Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι δικηγόροι διαμαρτυρόμενοι για τη νομοθέτηση της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου.

Οι δικηγόροι χαρακτηρίζουν τη νέα ρύθμιση για την επιβολή του αγωγόσημου (1%) «άδικη για τους πολίτες» καθώς, όπως λένε, είναι αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και την νομολογία των δικαστηρίων και ζητούν την άμεση απόσυρση της. Μάλιστα, ο ΔΣΑ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 στο θέατρο «Ακροπόλ», ενώ την ίδια μέρα οι δικηγόροι της Αθήνας θα απέχουν από τα καθήκοντά τους από 12μ. έως 3μ.μ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Δημήτρης Βερβεσός επεσήμανε ότι η νέα τροπολογία που ψηφίστηκε νύκτα εξυπηρετεί τις Τράπεζες οι οποίες περιέρχονται σε προνομιακή θέση έναντι των δανειοληπτών σε Ελβετικό φράγκο αλλά και εκείνων που έχουν «κόκκινα» δάνεια άνω των 240.000 ευρώ, τις ασφαλιστικές  εταιρείες, το Δημόσιο και μεγάλους οικονομικούς παράγοντες, τα ονόματα των οποίων θα γίνουν γνωστά, όπως είπε, το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, εξέφρασε και τον φόβο ότι το νέο δικαστικό ένσημο θα επεκταθεί και σε άλλες δίκες μεταξύ αυτών και  του Κτηματολογίου για την αναγνώριση δικαιούχου, επί αγνώστου ιδιοκτήτη ή επί εσφαλμένης αρχικής εγγραφής του ακινήτου, εφόσον η αξία του ακινήτου είναι άνω των 250.000 ευρώ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι για να αναγνωστεί το δικαίωμα κυριότητας του ο ιδιοκτήτης πρέπει να καταβάλλει 2.648 ευρώ δικαστικό ένσημο.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΔΣΑ οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν   αναδρομικά, κάτι που αντιβαίνει τις συνταγματικές επιταγές, και παράλληλα καθιστά απαγορευτική την προσέγγιση τους στα δικαστήρια, λόγω του υψηλού κόστους, με αποτέλεσμα να στερούνται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα δικαστικής προστασίας.

Επιπλέον, τόνισε πως τα έσοδα από το αγωγόσημο θα μπαίνουν στο ταμείο του δημοσίου και όχι του ΤΑΧΔΙΚ για τις κτιριακές και άλλες ανάγκες της Δικαιοσύνης.

Πρόθεση του προέδρου του ΔΣΑ είναι να συναντηθεί άμεσα με τον υπουργό Δικαιοσύνης για το θέμα ενώ θα ζητηθούν γνωμοδοτήσεις τόσο από καθηγητές Νομικών Σχολών όσο και από τη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ξεκινούν ενημερωτικές καμπάνιες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για επιπτώσεις της νέας νομοθετικής ρύθμισης. Επιπλέον, ο ΔΣΑ στην περίπτωση που δεν φέρουν αποτέλεσμα οι πρωτοβουλίες του είναι αποφασισμένος να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις του δικηγορικού κόσμου με στοχευμένες απόχες από τις δίκες που συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο.