Αρκετές εβδομάδες μετά την επίσκεψη των γερμανών νεοναζί στην Αθήνα, κατόπιν πρόσκλησης της Χρυσής Αυγής, ο θόρυβος δεν έχει κοπάσει. Το προφίλ του Σεμπάστιαν Σμάους και του Ματίας Φίσερ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εφησυχασμό, ιδίως όταν υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν ευθέως τη Χρυσή Αυγή με τους Βαυαρούς σκίνχεντ.

Όπως γράφει σήμερα ο «Τύπος της Κυριακής», ο Σεμπάστιαν Σμάους, έχει κατηγορηθεί τα προηγούμενα χρόνια για τον ξυλοδαρμούς μελών αντιρατσιστικών οργανώσεων και θεωρείτο ένα από τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη του εθνικιστικού κόμματος NPD, με το οποίο δεν έχει πλέον σχέσεις.

Είναι γνωστός με το ψευδώνυμο «φωτογράφος», διότι καλύπτει τις εθνικιστικές εκδηλώσεις αλλά και επειδή συνήθιζε να φωτογραφίζει αντιφασίστες, τους οποίους έπειτα στοχοποιούσε στο Διαδίκτυο. Στην Ελλάδα κάλυψε την εκδήλωση της Χρυσής Αυγής για τα Ίμια, στις 2 Φεβρουαρίου.

Το 2009 καταδικάστηκε σε 6μηνη φυλάκιση με αναστολή, γιατί οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ και ένα χρόνο αργότερα, κατηγορήθηκε – χωρίς να έχει αποδειχθεί κάτι εναντίον του – για τον ξυλοδαρμό ενός αριστερού.

Σήμερα είναι μέλος της ακροδεξιάς δημοτικής παράταξης BIA που έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων εξαιτίας της ρητορικής της.

Ο Ματίας Φίσερ, που πάνω στο ξυρισμένο κεφάλι του έχει κάνει τατουάζ τη φράση «Άρια Ελπίδα», θεωρείται ηγετικό στέλεχος γερμανικών νεοναζιστικών οργανώσεων και προκαλεί με τις ακραίες ενέργειές του, ακόμη και ορισμένους από τους ομοϊδεάτες του.

Κάθε χρόνο αποτίει φόρο τιμής στα SS σε ειδική επετειακή εκδήλωση ενώ συνηθίζει να βγάζει πύρινους εθνικιστικούς λόγους από το βήμα των συγκεντρώσεων. Δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων έχουν γράψει ότι στο παρελθόν ήρθε σε σύγκρουση με μέλη του ΝPD, λόγω των εξτρεμιστικών απόψεών του που έθεταν σε κίνδυνο τη νομιμότητα του κόμματος.

Το 2001 η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι του και βρήκε περισσότερα από 50.000 φυλλάδια που υμνούσαν την ιστορία του Χίτλερ. Χάρη στους αυστηρούς νόμους της Γερμανίας, καταδικάστηκε σε 11 μήνες φυλάκιση με αναστολή, αλλά η ποινή του δεν σταμάτησε τη δράση του. Λίγα χρόνια αργότερα ίδρυσε το νεοναζιστικό παρακλάδι του NPD, το οποίο τέθηκε εκτός νόμου, ενώ κατηγορήθηκε και για δολοφονικές ρατσιστικές επιθέσεις. Σήμερα είναι ηγετικό στέλεχος της νεοναζιστικής ομάδας Freies Netz Sud.