Το πρωί της Κυριακής ξεκινά και τυπικά ο φετινός χειμώνας

Σήμερα η μικρότερη ημέρα κι η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου


ΕΛΛΑΔΑ
9:58
21/12/2019
Το πρωί της Κυριακής ξεκινά και τυπικά ο φετινός χειμώνας
6
loading

Στις 06:19 το πρωί της Κυριακής ο Ήλιος θα βρεθεί στο χειμερινό ηλιοστάσιο, κάτι που θα σημάνει την επίσημη έναρξη του φετινού χειμώνα στην Ελλάδα και σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, ενώ σήμερα Σάββατο θα έχουμε τη μικρότερη μέρα και τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου.

Το βράδυ του ηλιοστασίου και τα αμέσως επόμενα θα είναι και τα μεγαλύτερα του έτους σε διάρκεια. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει το καλοκαίρι, με τη διάρκεια της μέρας να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Όταν ο Ήλιος φτάνει στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο του το Σεπτέμβριο, υπάρχει περίπου ίση μέρα και νύχτα, αλλά στη συνέχεια σταδιακά αυξάνεται η νύχτα σε βάρος της μέρας. Όταν ο Ήλιος περάσει το χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, με αποτέλεσμα η ημέρα να κερδίζει ξανά το χαμένο «έδαφος», εωσότου στην εαρινή ισημερία το φως και το σκοτάδι έχουν πάλι σχεδόν ίση διάρκεια.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν «πέφτει» πάντα την ίδια ημερομηνία, αλλά κυμαίνεται μεταξύ της 20ής και της 23ης Δεκεμβρίου, με πιο πιθανές ημερομηνίες την 21η και την 22α. Την τελευταία φορά που το χειμερινό ηλιοστάσιο έπεσε στις 23 Δεκεμβρίου ήταν το 1903 και δεν θα ξανασυμβεί πριν το 2303. Οι ημερολογιακές αυτές διακυμάνσεις οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει πια στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στην εποχή του Χριστού, αλλά λίγο νωρίτερα, επειδή έχει αντικατασταθεί το παλαιότερο Ιουλιανό Ημερολόγιο, που είχε εισάγει ο Ιούλιος Καίσαρ από το 44 π.Χ. και το οποίο είχε θεσπίσει το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια. Το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ' εισήγαγε ένα νέο ημερολόγιο, που πήρε το όνομά του (Γρηγοριανό) και το οποίο χάνει μόνο μία ημέρα στα 4.000 χρόνια.

Ο Ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους σαν θεός και σχεδόν όλοι οι αρχαίοι λαοί καθιέρωσαν προς τιμήν του διάφορες γιορτές, από τους Σκανδιναβούς και Ιρανούς έως τους Μάγια και τους Ίνκας. Σχεδόν παντού, οι μεγαλύτερες γιορτές γίνονταν κατά την εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου, που εθεωρείτο η γιορτή της γέννησης του Ήλιου, που σηματοδοτούσε και την έναρξη του νέου έτους. Προϊστορικά μνημεία όπως το Στόουνχετζ στη Βρετανία πιστεύεται ότι σχετίζονταν με την καταγραφή των κινήσεων του Ήλιου στον ουρανό.

Κεντρική σημασία για τους Ρωμαίους είχε η γιορτή του «αήττητου Ηλίου» στις 25 Δεκεμβρίου, όταν εορταζόταν ότι ο Ήλιος άρχιζε και πάλι να ανεβαίνει στον ουρανό και έτσι να μεγαλώνουν οι ημέρες. Οι πρώτοι χριστιανοί στη Ρώμη, που κατέφευγαν κρυφά στις κατακόμβες τους, αποφάσισαν να γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού την ίδια ημερομηνία, στις 25 Δεκεμβρίου, όταν οι Ρωμαίοι ασχολούνταν με τις δικές τους γιορτές των Σατουρναλίων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar vasilis k.

  Μορμόνοι του κόσμου ενωθείτε, οι θρησκείες απαλάσσουν από ευθύνες σε αυτή τη ζωή στο όνομα της μετά θάνατον! + όλα τα εφηύραν και τα ανακάλυψαν οι έλληνες..ελληνάρες μου!

 2. avatar Ch15:30-1

  Τα πάντα εν Σοφία εποίησε. Και ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός, όταν μίλησε για τις εσχατες ημέρες, έδειξε την σφαιρικοτητα της γης. Και καμία εποχή δεν είναι καταραμένη, αλλά η απληστία του Ανθρώπου, και οι προσωπικές απολαύσεις του, τον κάνουν να μην βλέπει την τελειότητα της δημιουργίας.

 3. avatar Tόνo Mάσας.

  ρε αθλιε αρθρογραφε ανθελληνα μιλας για ιρανους και ινκας ενω χιλιαδες χρονια πριν οι ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ οι πορογονοι μας ειχαν λατρεψει τον ηλιο οσο κανεις!

 4. avatar Blind Guardian

  Ο θάνατος κολλημένος με την ζωή. Αρχίζει ο χειμώνας μεν και αυξάνεται το φως της ημέρας δε. Ατέλειωτα Τέλειος ο Πλάστης

 5. avatar Αντε να περασουν αυτοι οι

  διο τρεις καταραμενοι μηνες να έρθει πάλι η ανοιξη και το καλοκαιράκι 🙂 🙂

 6. avatar Ο ΚΑΠΟΥΤΣΙΝΟΣ……………………..

  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει