Οι απειλές τουρκικής εφημερίδας για πυραύλους στην Αθήνα και οι ελληνοτουρκικοί συσχετισμοί

Οι δυνατότητες της Ελλάδας να αμυνθεί και να απαντήσει σε μια βαλλιστική επίθεση


ΕΛΛΑΔΑ
19:42
28/06/2019
Οι απειλές τουρκικής εφημερίδας για πυραύλους στην Αθήνα και οι ελληνοτουρκικοί συσχετισμοί
9
loading

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει στην Ελλάδα το άρθρο της Yeni Safak σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία έχει τη δυνατότητα με τον βαλλιστικό πύραυλο BORA να πλήξει ακόμα και την Αθήνα αν τοποθετηθεί σε απόσταση 280 χιλιομέτρων από αυτήν, δηλαδή κάπου στη Σμύρνη.

Όπως αναφέρει το news.gr, ο Τούρκος αρθρογράφος για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης δεν έβαλε στην εξίσωσή του και τη δυνατότητα της Ελλάδας να αμυνθεί απέναντι σε αυτές τις πυραυλικές απειλές και σε καμιά περίπτωση δεν είδε τις δυνατότητες της Τουρκίας να αμυνθεί απέναντι σε μια ελληνική πυραυλική επίθεση. Ναι μεν η Ελλάδα μπορεί να μην είναι σε θέση να πλήξει την Άγκυρα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που είναι γνωστά, αλλά σίγουρα το οικονομικό κέντρο της Τουρκίας, δηλαδή η Κωνσταντινούπολη, βρίσκεται στο βεληνεκές των πυραύλων SCALP που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία.

Αξίζει να τονιστεί πως η Ελλάδα θα προτιμήσει να πλήξει στρατιωτικά κέντρα και όχι κατοικημένες περιοχές, ωστόσο σε ακραίες συνθήκες κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί.

Τι μπορεί να κάνει όμως η Ελλάδα για να προστατέψει την Αθήνα από τους πυραύλους BORA της Τουρκίας και τις υπόλοιπες υποδομές στα νησιά;

Καταρχάς η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας διαθέτει τα δύο καλύτερα αντιαεροπορικά και αντιβαλλιστικά συστήματα του κόσμου. Το PATRIOT PAC-3 που σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδόσεις έχει και αντιβαλλιστικές δυνατότητες αιχμής και το S-300 PMU1 που μπορεί να προστατέψει περιοχές από αεροπορικές απειλές προερχόμενες από οποιονδήποτε τύπο αεροδυναμικού στόχου, καθώς και από βαλλιστικούς ή τακτικού πεδίου μάχης πυραύλους.

 

Οι συστοιχίες των πυραύλων αυτών τοποθετημένες σε μελετημένα σημεία της ελληνικής επικράτειας με βάση τα στατιστικά στοιχεία που έχουν ληφθεί από διάφορες ασκήσεις και βολές σε πεδία βολών όπως της Κρήτης, διασφαλίζουν πως το συντριπτικό ποσοστό των εισερχόμενων βαλλιστικών πυραύλων θα καταρριφθεί.

Με λίγα λόγια η Ελλάδα είναι σε θέση να αμυνθεί σε ένα ενδεχόμενο επίθεσης με πυραύλους κατά της Αθήνας και υποδομών της στα νησιά.

Την ίδια στιγμή οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι «γυμνές» απέναντι σε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους ή πυραύλους κρουζ καθώς δεν διαθέτουν ούτε PATRIOT ούτε S-300.

Καταρχήν ο ελληνικός στρατός διαθέτει τον βαλλιστικό πύραυλο ATACMS που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχει βεληνεκές περίπου 165 χιλιόμετρα. Αν τοποθετηθούν στα νησιά δηλαδή μπορούν να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους όπως το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπαλικεσίρ. Παράλληλα η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει δύο πυραύλους κρουζ, τον AGM-154 και τον SCALP.

Ο ένας εκτοξεύεται από τα F-16 και έχει βεληνεκές επίσημα γύρω στα 140 χιλιόμετρα και ο δεύτερος από τα Mirage 2000-5 και έχει επίσημα βεληνεκές άνω των 250 χιλιομέτρων γεγονός που θέτει την Κωνσταντινούπολη μέσα στο βεληνεκές του.

 

Τα πολεμικά σενάρια είναι σε κάθε περίπτωση απευκτέα, αλλά αφού γίνεται λόγος για το βεληνεκές των πυραύλων μας, καλό είναι, να είναι προσεκτικός ο «βασιλιάς» ειδικά όταν είναι «γυμνός».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Μας απειλουν οι Τουρκοι

  γιατι τα.λα@@ της δεξιας και του Πασοκιναλ εφαγαν τα λεφτα για τα εξοπλιστικά και.μας αφησαν
  με σφεντόνες !

 2. avatar Papara-tsas

  Κάντε καλά Τουρκαλάδες γιατί άμα βάλουμε τους Μυτιληνιούς απ το Βροντάδο
  να φτιάξουν πυραύλους θα νομίζετε πως δέχεστε επίθεση απο τους . . Πέρσες με τα τόξα . . !

  1. avatar Αδελφέ

   Χιώτες είναι!!

 3. avatar DPRK

  Σιγά τους πυραύλους που έχουν οι Τούρκοι
  Οι δικοι μας φτάνουν Αθήνα από την αλλη ακρη του πλανητη

 4. avatar Στον πάτο

  Στον πάτο της θάλασσας όλα τα μεμετια! Να τελειώνουμε μια και καλή απο αυτή τη φάρα

 5. avatar Stateless

  Βλακείες Τούρκων δημοσιογράφων! Η Αθήνα είναι ανοχύρωτη πόλη χωρίς στρατιωτικους στόχους! Κανείς δε θα κάτσει να τη χτυπήσει.

  1. avatar ΠΑΛΙ ΕΓΩ!

   την πέταξες την κοτσάνα σου είχες δεν είχες.
   Δε ρουφας ενα αυγό καλύτερα αντι να παίζεις με το πληκτρολόγιο;
   καλό θα σου κάνει

  2. avatar Nick

   ακόμα και εμείς οι 'πολιτισμένοι' δυτικοί όποτε είχαμε τη δυνατότητα ισοπεδώναμε πρωτεύουσες ή βαράγαμε πόλεις για να προκαλέσουμε 'τρόμο μεταξύ του πληθυσμού',και καλά.
   λονδίνο,σταλινγκραντ,λενινγκραντ,βερολίνο,δρέσδη. και πιο πρόσφατα βαγδάτη μοσούλη α'ρακκα.
   οι γείτονες μας είναι...ένα τσακ πιο απολίτιστοι απο μας,so...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει