Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με ψήφους 49 υπέρ και 4 κατά, έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος για οριστική παύση από το δικαστικό σώμα της εφέτη Μαρία Ψάλτη, η οποία είχε κατηγορηθεί για διαρροή δικαστικού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος, ως πρόεδρος του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παρόχθιων εκτάσεων, στη γνωστή αντιδικία μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου.

Η Εφέτης είχε αρχικά καταδικαστεί, αλλά ύστερα από δυο αναιρετικές αποφάσεις του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου απηλλάγη αμετακλήτως κατά το ποινικό σκέλος, ενώ πρόσφατα το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό του ΑΠ την απήλλαξε, κρίνοντας ότι δεσμεύεται από την απαλλακτική ποινική κρίση.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει ασκήσει έφεση για να ξανακριθεί η υπόθεση στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό.

Στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου η Εφέτης είχε παραπεμφθεί με το ερώτημα της απόλυσης λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας, κυρίως για την υπόθεση Βατοπεδίου, καθώς και λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση πολιτικών αποφάσεων.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Β. Πλιώτας, υποστήριξε ότι δεν συντρέχει λόγος οριστικής παύσης, που είναι μέτρο εξαιρετικό, ενώ σημείωσε ότι έχουν περάσει εννέα χρόνια από την υπόθεση και απομένουν 15 μήνες για τη συνταξιοδότησή της.

Επίσης, υπογραμμίζοντας την απαλλακτική ποινική απόφαση και τη διαπίστωση του αρμόδιου επιθεωρητή, ότι οι καθυστερήσεις δεν είχαν μόνιμο χαρακτήρα, επεσήμανε ότι η δικαστής είχε απολέσει την ψυχραιμία της όταν είχε υποστηρίξει στη δίκη ότι οι Μονές δεν διαθέτουν τα περιουσιακά στοιχεία για τους εαυτούς τους, αλλά ασκούν φιλανθρωπία.

Τέλος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επέκρινε το ότι η δικαστής ανέχτηκε τηλεφωνήματα από τους μοναχούς και άλλους παράγοντες, μολονότι δεν προέκυψε ότι τους έδωσε να καταλάβουν ποια θα είναι η απόφαση.