69
loading

Πώς να νιώθει άραγε ένας άνθρωπος που φεύγει από τη χώρα του κυνηγημένος και φτάνει σε μια άλλη χώρα την οποία θεωρεί φιλική αλλά τελικά καταλήγει να είναι θύμα σκληρών εκκαθαριστικών επιχειρήσεων;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα πέρα από προφανής, προκαλεί και πολλά και ποικίλα συναισθήματα. Κάποια από αυτά σίγουρα θα τα αισθάνθηκαν και οι Έλληνες που προπολεμικά ζούσαν στην ΕΣΣΔ. Την εποχή δηλαδή της απόλυτης παντοκρατορίας του Ιωσήφ Στάλιν.

Οι περισσότεροι από την ελληνική κοινότητα ήταν κομμουνιστές (αρκετοί ήταν και μέλη του ΚΚΕ), οι οποίοι έφυγαν από την Ελλάδα όπου το καθεστώς του δικτάτορα Μεταξά τους είχε υποβάλει (με το ιδιώνυμο) σε ένα ανελέητο κυνηγητό, ευελπιστώντας πως θα βρουν στη «μητέρα Σοβιετική Ένωση», έναν τόπο για να φτιάξουν μια καλύτερη ζωή.

Υπολόγιζαν, ωστόσο, χωρίς τον «πατερούλη» ο οποίος ανάμεσα στις εκκαθαρίσεις που διέταξε σε βάρος διάφορων εθνικών μειονοτήτων, λίγο πριν το τέλος του 1937 έδωσε εντολή στην περιβόητη κρατική ασφάλεια να κινηθεί και κατά της ελληνικής.

Το ελληνικό στοιχείο στην ΕΣΣΔ

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό στοιχεία που να είναι απόλυτα έγκυρα ως προς το πόσος ήταν ο πληθυσμός των ελλήνων που προπολεμικά ζούσαν στην ΕΣΣΔ δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος.

Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρουμε πως σε μια αναφορά του Σοβιετικού πρέσβη στην Αθήνα υπάρχει η εκτίμηση περί 200.000 Ελλήνων υπηκόων. Το 1925 οι ίδιοι οι Σοβιετικοί θα ανακοινώσουν ότι οι Έλληνες υπήκοοι που κατοικούσαν στα εδάφη της ΕΣΣΔ ήταν 300.000 άτομα. Η Ελληνική κοινότητα, η οποία χαρακτηριζόταν από τη μεγάλη διασπορά στον χώρο της ΕΣΣΔ, ωστόσο, ανέβαζε τον αριθμό αυτό στις 440.000 με το 80% αυτών να είναι αγρότες.

Οι Έλληνες στην ΕΣΣΔ είχαν παρουσία στην αχανή αυτή χώρα ήδη από τις αρχές του περασμένου αιώνα και σίγουρα πριν την μεγάλη οκτωβριανή επανάσταση, στην οποία, μάλιστα, πήραν μέρος σε όλα τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα (από του μπολσεβίκους και τους μενσεβίκούς, μέχρι τους αναρχικούς του Νέστορ Μάχνο).

Με την επικράτηση  των μπολσεβίκων, αντίστοιχα το… κουμάντο στην ελληνική κοινότητα το ανέλαβαν όσοι είχαν ταχθεί από νωρίς με την πλευρά των μετέπειτα νικητών. Κατάφεραν, μάλιστα, να πετύχουν την ανακήρυξη τεσσάρων Αυτόνομων Ελληνικών Περιοχών (Gretsiski Rayion). Σε αυτές τις κοινότητες θα προστεθούν χρόνια αργότερα και όσα μέλη ή και φίλοι του ΚΚΕ έφυγαν από την Ελλάδα ως πολιτικοί πρόσφυγες προκειμένου να γλιτώσουν από τις διώξεις του μεταξικού καθεστώτος.

Πέρα, ωστόσο, από τους κομμουνιστές Έλληνες, υπήρχαν ακόμα πόντιοι, Μαριουπολίτες αλλά και απόγονοι οικονομικών μεταναστών από ακόμα παλαιότερα.

Η «Gretseskayia Operatsia»

Τα σχέδια της ελληνικής κοινότητας της ΕΣΣΔ ήταν πολλά και σημαντικά. Κυριότερο από αυτά ήταν η δημιουργία μιας μεγάλης κοινότητας στη μαύρη θάλασσα που θα λειτουργούσε ως κέντρο- μητέρα πατρίδα. Ο θάνατος, ωστόσο, τον Ιανουάριο του 1924 του Βλαντιμίρ Λένιν και η εγκαθίδρυση του σταλινικού καθεστώτος ανέτρεψε αυτά τα σχέδια.

Όταν πλέον ο Ιωσήφ Στάλιν απέκτησε την απόλυτη εξουσία στην ΕΣΣΔ, άρχισε να θέτει σε εφαρμογή όλα τα πλάνα που είχε στο μυαλό του. Η αρχή (μετά τις εκκαθαρίσεις των πολιτικών του αντιπάλων εντός του Κομμουνιστικού Κόμματος) έγινε με την αναγκαστική κολεκτιβοποίηση η οποία και οδήγησε στον μεγάλο λιμό της περιόδου 1931- 1933.

Αμέσως μετά ο Στάλιν έθεσε σε εφαρμογή ένα άλλο σχέδιο που αφορούσε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά εθνικών μειονοτήτων όπως της φινλανδικής, της εσθονικής, της ρουμανικής και άλλων. Η σειρά της ελληνικής κοινότητας ήρθε τον Δεκέμβριο του 1937. Ήταν η 13η κοινότητα που έμπαινε στο στόχαστρο του Στάλιν! Όλες είχαν χαρακτηριστεί ως «αντισοβιετικές» και ως «εχθροί του λαού».

Ίσως το διασημότερο σοβιετικό… photoshop! Ο «νάνος της NKVD» στέκεται δίπλα στον Στάλιν πάνω σε μια γέφυρα της Μόσχας. Χρόνια αργότερα όταν ο Νικόλαι Γιεζόφ έγινε ανεπιθύμητος για τον ηγέτη της ΕΣΣΔ, εκτελέστηκε και… σβήστηκε και από τις φωτογραφίες.

Η «Ελληνική Επιχείρηση» (Gretseskayia Operatsia) ξεκίνησε επίσημα στις 15 Δεκεμβρίου με το διάταγμα 50215 του Στάλιν, το οποίο έφερε την υπογραφή του κομισάριου εσωτερικών υποθέσεων Νικολάι Γιεζόφ. Σύμφωνα με αυτό καλούταν η κρατική ασφάλεια ΝΚVD (πρόδρομος της θρυλικής KGB) να «ξηλώσει» με κάθε τρόπο «οποιοδήποτε δίκτυο ελλήνων εθνικιστών, κατασκόπων, επαναστατών, σκοπός των οποίων ήταν η διάβρωση της σοβιετικής ισχύος και η δημιουργία μιας φασιστικής πολιτείας, με ενεργή συμμετοχή των μυστικών υπηρεσιών της Ελλάδας προς όφελος των βρετανικών, γερμανικών, και ιαπωνικών υπηρεσιών»!

Αρχικά έκλεισαν τα ελληνικά σχολεία, εφημερίδες τα θέατρα και άλλοι πολιτιστικοί χώροι της κοινότητας και στη συνέχεια άρχισαν οι αθρόες συλλήψεις καθώς όπως ρητά προέβλεπε το διάταγμα έπρεπε άμεσα «να συλληφθούν όλοι οι Έλληνες για τους οποίους υπάρχουν υποψίες κατασκοπείας, κωλυσιεργίας, εξεγέρσεως και εθνικιστικής αντισοβιετικής δραστηριότητας»

Τα δραματικά στοιχεία της «Ελληνικής Επιχείρησης»

Όπως ήδη έχει αναφερθεί στην αρχή του κειμένου, επίσημα στοιχεία για το πόσοι Έλληνες συνελήφθησαν, εκτελέστηκαν ή στάλθηκαν στα γκούλαγκ, τα αιματοβαμμένα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, δεν μπορούν να υπάρχουν σε απόλυτους αριθμούς. Υπάρχουν μόνο κατά προσέγγιση ή βασισμένα σε μαρτυρίες που σε πολλές περιπτώσεις ελέγχονται για την αξιοπιστία τους.

Το πρώτο δραματικό στοιχείο, ωστόσο, είναι πως όπως σχεδόν όλοι οι ιστορικοί συμφωνούν ότι η εκκαθαριστική επιχείρηση κατά της ελληνικής κοινότητας ήταν από τις πλέον βίαιες δεδομένου πως το 90% των συλληφθέντων από την ΝΚVD δεν επέστρεψε ποτέ στα σπίτια του! Υπολογίζεται ότι η Ασφάλεια συνέλαβε τουλάχιστον 15.000 πολίτες ελληνικής καταγωγής…

Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο κεντρικό Ιστορικό Αρχείο του Μαγκαντάν, έχουν βρεθεί οι φάκελοι 450 Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα. Ο αριθμός αυτός προέκυψε από την επεξεργασία του 50% των φακέλων που διασώθηκαν. Ο τελικός αριθμός των Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στα καταναγκαστικά έργα, μόνο στην περιοχή της Κολιμά, με πρωτεύουσα το Μαγκαντάν στην Απω Σοβιετική Ανατολή, είναι πολύ πιθανό να φτάνει τα 900 άτομα.

Στο χωριό Μερτσάν, από τους 1.500 Έλληνες κατοίκους του, εκτελέστηκαν, πέθαναν στη Σιβηρία ή συνελήφθησαν, οι 175. Στην περιοχή του Σότσι, μέσα σε ένα εξάμηνο, συνελήφθη το 70% των ενηλίκων Ελλήνων ανδρών.

Στη Μαριούπολη όλοι οι άνδρες, από 17 ετών και πάνω, πέρασαν από δίκες εξπρες και στάλθηκαν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στο Αρχαγκέλσκ, το Κόμι και τη Σιβηρία.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε είναι πως την πρώτη νύχτα της εκδήλωσης της «Gretseskayia Operatsia» στο Χάρκοβο, συνελήφθησαν περισσότεροι από 30 Έλληνες, ανάμεσα τους και ο Κωνσταντίν Τσελπάν ο οποίος υπήρξε ο αρχισχεδιαστής της μηχανής του ρωσικού άρματος μάχης T-34 και είχε τιμηθεί με το βραβείο Λένιν!

Ένταλμα σύλληψης του ελληνικής καταγωγής Κωνσταντίνου Φεντόροβιτς Τσελπάν (διευθυντικού στελέχους εργοστασίου στο Χάρκοβο). Συνελήφθη στις 15 Δεκεμβρίου 1937 και εκτελέστηκε. Με κόκκινη υπογράμμιση η ένδειξη πως είναι Έλληνας

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, πως απέναντι στην αιματοβαμμένη επιχείρηση η Ελλάδα επέδειξε μια, μάλλον χαλαρή στάση. Αφενός δεν αντέδρασε ως όφειλε και αφετέρου όταν η Σοβιετική Ένωση προσφέρθηκε να σταλούν στην Ελλάδα οι πολίτες ελληνικής καταγωγής, το μεταξικό καθεστώς αρνήθηκε να τους δεχθεί καθώς δεν ήθελε να εισέλθουν στην χώρα… κομμουνιστικά στοιχεία.

Έπειτα από αρκετή πίεση το δικτατορικό καθεστώς της Ελλάδας δέχτηκε την παλιννόστηση μόλις 10.000 ανθρώπων (από τους 40.000 που είχαν αιτηθεί συνολικά) με την αιτιολογία πως οι ελληνικές πρεσβείες και προξενεία δεν ήταν σε θέση να… εκδώσουν τόσο μεγάλο αριθμό διαβατηρίων

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

69
σχόλια
 1. avatar Κάποιοι δεν ήταν τόσο τυχεροί:

  https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/3885062/o-limos-poy-epevale-o-stalin-stin-oykrania-kai-skotone-peripoy-1-000-anthropoys-tin-ora

 2. avatar Τα πάντα ρει

  Και βέβαια δεν περίμενα να ενημερωθώ από το ανακριβές αυτό άρθρο. Και όπως είπε και κάποιος άλλος την ρώτησα την γιαγιά μου... Η οποία ευτυχώς μου έμαθε να αγαπώ την πατρίδα μου και να μην πιστεύω τέτοιες βλακειες σαν αυτές που γράφοντα εδώ... .

 3. avatar Ντροπή της ανθρωπότητας Νεοναζί και Νεοσταλινιστές

  https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/3885062/o-limos-poy-epevale-o-stalin-stin-oykrania-kai-skotone-peripoy-1-000-anthropoys-tin-ora

 4. avatar ????/

  Συνεχιστές του τα τσιράκια των τούρκων οι συριζαίοι και λοιποί αρκοαριστεροί.

 5. avatar Aimilios

  και στην μνημη των σφαγιασθεντων Ελληνων απο τους αριστερους,
  εχουμε τωρα το ΚΚΚ και τον συριζα να μισούν την Ελλαδα, να μας φερνουν ισλαμιστες και να προσπαθουνε εμμεσως να συνεχισουνε το εργο του σταλιν εντος των συνορων πλεον.
  Αυτη ητανε παντα η αριστερα

  1. avatar Αμάν!!!

   Έχεις πρόβλημα.
   Μεγάλο.
   Βλέπεις παντού άπλυτους, κομμούνια και σταλινικούς, εχθρούς της χώρας που το μόνο τους πρόβλημα είναι πώς θα φέρουν το ισλάμ στην Ελλάδα.
   Να πας να το κοιτάξεις.

 6. avatar μητσοβλεφας

  αρε ελλαδαρα μια μεγαλη αγκαλια για ολο το κοσμο εισαι.... τους μαζεψες τους φροντισες τους ταισες...τους ρωτησες ομως αμα σ αγαπανε???

 7. avatar DPRK

  δηλ.οσα κουμμουνια γλιτωσαν απο το καθεστως μεταξα,εκκαθαριστηκαν απο τον πατρερουλη!
  win-win για εσας φασιστακια!
  *σκουπισε τα δακρυα sosial!

  1. avatar Αλέξανδρος

   απ΄όλα αυτά (τα περιληπτικά η αλήθεια είναι) εσένα αυτό σου έμεινε;

   1. avatar DPRK

    Εσύ τώρα για ποιους δακριζεις, για τους κομμουνιστες που εκκαθαριζε ο Στάλιν ή για αυτούς που εκκαθαρίζε ο μεταξας??

    1. avatar Αλέξανδρος

     για κανέναν κομμουνιστή δεν θα δακρύσω. Δακρύζω για τους Έλληνες του Πόντου και της Μ. Ασίας που εκδιώχθηκαν από τους νεότουρκους (1919-1923), βρέθηκαν πρόσφυγες στην σοβιετική ένωση (δεν τους ζητήθηκε πολιτική ταυτότητα) και αργότερα γίνανε στόχος του σταλινικού καθεστώτος. Εσύ....;

     1. avatar DPRK

      Δηλαδή είσαι υπερ της φιλοξενιας προσφύγων? ? Ψηφίζεις γεωργιαδη?

 8. avatar 1o και βασικότερο

  Όσο κάθαρμα και να ήταν ο Στάλιν, όμως δεν έφτασε στο κατώτατο επίπεδο προσωπικής και ιστορικής ξεφτίλας. Έκανε πολιτική με βάση το συμφέρον της χώρας του και δεν την ξεπουλούσε στους ξένους.

  1. avatar ακερσεκοντ

   δηλαδή ο χιτλερ έκανε πολιτική για το συμφέρον της χώρας του , θα του δώσουμε συγχαρητήρια στο τέλος τον Φασίστα, τελικά εσείς οι κουμμουνηστες είσαστε πολύ καμμένα άτομα.

   1. avatar DPRK

    Ωχ παλι θεωρια των δυο ακρων
    πως μπορει να ισχυει η θεωρια των δυο ακρων οταν και στα δυο ακρα η πολιτικη ταυτοτητα των θυματων ειναι η ιδια??

    1. avatar Την πάτησες

     Η πολιτική ταυτότητα των θυτών είναι ίδια. Φασιστες απολυταρχικοί κι οι δύο

     1. avatar DPRK

      Σκούπισε τα δάκρυα. ..κουμουνια εκκαθαριζαν και οι δυο

 9. avatar Από πατέρας σε γιο

  Και από μάνα σε κόρη.ετσι πάει το ΚΚΕ..Ευτυχως υπάρχουν και τα γεροντακια μας να μας θυμίζουν το εστί ΚΚΕ.ας μη βγάλω κάτι που έλεγε ο Ριζοσπάστης για την Μακεδονία μας.Οσοι είναι από χωριά ίσως ξέρουν.οσοι είναι από τα παρακάτω χωρια ξέρουν και από παιδομάζωμα.12 χρόνων ο πατέρας μου έτρεχε να κρυφτεί στα χωράφια από το μάζεμα(φασίστας ήταν κι αυτός;)

 10. avatar Αναντάμ

  Έξω οι νεομπολσεβίκοι από την Ελλάδα!!!

 11. avatar ΓΚ

  Το αρχιτσιρακι Γιεζωφ ύψος 150,από γονείς που διατηρούσαν οικο ανοχής όπου και μεγάλωσε.Φυσικα μισούσε όλο τον κόσμο και ήταν ο πιο κατάλληλος για την δουλειά.

 12. avatar συριζα και κκε….

  ανελ ποταμιδα.....σταλινιστες ανθρωποφαγοι.........καπιταλες......μπουρζουαδες....παραδοπιστοι

 13. avatar Αστροναυτης

  Γκαγκαριν που εισαι,δεν θα μας τιμησεις με την παρουσια σου και τα αρχεια σου?

 14. avatar 54866895689

  ΜΕΓΑΛΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 15. avatar dk.

  Αξιοσημείωτο, στην αριστερή πλευρά της φωτογραφίας ο Μολότοβ. Λιπών, η κόρη του λεγόταν Raisa και μετά έγινε η γιναίκα του Gorbatchov. Η Μαμά της καταδικασμένη σε στρατόπεδο αναγκαστικής βαριάς εργασίας. Ενώ η Raisa έγραφε στα CV \"δεν έχω μητέρα\" ( ! )

 16. avatar dk.

  Η πρώτη ήταν \"η πολωνική επιχείρηση\", από την 11/8/1937. Και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΣΔ , από τους 139.835 Πολωνούς, υπηκόους της ΕΣΣΔ (που έμεναν στα δυτικά μέρη της ΕΣΣΔ, όπου παλιά υπήρχε πολωνικό κράτος) οποίοι εκδικάστηκαν για \"κατασκοπία\", 111 091 δολοφονήθηκαν επί τόπου και 28 744 άτομα στάλθηκαν στα στρατόπεδα εργασίας, στον Βορρά, φονικά και αυτά.

 17. avatar Έναν Στάλιν

  χρειαζόμαστε

 18. avatar Ploigos

  Τέτοιου είδους δημοσιεύματα ο Περισσός τα διαψεύδει οριζόντια κάθετα κυκλικά και διαγώνια.

 19. avatar Εδώ σύριζα,!!!

  Αυτήν την πολιτική ήθελε να εφαρμόσει..... Το τσιπροσκυλο.... Στάλιν σφαγεα θεέ...

 20. avatar Τόσο απλά…!

  Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι όλοι οι αλλοδαποί είναι φανατικοί και δολοφονικοί ανθέλληνες.

  1. avatar 1122334455

   χαχαχαχαχαχααααααααααααα!!!!!!!!!!!!!!!
   Τα σχόλια εδώ είναι να τα διαβάσεις για να γελάς με την ψυχή σου διαπιστώνοντας τι μυαλά κουβαλάν οι ενήλικες που πάνε και ψηφίζουν και καθορίζουν την τύχη αυτού του τόπου....
   Α, ρε κατακαημένη πατρίδα τι σου\' μελλε να πάθεις....

Παρακαλούμε περιμένετε ...