμπνευστής και συντονιστής του αθηναϊκού καλλιτεχνικού δικτύου και του φεστιβάλ «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών» Μάριος Στρόφαλης.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ ( Οργανισμός πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας του δήμου Αθηναίων), τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, την «Τεχνόπολις» του δήμου Αθηναίων και την 1η διαμερισματική κοινότητα του δήμου Αθηναίων.