Μπορεί ο Σεπτέμβριος να τελειώνει αλλά όσο οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν οι λάτρεις της μεγάλης οθόνης συνεχίζουν να πηγαίνουν στους θερινούς κινηματογράφους.

Αυτό συμβαίνει κυρίως στην Αθήνα και όχι στις μικρότερες πόλεις, όπου οι θερινές αίθουσες κλείνουν η μία μετά την άλλη ήδη από τα τέλη Αυγούστου, όταν οι παραθεριστές επιστρέφουν στο κλεινόν άστυ.

«Όσο έχουμε ζέστη θα έχουμε και κόσμο στον κινηματογράφο μας», λέει στο ΑΜΠΕ ο υπεύθυνος λειτουργίας του θερινού κινηματογράφου «Αθηναία». Τις ημέρες που έβρεξε στην Αθήνα, «όπως ήταν αναμενόμενο δεν κόψαμε εισιτήριο», όμως αμέσως μετά οι κινηματογραφόφιλοι εμφανίστηκαν, προσθέτει.

Ανάλογη εικόνα περιγράφει στο ΑΜΠΕ και η υπεύθυνη του θερινού Σινέ Παρί, Μαρία Πάνου, χαρακτηρίζοντας ικανοποιητική για την εποχή την προσέλευση του κόσμου στον κινηματογράφο. «Μετά την επιστροφή των αδειούχων στην Αθήνα, γύρω στις 25 Αυγούστου, φροντίζουμε να προβάλουμε τις καλύτερες ταινίες έτσι ώστε όσοι θέλουν να κάνουν μια έξοδο να επιλέγουν τον κινηματογράφο», δηλώνει. «Όσο, λοιπόν, ο καιρός παραμένει καλός ο κόσμος λέει «ναι» στα θερινά σινεμά, για να καθυστερήσει όσο μπορεί την έλευση του χειμώνα. Και εμείς με την επιλογή των ταινιών φροντίζουμε ώστε να τον ανταμείβουμε γι αυτή την προτίμησή του».

Οι καλοκαιρινές συνθήκες που επιτρέπουν στους θερινούς κινηματογράφους να είναι ακόμη ανοιχτοί δεν στέκονται την ίδια στιγμή εμπόδιο στη λειτουργία των χειμερινών κινηματογράφων, οι οποίοι πιστοί στο ραντεβού που μας είχαν δώσει στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού άνοιξαν αρχές Σεπτεμβρίου και μας περιμένουν.

«Έχουμε ξεκινήσει τη φετινή περίοδο όχι πολύ δυνατά αλλά αρκετά καλά», δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο Δημήτρης Στεργιάκης, υπεύθυνος του κινηματογράφου ΑΣΤΥ, από τις πιο παλαιές κινηματογραφικές αίθουσες στο κέντρο της Αθήνας, καθώς λειτουργεί από το 1946. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, ο κινηματογράφος, έχει επηρεαστεί από την κρίση, ο αριθμός των εισιτηρίων που κόβουν τα ταμεία στη συγκεκριμένη αίθουσα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια μέχρι και 15% , όμως ελπίζει ότι η καλή έναρξη της φετινής περιόδου θα συνεχιστεί όλη τη σεζόν. «Ο κινηματογράφος παραμένει μια φτηνή διασκέδαση και σε μια εποχή που οι πολίτες μετρούν πολύ το κάθε ευρώ που ξοδεύουν , σημαντικό ρόλο στην προσέλευση του κόσμου παίζει πάντα η επιλογή της ταινίας» υπογραμμίζει.

Στη σημασία της ταινίας που προβάλλει ένας κινηματογράφος για τον αριθμό των εισιτηρίων που θα κόψει, στέκεται, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, και ο υπεύθυνος του χειμερινού κινηματογράφου ΕΛΛΗ, Ανδρέας Καρανίκης. «Είναι καθαρά θέμα ταινίας η προσέλευση του κόσμου. Εάν έχει ενδιαφέρον, όσοι αγαπούν τον κινηματογράφο δεν θα τη χάσουν, μικροί και μεγάλοι» λέει. Ο ίδιος επισημαίνει και το θέμα των διαδηλώσεων, οι οποίες, όταν μετατρέπονται σε εκτεταμένα επεισόδια, κρατούν άδειες τις κινηματογραφικές αίθουσες στο κέντρο της πρωτεύουσας. Αναφορικά με την κρίση, εκτιμά ότι από τη στιγμή που η τιμή του εισιτηρίου είναι μειωμένη οι πολίτες που θα βγουν στο κέντρο της Αθήνας για μια βόλτα θα πάνε στον κινηματογράφο.

Πολλοί είναι οι κινηματογράφοι που, είτε μειώνοντας τις τιμές των εισιτηρίων είτε με προσφορές, προσπαθούν να κρατήσουν τους κινηματογραφόφιλους κοντά τους. Μπορεί κανείς να απολαύσει μια ταινία με 6 ευρώ, μπορεί να επιλέξει να πάει σινεμά τις ημέρες της εβδομάδας που υπάρχουν χαμηλότερες τιμές ή που με ένα εισιτήριο μπορούν να δουν μια ταινία δύο άτομα.