Απορρίφθηκε από το Ειρηνοδικείο Αρναίας Χαλκιδικής το αίτημα που κατέθεσε η νέα αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, με το οποίο ζητούσε την εκτέλεση δικαστικής απόφασης που διατάσσει την εκκένωση του αντιπροσωπείου της Μονής στις Καρυές και εκδόθηκε μετά από σχετική προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Στην ουσία, η νέα αδελφότητα προσέφυγε στο Ειρηνοδικείο, επιδιώκοντας να αρθεί ο περιορισμός που προβλέπει η Πολιτική Δικονομία αναφορικά με τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης εκτέλεσης κατά τον μήνα Αύγουστο.

Με την απόρριψη του παραπάνω αιτήματος εκτιμάται ότι εξασφαλίστηκε μέχρι το τέλος του μήνα η ηρεμία στην Αθωνική Πολιτεία, που διαταράχθηκε πριν από λίγες μέρες όταν επιχειρήθηκε εκκένωση του αντιπροσωπείου, κατ’ εφαρμογήν απόφασης (με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων) του Πρωτοδικείου Πολυγύρου Χαλκιδικής.

Η ζηλωτές μοναχοί (της παλιάς αδελφότητας) αντέδρασαν στην προσπάθεια εκκένωσης του αντιπροσωπείου, πετώντας διάφορα αντικείμενα και φλεγόμενα στουπιά προς τις Αρχές που επιχείρησαν να εκτελέσουν την δικαστική απόφαση. Μάλιστα, τα επεισόδια αυτά είχαν προκαλέσει την παρέμβαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης που ζήτησε να γίνουν συλλήψεις.

Τα όσα διαδραματίστηκαν προ ημερών στο Άγιον Όρος ήταν ένα ακόμη επεισόδιο στην πολυετή διαμάχη μεταξύ παλιάς και νέας αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου. Η νέα αδελφότητα μοναχών συγκροτήθηκε το 2005, με απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, υπό την επωνυμία «Νέα Εσφιγμένου», η οποία έκτοτε θεωρείται νόμιμη, αλλά η παλαιά αδελφότητα αρνείται να της παραδώσει το μοναστήρι και το αντιπροσωπείο, με αποτέλεσμα να σημειώνονται συχνά συγκρούσεις.