Στο έλεος του καύσωνα βρίσκεται η Ευρώπη με την Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία να βιώνουν πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες και τους νεκρούς, μέχρι αυτή τη στιγμή, να ανέρχονται στους 8.

Το θερμόμετρο έχει αγγίξει σε ορισμένες περιοχές -όπως στο Μονπελιέ της Γαλλίας- τους 45 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας τους φόβους για περισσότερα θύματα.

Στην Ελλάδα αναμένεται τριήμερη θερμή εισβολή από την Πέμπτη 4 Ιουλίου, με τους μετεωρολόγους να κάνουν προβλέψεις για 40 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασίες που χαρακτηρίζονται ως υπολείμματα του καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη.

Όλα αυτά ξυπνούν μνήμες από τον φονικό καύσωνα του 1987 που χτύπησε την Ελλάδα, κόβοντας το νήμα της ζωής 1.300 ανθρώπων. Για 8 μέρες (20-28 Ιουλίου) το θερμόμετρο έδειχνε 44 βαθμούς Κελσίου, τα νεκροταφεία γέμισαν ασφυκτικά και «τα νοσοκομεία έστειλαν παραγγελίες για πάγο από την ψαραγορά  για να ψύξουν τα σώματα» όπως ανέφερε δημοσίευμα των New York Times.

Με αποκαλυπτική διάθεση η «Ελευθεροτυπία» έγραφε: «Είναι η μοίρα μας να πεθάνουμε όταν υπάρχει ένα κύμα καύσωνα, να πνιγόμαστε όταν βρέχει, να παραλύουμε  όταν συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο».

Δεν έφτανε μόνο η ζέστη, υπήρξαν και διακοπές νερού και ρεύματος. Τα κλιματιστικά δεν δούλευαν, τα σπίτια είχαν γίνει θερμαινόμενα κλουβιά, οι άνθρωποι πάθαιναν θερμοπληξία και η χώρα κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Καθώς πολλές οικογένειες είχαν ήδη ξεκινήσει τις διακοπές τους, συνέβαινε το εξής απίστευτο. Τα δελτία ειδήσεων καλούσαν ονομαστικά εκατοντάδες οικογένειες που βρίσκονταν σε διακοπές, να επικοινωνήσουν με την Αστυνομία για «σοβαρή οικογενειακή τους υπόθεση».

Οι νεκροί έμεναν άταφοι ακόμα και 24 ώρες καθώς τα γραφεία τελετών και οι υπάλληλοι των νεκροταφείων δεν προλάβαιναν να θάβουν τα θύματα. Ακόμα και τα στρατιωτικά νοσοκομεία άνοιξαν τους δικούς τους νεκροθαλάμους, καθώς οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων είχαν γεμίσει ασφυκτικά.

Οι νεκροί τοποθετούνταν ακόμα και στα ψυγεία των βαγονιών του ΟΣΕ.

Χαρακτηριστικοί ήταν οι τίτλοι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων: «Θερίζει η λάβρα», «Σε τρένα οι νεκροί», «Θεέ μου! 44 βαθμοί, καμίνι και χθες η Αθήνα».

Μέσα σε όλη την τραγική αυτή κατάσταση, ήρθε και το αθάνατο ελληνικό δαιμόνιο για να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

Όπως γράφει στο μπλογκ του ο γνωστός μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος που εκείνη την περίοδο ήταν στην ΕΡΤ: «Στην οδό Πανεπιστημίου, συμπατριώτες μας πουλούσαν στους ταλαίπωρους διαβάτες νερό σε πλαστικά ποτήρια, σε απίστευτα υψηλές τιμές». Τότε δεν υπήρχαν τα μπουκαλάκια εμφιαλωμένου νερού.

Μετά την έβδομη μέρα του καύσωνα η θερμοκρασία άρχισε να πέφτει, αλλά ήταν ήδη αργά καθώς χιλιάδες άνθρωποι είχαν πεθάνει.