Το «πράσινο φως» από τους επιθεωρητές των νηογνωμόνων και των ασφαλιστικών εταιρειών περιμένουν τα τρία ρυμουλκά σκάφη, προκειμένου να προχωρήσει επιχείρηση αποκόλλησης των δύο φορτηγών πλοίων ελληνικών συμφερόντων, που συγκρούστηκαν τα ξημερώματα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου «Φάσα» της Άνδρου.

Το φορτηγό πλοίο BARU SATU με σημαία Παναμά, «καρφώθηκε» με την πλώρη στο πέμπτο αμπάρι του φορτηγού πλοίου CATHERINE με σημαία Μάλτας, με αποτέλεσμα να υπάρξει σοβαρό ρήγμα και ελεγχόμενη εισροή υδάτων στο δεύτερο.

Αυτό που φοβούνται οι εμπειρογνώμονες είναι ότι με την αποκόλληση των δύο πλοίων υπάρχει κίνδυνος το ρήγμα στο CATHERINE να «ανοίξει» επιπλέον και το πλοίο, λόγω και του μεγάλου βάρους του φορτίου του, να βουλιάξει, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Εννέα από τα 23 άτομα του πληρώματος του CATHERINE, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας, επιβιβάστηκαν, για λόγους ασφαλείας, σε πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος και μεταφέρθηκαν στην Κάρυστο.
Το CATHERINE είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Νοβοροσίσκ της Μαύρης Θάλασσας με προορισμό την Ιταλία, φορτωμένο με σίδηρο.

Στο BARU SATU, στο οποίο επιβαίνουν 17 μέλη πλήρωμα, εκ των οποίων ένας Έλληνας, δεν έχει διαπιστωθεί προς το παρόν εισροή υδάτων. Το πλοίο είχε αναχωρήσει από τον Πειραιά με προορισμό τη Βουλγαρία.

Για την υπόθεση του ναυτικού ατυχήματος ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος ζήτησε από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος να πιέσει τις πλοιοκτήτριες εταιρείες να επισπεύσουν τη διαδικασία ρυμούλκησης, καθώς από αύριο αναμένονται δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη περιοχή, ενώ αυτήν τη στιγμή στο σημείο πνέουν άνεμοι βορειοι-βορειοδυτικοί εντάσεως έως 6 μποφόρ.

Στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκονται τα δύο πλοία παραμένουν τρία πλωτά σκάφη του λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό, ένα πλωτό της πυροσβεστικής, τρία παραπλέοντα σκάφη, ένα ελικόπτερο και δύο παραπλέοντα σκάφη.