Ανάστατοι είναι κάτοικοι της περιοχής της Βουρβουρούς, στη Χαλκιδική, οι οποίοι καταγγέλλουν καταπάτηση δασικής έκτασης σε ένα από τα πιο παρθένα μέρη της Σιθωνίας μετά τον οικισμό των καθηγητών, στο καταπράσινο δάσος της Βουρβουρούς που εκτείνεται μέχρι την Σάρτη.

Του ανταποκριτή μας από το thestival.gr στη Θεσσαλονίκη

Περίοικος, το όνομα του οποίου είναι στη διάθεση του Thestival.gr, καταγγέλλει εκχερσώσεις και λαθροϋλοτομία στο συγκεκριμένο κομμάτι δάσους, το οποίο έχει κριθεί αναδασωτέο και ανήκει στο προστατευόμενο δίκτυο Natura 2000.

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις ξεκίνησαν από τον περσινό Φεβρουάριο στην περιοχή, ενώ πριν από περίπου δύο εβδομάδες άγνωστοι εγκατέστησαν στον χώρο προκάτ σπίτια, καθώς και ένα τροχόσπιτο με γερμανικές πινακίδες.

«Όταν είχε γίνει εκχέρσωση, κάθε εβδομάδα ερχόταν με ένα τζιπ, κάνανε εργασίες, έκαιγαν τα υλοτομημένα και στη συνέχεια αποχωρούσαν. Έγινε ξερίζωμα δεκάδων δέντρων: Πεύκα και πουρνάρια, κουμαριές, δέντρα αργής ανάπτυξης, δεκάδες ποικιλίες και είδη φυτών, κομμένα και ξεριζωμένα. Δεν γλίτωσε ούτε ο πλάτανος που γειτόνευε σε παρακείμενο ποταμό αλλά ούτε οι εκατοντάδες φτέρες που συντρόφευαν την πανέμορφη παράκτια χερσαία ζώνη» αναφέρει στο Thestival.

Σύμφωνα με την καταγγελία του περιοίκου, το τελευταίο διάστημα άγνωστοι εγκατέστησαν προκάτ κατασκευές καθώς και ένα τροχόσπιτο στο σημείο, με απώτερο στόχο τη δόμηση «Είναι ένα σκάνδαλο μέσα σε ένα απομονωμένο και όμορφο στολίδι της περιοχής. Είναι το πιο παρθένο δάσος κι αν ξεκινήσει κάτι τέτοιο εδώ, θα ακολουθήσουν και άλλα» σημειώνει ο ίδιος.

Το δασαρχείο Πολυγύρου έχει ενημερωθεί για τη σχετική δραστηριότητα και έχει προχωρήσει σε αυτοψία για να διαπιστώσει εάν ευσταθούν οι καταγγελίες περί καταπάτησης δασικής έκτασης. Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο τμήμα έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις κατά του αναρτημμένου δασικού χάρτη.

Δείτε το βίντεο από το σημείο: