Εκπνέει σήμερα Πέμπτη 5.12.2019 το τελεσίγραφο που είχε στείλει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε καλέσει τους καταληψίες να εκκενώσουν τα κτίρια διευκρινίζοντας ότι «εάν σε αυτά στεγάζονται αιτούντες άσυλο ή υπήκοοι τρίτων χωρών θα μεταφερθούν σε δομές παραμονής της ενδοχώρας» και «εάν τα κτήρια είναι ιδιωτικά, για να παραμείνουν οι σημερινοί καταληψίες χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και να συμφωνήσουν σε όρους μίσθωσης».

Το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στις 20 Νοεμβρίου, έστειλε το εξής «τελεσίγραφο» στους καταληψίες:

«Καλούνται όσοι παρανόμως έχουν καταλάβει κτίρια, δημόσια ή ιδιωτικά, να τα εκκενώσουν. Εάν σε αυτά στεγάζονται αιτούντες άσυλο ή υπήκοοι τρίτων χωρών, να ενημερωθούν ότι θα μεταφερθούν σε δομές παραμονής της ενδοχώρας. Για τον σκοπό της μετακίνησης, θα επικοινωνήσουν μαζί τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Εάν τα κτίρια είναι ιδιωτικά, για να παραμείνουν οι σημερινοί καταληψίες χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και να συμφωνήσουν σε όρους μίσθωσης. Η προθεσμία για την εκκένωση είναι 15 ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσης στον Τύπο».

Συγκέντρωση το απόγευμα στα Προπύλαια

Σε μια πρώτη αντίδραση ομάδες που έχουν καταλάβει κτίρια καλούν σε συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια διαμηνύοντας ότι δεν θα κάνουν «ούτε βήμα πίσω» στα τελεσίγραφα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Αστακός» η Αθήνα εν όψει της επετείου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Την ίδια στιγμή η ΕΛ.ΑΣ υπό το φόβο επεισοδίων λαμβάνει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εν όψει της αυριανής επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που έπεσε νεκρός από σφαίρα του Επαμεινώνδα Κορκονέα το 2008.

Τουλάχιστον 3.500 αστυνομικοί θα είναι επί ποδός την Παρασκευή. Μάλιστα, στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που συντάχθηκε στις 29 Νοεμβρίου και αποκάλυψαν «Τα Νέα» ζητούνται μέτρα ασφαλείας σε όλη την Αθήνα (και στην Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό, προς αποφυγή ακτιβιστικών ενεργειών), αλλά και ενισχυμένη αστυνομική δύναμη για τη φρούρηση των φυλακών Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με το έγγραφο θα υπάρξει η ενεργοποίηση οχημάτων εκτόξευσης νερού της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και των Ομάδων Επιχειρησιακής Ετοιμότητας κοντά στις διμοιρίες των ΜΑΤ. Επίσης, ζητείται αυτοσυγκράτηση των αστυνομικών. Και αυτό ύστερα από καταγγελίες ότι στην επέτειο του Πολυτεχνείου υπήρξαν βίαιες ενέργειες και απρόκλητες επιθέσεις από ενστόλους.