Η φετινή αυγουστιάτικη πανσέληνος θα έχει την τιμητική της στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και – για πρώτη φορά – στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας, μέσα από δυο πρωτοβουλίες του Δήμου Καβάλας, σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο, τον Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης – Βόρειου Ελλάδος και την ΙΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

«Ο περιβάλλον χώρος καθώς και το αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου θα αποτελέσουν το αντικείμενο ξενάγησης υπό το φως της πανσέληνου αλλά και το σκηνικό μιας μουσικής παρουσίασης» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η προϊσταμένη της ΙΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και διευθύντρια του αρχαιολογικού μουσείου Καβάλας Μαρία Νικολαίδου – Πατέρα.

Όσοι δηλώσουν συμμετοχή σε αυτή την πρωτότυπη ξενάγηση, που γίνεται για πρώτη φορά, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να θαυμάσουν τα αρχιτεκτονικά μέλη από το ναό της Παρθένου (παλιά πόλη της Καβάλας), πρωτότυπες επιτύμβιες στήλες, ζωγραφική τέχνη κιβωτιόσχημου τάφου από την Αμφίπολη κι άλλα εκθέματα που φυλάσσονται στις παλιές και νέες πτέρυγες του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης.

Μετά την ξενάγηση, θα ακολουθήσει μουσική παρουσίαση στο αίθριο του μουσείου, με τραγούδια με κεντρικό θέμα τον Αύγουστο και το φεγγάρι του.

Η ξενάγηση θα γίνει από τον Καβαλιώτη διπλωματούχο ξεναγό Ιωάννη Κιουρτσόγλου, ενώ τη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης έχουν ο Αθανάσιος Κωνσταντινίδης (φωνή – κιθάρα – κρουστά) και ο Ιωάννης Κιουρτσόγλου (φωνή).

Το βράδυ ανοιχτός θα παραμείνει και ο φημισμένος αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, προκειμένου να υποδεχτεί – για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά – μουσικά την αυγουστιάτικη πανσέληνο, «αγκαλιάζοντας» με νότες το μεγαλύτερο και ομορφότερο φεγγάρι του χρόνου.

Τρεις σημαντικοί καλλιτέχνες του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας (ΔΩΚ) – η Μαριάννα Κεσόγλου (τραγούδι), ο Ναπολέων Κουκουζίκας (φωνή) και ο Γιάννης Κανάκης (πιάνο) – θα είναι οι πρωταγωνιστές μιας μαγικής βραδιάς με φόντο το ολόγιομο φεγγάρι.

Ο πρόεδρος του ΔΩΚ Κώστας Πεφάνης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, σημείωσε ότι οι θεατές θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να φτάσουν στην αρχαία αγορά, περνώντας μέσα από το αρχαίο θέατρο, έχοντας ως μοναδικό φως το αυγουστιάτικο φεγγάρι «που θα ‘αγκαλιάζει’ τόσο μοναδικά, σχεδόν μυσταγωγικά, την αρχαία πόλη των Φιλίππων».