Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο επί σειρά ετών βουλευτής Αχαΐας, που διετέλεσε υφυπουργός Υγείας και διοικητής του ΙΚΑ Γρηγόρης Σολωμός.

Ο Γρηγόρης Σολωμός αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τα οποία το τελευταίο διάστημα επιδεινώθηκαν. Είχε διακομιστεί για νοσηλεία σε νοσοκομείο της Αθήνας και τις τελευταίες μέρες επαναδιακομίστηκε στην Πάτρα όπου νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο.

Εκεί άφησε την τελευταία του πνοή χθες τη νύχτα. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στις 17:00 από τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας.

Ποιος ήταν

Ο Γρηγόρης Χρ. Σολωμός γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Κούμαρι Αιγίου από γονείς αγρότες. Τελείωσε το γυμνάσιο στο Αίγιο και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Ασκούσε την ιατρική στην Πάτρα, όπου έμενε μόνιμα. Ήταν παντρεμένος από το 1962 με τη Μόνικα Βαμβακά, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, δύο κορίτσια και ένα αγόρι.

Το ενδιαφέρον του για τα κοινά εμφανίσθηκε νωρίς. Επονίτης το 1944, δούλεψε αργότερα σε διάφορες παράνομες οργανώσεις της Αριστεράς και κατόπιν στους δημοκρατικούς συνδέσμους της Ένωσης Κέντρου. Με το συνδικαλισμό ασχολήθηκε από τα φοιτητικά του χρόνια και στη συνέχεια ως γιατρός πλέον ηγήθηκε πολλών αγώνων του ιατρικού σώματος ως εκλεγμένος αντιπρόσωπός του. Τους κοινωνικούς αγώνες συνέχισε και ως βουλευτής Αχαΐας στη Βουλή των Ελλήνων για τρεις συνεχείς θητείες με το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο εντάχθηκε από την αρχή της ίδρυσής του. Υπήρξε ο εισηγητής στη Βουλή δύο σημαντικών νόμων, για το ΕΣΥ (Ν.1397/83) και για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων (Ν. 1568/86). Θήτευσε, επίσης, διαδοχικά και επί διετία ως υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παιδείας και Υγείας.

Από τις θέσεις αυτές εργάστηκε για την κατάρτιση και προώθηση στη Βουλή των νομοσχεδίων για την πρόσθετη ασφάλιση των αγροτών (Ν.1745/87), την εκλογίκευση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος (Ν. 1759/88), καθώς και για την προώθηση μέτρων δημόσιας υγείας και αγωγής υγείας, όπως για παράδειγμα την υποχρεωτική επισήμανση στο πακέτο των τσιγάρων της προειδοποίησης ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία κ.τλ. Υπήρξε διοικητής του ΙΚΑ από τις 27-11-1993 έως τις 5-2-1999. Κατά το διάστημα αυτό αφιέρωσε τις δυνάμεις του στην οικονομική ισορροπία του Ιδρύματος κι έλαβε μέτρα τα οποία εκτίθενται σ’ αυτό το βιβλίο και τίθενται υπό την κρίση του ελληνικού λαού.

Έγραψε το πρώτο του βιβλίο το 1991 με τίτλο Η Κοινωνική Ασφάλιση – Από την Κρίση στον Ενιαίο Φορέα με πρόλογο του Γιώργου Γεννηματά. Επίσης, δημοσίευσε πολλές επιστημονικές, κοινωνικές και πολιτικές εργασίες και άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο Αθήνας και Πάτρας.