Με επείγουσα επιστολή της στον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑμεΑ) ζητά να καταργηθεί αμέσως, πριν καν κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής προς συζήτηση, το άρθρο 69 στο σχέδιο νόμου του υπουργείου «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας», διότι καταργεί τη χορήγηση σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ σε όσους ανήκουν στη ευπαθή ομάδα των ατόμων με αναπηρία, επειδή λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα.

Σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ, η διάταξη αναφέρεται σε υπερήλικες που έχουν σε βαριές και μη αναστρέψιμες αναπηρίες όπως είναι οι τυφλοί – παραπληγικοί -τετραπληγικοί – αιμορροφιλικοί κ.λπ. , οι οποίοι είτε λόγω της αναπηρίας/χρόνιας πάθησης τους, είτε της ολιγωρίας όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων να εφαρμόσουν πολιτικές ένταξης των ατόμων με αναπηρία στην απασχόληση, δεν έχουν συμπληρώσει τον κατάλληλο αριθμό ενσήμων για τη συνταξιοδότησή τους.

«Οι συντάκτες του άρθρου 69 φρόντισαν να καταργήσουν αυτό το δικαίωμα ακόμα και σε εκείνους τους ανασφάλιστους υπερήλικες στους οποίους ήδη χορηγείται αυτό το εξαιρετικά χαμηλό ποσό (340€) σύνταξης του ΟΓΑ!», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑμεΑ

«Είναι αδιανόητο σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που βιώνουμε την επιδεικτική απουσία πολιτικών και μέτρων για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, να σχεδιάζονται και να προωθούνται μέτρα τα οποία αφαιρούν το δικαίωμα της ζωής και της αξιοπρέπειας από ανασφάλιστα άτομα με βαριά αναπηρία που ανήκουν στην τρίτη ηλικία», επισημαίνει καταλήγοντας η Συνομοσπονδία

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.