«Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού να αλωνίσουν τις θάλασσες που επιχειρεί η Τουρκία»

Κλειδί όλων είναι η αποφασιστικότητα σύμφωνα με τον ναύαρχο Χρηστίδη


ΕΛΛΑΔΑ
15:32
05/12/2019
«Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού να αλωνίσουν τις θάλασσες που επιχειρεί η Τουρκία»
3
loading

Την άποψη ότι τα πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα έπρεπε να «αλωνίζουν» τις περιοχές στις οποίες επιχειρεί η Τουρκία να θέσει υπό αμφισβήτηση, εξέφρασε ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο από την «ένδοξη» -όπως την αποκάλεσε- Σαλαμίνα, ανέφερε ότι τα πλοία «δεν είναι για τα λιμάνια ή για την ξηρά», όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά «θα έπρεπε να έχουν βγει και να αλωνίζουν τις αμφισβητούμενες περιοχές».

«Σε διπλωματικό επίπεδο, όσα γίνονται μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αυτό το διάστημα στο ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ναι μεν δεν έχουν νομική ουσία, ωστόσο δεν παύουν να ισχυροποιούν πολιτικά την Τουρκία, ιδιαιτέρως αν ο Ταγίπ Ερντογάν περάσει το μνημόνιο από την Τουρκική Βουλή», σχολίασε.

Και πρόσθεσε: «Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ακόμα ένα casus belli, όπως είναι το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων εκ μέρους της Ελλάδας από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Σε στρατιωτικό επίπεδο, υπενθυμίζω τον μεγάλο ιστορικό, αντικειμενικό Θουκυδίδη, ο οποίος έλεγε "έχουμε γη και πατρίδα επειδή έχουμε πλοία στην θάλασσα"».

«Χρειάζεται αποφασιστικότητα»

Ως εν ενεργεία αρχηγός το 2012, ο ναύαρχος Χρηστίδης είχε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή την ανακήρυξη ΑΟΖ από την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Παράλληλα, διαφωνεί με την άποψη ότι από μια τέτοια κίνηση ενδεχομένως να πρόκυπτε πολιτικό κόστος στο εσωτερικό. «Πρέπει να έχουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να το κάνουμε», τόνισε.

Στην παρατήρηση ότι η Κύπρος, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει τα στρατιωτικά μέσα που διαθέτει η Ελλάδα, προχώρησε σε συμφωνίες οριοθέτησης και ερωτηθείς εάν σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να εγγυηθεί στην πολιτική ηγεσία την ασφάλεια για μια τέτοια κίνηση, ο κ. Χρηστίδης απάντησε ότι «κλειδί όλων είναι η αποφασιστικότητα».

Στη συνέχεια, όπως μεταφέρει η ιστοσελίδα sigmalive.com, ανέφερε: «Η πολιτική του κατευνασμού και της στρατηγικής ψυχραιμίας δεν μας έχει οδηγήσει πουθενά. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι έλεγαν ότι, όποιος δεν είναι αποφασιστικός, μέσα του υποκρύπτει δειλία. Γνωρίζω καλά το πολιτικό σύστημα και πρέπει να σας πω ότι μεγάλο ποσοστό του υπολείπεται σε θέματα ανδρείας. Αν πάρουμε αποφάσεις, θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Για να συμπληρώσει: «Από την άλλη, από πολλούς ακούγεται -και με προβληματίζει- ότι θα πρέπει να πάμε σε συμβιβασμό, καθώς δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Μήπως η απαξίωση της Άμυνας τα τελευταία 15 χρόνια γίνεται με δόλο, ώστε να υπερισχύσει αυτή η λύση; Το Πολεμικό Ναυτικό έχει την ικανότητα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, η οποία δεν είναι μακριά, είναι πολύ κοντά».

Ο Κοσμάς Χρηστίδης χαρακτήρισε τους σημερινούς πολιτικούς, στρατιωτικούς και διπλωματικούς ηγέτες «αναποφάσιστους» και τόνισε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο διέπονται από «μακιαβελική σκέψη», προσπαθώντας να διατηρήσουν την εξουσία, ακόμα και ενάντια στο κοινό καλό. Για να υπογραμμίσει: «Οι ηγέτες βγαίνουν μέσα από την κοινωνία και πρέπει να ψάξουμε να τους βρούμε».

«Η ανησυχία μάς κρατά σε εγρήγορση»

Αναφορικά με την ανησυχία που εκφράζεται για την ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού να δράσει,αν χρειαστεί, ανέφερε ότι «είναι καλή διότι μας κρατάει σε εγρήγορση». Χαρακτήρισε το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο «ελληνικές θάλασσες», τις οποίες το Πολεμικό Ναυτικό γνωρίζει καλά.

«Οι Τούρκοι έχουν αντιληφθεί τελευταίως ότι απαιτείται να επιχειρούν στην θάλασσα, αυτό που εκείνοι αποκαλούν “Γαλάζια Πατρίδα” κι έχουν αναπτύξει ένα πολύ καλό ναυτικό σε επίπεδο εξοπλισμών. Αυτό προβληματίζει το δικό μας ναυτικό, αλλά θεωρούμε ότι ακόμα είναι σε πολύ καλή κατάσταση», επισήμανε.

Στην ερώτηση αν υπάρχουν πράγματα που απαιτείται να γίνουν, προκειμένου να διατηρηθεί η υψηλή αποτροπή απέναντι στις προκλήσεις, απάντησε ότι η απραξία εκ μέρους του εκάστοτε ηγέτη είναι «ό,τι χειρότερο υπάρχει», επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σοβαρότατες καθυστερήσεις.

Τελικά, μπορούν Κύπρος και Ελλάδα να βασίζονται στις διεθνείς συμμαχίες -που γίνονται στο πλαίσιο της ενεργειακής συνεργασίας- για προάσπιση των συμφερόντων τους; Όπως είπε: «Θεωρώ ότι οι συμμαχίες είναι σε καλό επίπεδο, όσον αφορά στην πολιτική στήριξη, ενώ όσον αφορά στην στρατιωτική στήριξη χρειάζεται αποφασιστικότητα προκειμένου να είμαστε πολύτιμοι σύμμαχοι, διαφορετικά γινόμαστε πολύτιμοι εχθροί».

Τέλος, τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ της αναβίωσης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. «Ήταν λάθος η κατάργηση, στην πράξη, του δόγματος, το οποίο παλαιότερα είχε φέρει αποτελέσματα. Το μόνο που χρειάζεται σήμερα είναι περισσότερους οικονομικούς πόρους απ’ ό,τι πριν. Θα έπρεπε να είναι σε ισχύ», δήλωσε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Ε.Α.

  Ναύαρχε η κυβέρνηση έχει χάσει τη μπάλα στο διπλωματικό πεδίο με την Τουρκία και παρακολουθεί τις εξελίξεις από την τηλεόραση! Αυτοί δε μπορούν να αποτρέψουν ούτε την εισροή των λάθρο στην Ελλάδα!

 2. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Κανένας εφησυχασμός για τις τουρκικές κινήσεις στην ΑΟΖ

  ... Στην υφαλοκρηπίδα (θαλάσσιο βυθό και υπέδαφός του) και στην ΑΟΖ, το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα που αποσκοπούν βασικά στην εξερεύνηση, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πόρων. Ιδίως έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να επιτρέπει και να ρυθμίζει τις γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα για όλους τους σκοπούς.

  Τις γεωγραφικές συντεταγμένες των εξωτερικών ορίων της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας ή της γραμμής οριοθέτησης τις δημοσιοποιεί και τις καταθέτει στον ΟΗΕ. Ομως, καθοριστικός παράγοντας στις διεθνείς σχέσεις είναι η ισχύς του κάθε κράτους να υπερασπιστεί ή να επιβάλει την εφαρμογή όσων ορίζει το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό συναρτάται σήμερα με τα συμφέροντα και τις διενέξεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

  Η χώρα μας είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά η ιδιότητά της αυτή δεν εξασφαλίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η εισβολή της Τουρκίας το 1974 στην Κύπρο και η κατοχή μέχρι σήμερα του 37% του νησιού αποτελούν διαρκή παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στηρίζουν τους εισβολείς και προωθούν διχοτομική λύση με βάση τα τετελεσμένα.
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/12/blog-post_38.html

 3. avatar Παλιότερα είχαμε το “ΘΑ” του Ανδρέα Παπανδρέου. Τώρα έχουμε το “ΝΑ” του κάθε επίτιμου

  Σοβαρευτείτε

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει