Τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τις δαπάνες και τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του το Εθνικό Σύστημα Υγείας έκρουσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στους διοικητές των νοσοκομείων της Αττικής.

Ο υπουργός στην ουσία τα «έψαλλε» στους διοικητές των νοσοκομείων λέγοντάς τους ότι «δεν είστε διαχειριστές πλεονασματικών προϋπολογισμών. Κάντε καλούς λογαριασμούς καθώς οι δαπάνες πρέπει να μειωθούν για τις εφημερίες και τις προμήθειες».

«Στο εξής», τόνισε ο κ. Λοβέρδος, «θα υπάρχει εποπτεία στους διοικητές τους οποίους κάλεσε να βγάλουν έξω από τα χειρουργεία όλους για όσους έχουν ενδείξεις ότι ζητούν επιπλέον υλικά ή μοσχεύματα».

Ενδιαφέρον έχει η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Υγείας Α. Λοβέρδου, που επεκτείνει το διορισμό ορκωτών λογιστών πέρα από τα τρία μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου «Ευαγγελισμός», «Κρατικό Νίκαιας» και «Αττικό» και σε άλλα τριάντα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο υπουργός Υγείας ήταν σαφής προς τους διοικητές λέγοντάς τους ότι δεν μπορούμε να μεταφέρουμε χρέος στο 2011 και επεσήμανε ότι είναι δική μας ευθύνη να κάνουμε οικονομία και όχι να περιμένουμε τους αυστηρούς ελέγχους της τρόικας η οποία θα εστιάσει τους προσεχείς μήνες στα οικονομικά των νοσοκομείων.

Ο κ. Λοβέρδος έθεσε προς τους διοικητές επτά βασικούς στόχους για τους επόμενους μήνες μεταξύ των οποίων είναι να καταγραφούν μέχρι την 1η Οκτωβρίου οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τα νοσοκομεία, να καταθέσουν ολοκληρωμένους προϋπολογισμούς για το 2011, να εξοφλήσουν τους προμηθευτές για τα έτη 2005-2006 να επιταχύνουν τις προσλήψεις και να αρχίσουν να εισπράττουν χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία.