Η κακοκαιρία Ζηνοβία αποχωρεί με ισχυρές βροχές στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ισχυρός παγετός σημειώθηκε τις πρωινές ώρες της Τρίτης 31/12 σε πολλές περιοχές της βόρειας χώρας.

Όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί και παρουσιάζει τις 8 χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες που κατέγραψαν οι σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στο Βαρικό Φλώρινας και ήταν ίση με -9,8 βαθμούς Κελσίου. Ανάλογα χαμηλές ήταν οι ελάχιστες θερμοκρασίες και στα χιονοδρομικά κέντρα και ορεινά καταφύγια, που δεν περιλαμβάνονται στον εν λόγω πίνακα, όπως επί παραδείγματι στο Χ/Κ Καϊμακτσαλάν (-9,9) και στο καταφύγιο Λαϊλιά (-9,7).

Κατά την τελευταία ημέρα της Ζηνοβίας (Τρίτη 31/12), βροχές κατά τόπους ισχυρές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και με μικρότερη ένταση και διάρκεια στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, οι οποίες έως το απόγευμα θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στην Κρήτη.

Παράλληλα, οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Στερεάς θα σταματήσουν σταδιακά έως το μεσημέρι. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται ο ολικός υετός που αναμένεται στη νοτιοανατολική χώρα έως το βράδυ της Τρίτης 31/12.

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν εξασθένηση και από το μεσημέρι δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ, ενώ η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 9 έως 12 βαθμούς στα ηπειρωτικά και τους 11 με 14 βαθμούς στις νησιωτικές περιοχές.

Σάκης Αρναούτογλου: Με τι καιρό θα αλλάξουμε χρόνο

Τοπικές χιονοπτώσεις, εξασθενημένα φαινόμενα αλλά και έντονους βοριάδες που μπορεί να καθυστερήσουν τον απόπλου περιμένει ο Σάκης Αρναούτογλου για την Τρίτη.

Ο μετεωρολόγος, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τόνισε πως η θερμοκρασία την Τρίτη θα παρουσιάσει άνοδο.

Η ανάρτηση: «Φίλες και φίλοι! Κάντε κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση ώστε να δείτε με λεπτομέρεια (πάνω δεξιά οι ώρες):

Τον καιρό την ώρα της αλλαγής του χρόνου, το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς, το πρωί της Πέμπτης (με τις τοπικές χιονοπτώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά), το μεσημέρι της Πέμπτης, την Παρασκευή αλλά και το Σάββατο οπου ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα στις περισσότερες περιοχές!

Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν την Τρίτη, θα ενισχυθούν ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ της Τετάρτης φτάνοντας στο Αιγαίο και τα 7 και από το βράδυ και τα 8 μποφόρ ενώ την Πέμπτη 2/1 δεν αποκλείεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στον απόπλου καθώς οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάσουν και τα 9 Μποφόρ όμως θα εξασθενήσουν σταδιακά από την Παρασκευή!

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο την Τρίτη, θα παραμείνει αμετάβλητη την Πρωτοχρονιά το μεσημέρι, θα σημειώσει αισθητή πτώση και πάλι από τα βόρεια το βράδυ της Πρωτοχρονιά και την Πέμπτη 2/1 θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα όμως την Παρασκευή και το Σάββατο ο καιρός θα μαλακώσει αρκετά σε όλη τη χώρα!

Για ότι νεότερο και για την πιθανή νέα αλλαγή του καιρού από την Κυριακή 5/1 από τα δυτικά θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τη σελίδα μου στο facebook».

«Έρχονται ρωσικές αέριες μάζες, χιόνια και στην Αττική»

Ψυχρές αέριες μάζες ρωσικής προέλευσης αναμένει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, κάνοντας μια πρώτη εκτίμηση για την πιθανή κακοκαιρία που έρχεται, όπως αναφέρει.

Ειδικότερα, στην ανάρτησή του κάνει λόγο για ρωσικές αέριες μάζες που θα μας επισκεφτούν από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, σημειώνοντας πως «παρ’ όλο που υπάρχουν κάποιες σχετικές διαφορές ανάμεσα στα προγνωστικά μοντέλα, διαφαίνεται η τάση να κατέβουν ψυχρές αέριες μάζες Ρωσικής προέλευσης και να μας απασχολήσουν από αργά το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου».

Στην ανάρτησή του ο Γιάννης Καλλιάνος συνεχίζει:

Μια πρώτη εκτίμηση της πιθανής κακοκαιρίας

Μετά τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς, διαφαίνεται μια αλλαγή στον καιρό σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία. Από εκείνες τις ώρες και κατά της διάρκεια της 2ας Ιανουαρίου θα επικρατήσει για άλλη μια φορά καιρός «Βορείου Ρεύματος» όπως τον λέμε στη Μετεωρολογία. Αυτό σημαίνει ότι στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα θα επικρατήσει παγωνιά αλλά χωρίς φαινόμενα, ενώ στα ανατολικά και νότια θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες στα χαμηλά υψόμετρα αλλά και χιονοπτώσεις που τοπικά θα κατέβουν αρκετά σε ότι αφορά στο υψόμετρο.

Χιονοπτώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά

Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, στις 2 Ιανουαρίου θα χιονίσει κατά διαστήματα πάλι στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Δεν θα απασχοληθούν μόνο ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά πρόσκαιρα θα χιονίσει και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Οι περιοχές που θέτουν υποψηφιότητα για τις χιονοπτώσεις αυτές είναι:

(α) Το Πήλιο

(β) η κεντρική και ανατολική Στερεά (και η Αττική)

(γ) Η Εύβοια και οι Σποράδες,

(δ) Η κεντρική και ανατολική Πελοπόννησος και

(ε) Ίσως κάποια νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου

Αντιθέτως στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα διαφαίνεται ότι θα βρέχει κατά τόπους δυνατά (θα εκδηλώνονται και ισχυρές καταιγίδες) ενώ πυκνά χιόνια θα εκδηλωθούν για άλλη μια φορά στα ορεινά της Κρήτης.

Χιονοπτώσεις και στην Αττική

Αυτή τη στιγμή, έτσι όπως προγνωστικά έχουν διαμορφωθεί οι χάρτες βαρομετρικών συστημάτων, στις 2 Ιανουαρίου οι θερμοκρασίες στο επίπεδο των 850 hPa (δηλαδή στη στάθμη των 1350-1400 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας) θα βρεθεί στους -6°C. Αυτό σημαίνει, συνυπολογίζοντας και τις υπόλοιπες προγνωστικές παραμέτρους, ότι τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στο νομό Αττικής από το υψόμετρο των 250-300 μέτρα υψόμετρο ή και λίγο χαμηλότερα αν υπάρξουν πιθανές εξάρσεις. Η υποστήριξη από υγρασία δεν είναι τόσο μεγάλη όπως βιώσαμε με τη «Ζηνοβία», ωστόσο η πιθανότητα να χιονίσει σε αυτά τα υψόμετρα είναι άνω του 50%.

Ισχυροί άνεμοι στα πελάγη

Αν μελετήσει κάποιος τη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων, μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι θα επικρατήσουν βόρειοι – βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις που θα αγγίζουν τα 8 και πιθανώς τα 9 μποφόρ.

ΥΓ : Επειδή όπως πολλές φορές έχω πει, ο καιρός είναι “ζωντανός οργανισμός” και έχει πάντα τον τελευταίο λόγο, υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις στα υψόμετρα χιονοπτώσεων ή ακόμη και στις περιοχές που αυτές θα εκδηλωθούν. Σε γενικές γραμμές όμως κάπως έτσι θα κυλήσει η 2η μέρα του νέου έτους…