Προβλήματα στην υδροδότηση καταγγέλλουν ότι έχουν πολίτες στα Καμάρια του νομού Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, από τις αρχές Αυγούστου και για ορισμένες ώρες τη μέρα τα σπίτια τους δεν έχουν νερό. Τονίζεται ότι οι διακοπές γίνονταν μετά από σχετικές προειδοποιήσεις από την εταιρεία ύδρευσης και ίσχυαν διαδοχικά για τις περιοχές του Δήμου.

Με το πέρασμα των ημερών, όπως καταγγέλλουν, οι διακοπές γίνονταν πιο συχνές και εντείνονταν και πέρα από τις προγραμματισμένες από τον Δήμο ώρες. Κάποιες φορές μάλιστα οι κάτοικοι δεν είχαν νερό ακόμη και ώρες κατά τις οποίες οι υπεύθυνοι έλεγαν ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα στην υδροδότηση.

Μάλιστα η πίεση του νερού συνολικά ήταν χαμηλή.

Οι εξηγήσεις που έδωσε ο Δήμος και η ΔΕΥΑΠ

Τα Καμάρια είναι ένας οικισμός νοτιοανατολικά της Μεθώνης και ανήκει στον Δήμο Πύλου-Νέστορος.

Όπως αναφέρουν κάτοικοι, το πρόβλημα με το νερό δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Επανειλημμένα έχουν διαμαρτυρηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, στην εταιρεία ύδρευσης αλλά και στον ίδιο τον δήμαρχο.

Στην περιοχή εκτός από τους μόνιμους κατοίκους, υπάρχουν και πολλοί παραθεριστές, οι οποίοι διατηρούν εξοχικά σπίτια και πηγαίνουν κάθε χρόνο για διακοπές.

Στις ερωτήσεις που έχουν απευθύνει προς τις Αρχές του τόπου, έχουν λάβει κατά τα λεγόμενά τους όχι ικανοποιητικές απαντήσεις, κυρίως όσον αφορά την προέλευση του προβλήματος αλλά και τη λύση του.

Συγκεκριμένα οι αρμόδιοι τους έχουν πει:

  • Υπάρχει λειψυδρία
  • Αλλαγή στην πηγή από την οποία θα τροφοδοτείται το δίκτυο
  • Έχει «μπουκώσει» ο αγωγός με χώματα και πρέπει να σκάψουν για να διορθώσουν το πρόβλημα

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, πριν από λίγες μέρες άλλαξε όντως η πηγή τροφοδότησης του δικτύου και έκτοτε υπήρχε κανονική ροή.

Το πρόβλημα παραμένει εν μέσω τουριστικής περιόδου

Ωστόσο αν και οι αρμόδιοι τόνισαν ότι έχουν γίνει σχετικοί έλεγχοι από μηχανικό και δεν έχει εντοπιστεί κάποια βλάβη, το πρόβλημα στην υδροδότηση παραμένει.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται έντονα και επανειλημμένα, καθώς υπάρχουν μέρες που δεν έχουν νερό να πιουν, να μαγειρέψουν ακόμη και να χρησιμοποιήσουν στην τουαλέτα.

Το πρόβλημα γίνεται πιο σοβαρό αν σκεφτούμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στην πιο «τουριστική» περίοδο του έτους.

‘Οπως καταγγέλλουν, οι Αρχές τους έχουν επιβεβαιώσει ότι εξετάζουν το θέμα και θα υπάρξουν λύσεις αλλά εις μάτην. «Κάποιος τραβάει από κάπου νερό, αλλά δεν ξέρουμε από πού» λένε.

Μάλιστα, ο Δήμος έχει εκδώσει και σχετική εγκύκλιο, προειδοποιώντας ότι «όποιος καταναλώνει πολύ νερό, θα του αφαιρείται το ρολόι», λένε οι κάτοικοι.

Σε κάθε περίπτωση οι διακοπές του νερού ταλαιπωρούν τους πολίτες και καθιστούν δύσκολη την καθημερινότητα σε μια περιοχή που στηρίζεται και στον τουρισμό.

Η απάντηση του δημάρχου στο Newsbeast

Το Newsbeast.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη, θέτοντάς του τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις καταγγελίες κατοίκων.

Ο κ. Καφαντάρης επιβεβαίωσε την ύπαρξη του προβλήματος και τόνισε ότι αυτό σχετίζεται με την περίοδο, καθώς ο οικισμός Καμάρια που όλον τον υπόλοιπο χρόνο έχει 600 κατοίκους, τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 2.500-3.000.

«Έχει να κάνει με τον φόρτο τη περιόδου, καθώς τα δίκτυα καλούνται να εξυπηρετήσουν πολύ περισσότερο κόσμο και να ανταποκριθούν σε ιδιαιτέρως αυξημένη ζήτηση» τόνισε.

«Η περιοχή δεν έχει νερά, δεν έχει γεωτρήσεις και δυσκολεύεται το δίκτυο να καλύψει τις ανάγκες κατοίκων και παραθεριστών τον Αύγουστο. Εμείς έχουμε διπλασιάσει τον όγκο του νερού και από σήμερα (Παρασκευή 16/8) κουβαλάμε νερό. Τα Καμάρια είναι ο μοναδικός οικισμός στον οποίο παρατηρείται το πρόβλημα» επεσήμανε ο κ. Καφαντάρης.

«Συνολικά η περιοχή έχει πρόβλημα, αφού είναι χαμηλή η στάθμη του νερού, μη επαρκής η ποσότητα και έχουν σημειωθεί και βλάβες. Ούτως ή άλλως ο υδροφόρος ορίζοντας έχει κατέβει. Εμείς από την πλευρά μας ενισχύουμε τη συγκεκριμένη δεξαμενή και εξετάζουμε εναλλακτικά σενάρια για τη νέα σεζόν».