Εκτός από τις φυσικές ομορφιές της Ελλάδας, υπάρχουν και τα έργα των ανθρώπων, τα οποία κάποιες φορές ταίριαξαν τόσο καλά με το φυσικό περιβάλλον, που δίνουν την εντύπωση ότι στέκονταν πάντα εκεί, αναλλοίωτα στο χρόνο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα πέτρινα γεφύρια σε διάφορα μέρη της χώρας, με την Ήπειρο να φημίζεται για τον μεγάλο αριθμό τους, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στην των μαστόρων της.

Ένα από αυτά τα γεφύρια είναι το μονότοξο πέτρινο «Καμάρα», στη Μεγαλόχαρη Άρτας, το οποίο βρίσκεται στον παραπόταμο, ο οποίος ρέει κάτω από τον οικισμό Ποτιστικά της Μεγαλόχαρης και εκβάλλει στον Αχελώο.

Η προσέγγιση του μοναδικού αυτού γεφυριού γίνεται με μεγάλη δυσκολία, λόγω του δύσβατου της περιοχής και της καταστροφής των μονοπατιών που οδηγούσαν σε αυτό. Το ανθρώπινο αυτό κομψοτέχνημα αποτελούσε τμήμα της σημαντικής διαδρομής από τη Θεσσαλία προς την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία μέσω Γαβρόγου.

Ο χρόνος κατασκευής του είναι άγνωστος και από τους ντόπιους προσδιορίζεται την ίδια εποχή περίπου με την κατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου. Είναι άγνωστο σε πολλούς και εγκαταλειμμένο στη φθορά του χρόνου, όμως η προσπάθεια των κατοίκων της περιοχής για τη διάσωση του μνημείου έχει αποτέλεσμα.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανταποκρίθηκε στο αίτημά για την προστασία του γεφυριού και διέθεσε πίστωση 60 χιλιάδων ευρώ. Με δήλωσή του πάνω στο θέμα, την οποία αναδημοσιεύει το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισήμανε: «Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι διάσπαρτη από πέτρινα γεφύρια, έργα τέχνης και πολιτισμού, που ακόμα και σήμερα προκαλούν τον θαυμασμό για τον τρόπο κατασκευής τους. Έχουμε χρέος να συμβάλουμε στη διάσωσή τους. Για αυτό και, ως Περιφέρεια, είμαστε σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού που έχει και την ευθύνη τους, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στερέωσής τους.

Χάρη σε αυτή τη συνεργασία, έχουν αναστηλωθεί-στερεωθεί αρκετά πέτρινα γεφύρια, έχουμε συνδράμει ουσιαστικά στις εργασίες για την αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας και τώρα βάζουμε μπροστά, διαθέτοντας τις απαραίτητες πιστώσεις, για να συντηρήσουμε και το πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Μεγαλόχαρης στον παραπόταμο του Αχελώου. Πρόκειται για γεφύρι-μνημείο που είναι αλληλένδετο με την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής της Κοιλάδας του Αχελώου που πασχίζουμε να τη θέσουμε σε αναπτυξιακή τροχιά με την αξιοποίηση των μνημείων και του φυσικού της περιβάλλοντος».

Πρόσφατα, ύστερα από πρόσκληση κατοίκων της Μεγαλόχαρης, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλης Κασκάνης, επισκέφθηκε το άγνωστο μονότοξο πέτρινο γεφύρι μαζί με το στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντώνη Κοσσυβάκη, που κατάγεται από την περιοχή.

«Βρισκόμαστε στην Κοιλάδα του Αχελώου κάτω από τον οικισμό της Μεγαλόχαρης σε ένα καμαροσκέπαστο λιθόκτιστο μονοκάμαρο γεφύρι. Βρισκόμαστε εδώ, προκειμένου να εντοπίσουμε τις φθορές που έχει ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να διασωθεί», είχε αναφέρει ο κ. Κασκάνης, μετά την επίσκεψή του.

Ο κ. Κοσσυβάκης, από την πλευρά του, είχε τονίσει: «Είναι χρέος όλων μας η προστασία και η ανάδειξη του πλούτου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτός ο πλούτος ανήκει στις επόμενες γενιές».