Παίρνετε στο συνοικιακό σουβλατζίδικο για να παραγγείλετε τα καθιερωμένα γυρόνια. Όλα καλά μέχρι εδώ…

Μέχρι που σας ρωτάει η φωνή στο τηλέφωνο: «απ’ όλα»; Κι αν δεν προνοήσετε να διευκρινίσετε τι περιλαμβάνει αυτό το απειλητικό «απ’ όλα», θα καταλήξετε πιθανότατα με πιτόγυρα ιδιοκατασκευές και εργόχειρα!

Η σουβλακοπαραγγελία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί να φαντάζει εξαιρετικά απλή, δεν είναι όμως. Ιδιαίτερα αν αλλάζετε συχνά σουβλατζίδικα και αρέσκεστε στη γαστριμαργική ποικιλία, καταλαβαίνετε καλά τι εννοούμε.

Μην αφήνετε λοιπόν στην τύχη και τη φαντασία του τυλιχτή τι θα βάλει μέσα στον γύρο σας ή πώς θα τον φτιάξει. Ζητήστε το! Να και μερικές συμβουλές για να τον απολαύσετε στο φουλ…

Τι βάζετε μέσα

Εδώ τον πρώτο λόγο έχει το γούστο σας. Έχετε ωστόσο υπόψη ότι όσο τιγκάρετε το πιτόγυρο με ζαρζαβατικά και σος, τόσο λιγότερο γύρο θα απολαύσετε. Πώς να χωρέσουν όλα αυτά σε μια πιτούλα; Υιοθετήστε τον μινιμαλισμό στον γύρο σας και δεν θα χάσετε.

Το μεγάλο debate της πατάτας δεν θα μας απασχολήσει εδώ. Δεν υπάρχει άλλωστε ο «ιδανικός» γύρος, μόνο ο γύρος που μας αρέσει. Τα στάνταρ πάντως συνοδευτικά είναι η ντομάτα, το κρεμμύδι και απαραιτήτως το τζατζίκι. Κι όσο για τον «παιδικό» γύρο, αυτόν δηλαδή που δεν περιλαμβάνει ό,τι μυρίζει έντονα (κρεμμύδι και τζατζίκι), αφήστε τον για τα παιδιά…

Τέλος, υπάρχει και η τελευταία λέξη της μόδας στη σουβλακοκατάσταση, ο λεγόμενος «οικολογικός» γύρος, γύρος δηλαδή χωρίς… γύρο! Απλά ασχολίαστο.

Ο καλός ο γύρος από το μπαχάρι φαίνεται

Είναι απλό: αν ο γύρος είναι φίσκα στο καρύκευμα, τότε προφανώς κάτι παίζει με την ποιότητά του. Κι όσο κι αν ο γύρος δεν περιλαμβάνεται ούτως ή άλλως στις υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες, αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να τρώτε ό,τι σας σερβίρουν.

Ιδανικά, ο γύρος θα πρέπει να είναι μεν καλοψημένος, όχι όμως και κριτσανιστός. Δεν τρώτε τσιπς, χοιρινό κρέας γεύεστε.

Η πίτα η αλάδωτη

Καλό πιτόγυρο χωρίς καλή πίτα δεν γίνεται. Τα σουβλατζίδικα της καρδιάς μας ψήνουν την πιτούλα στα κάρβουνα και δεν την καργάρουν στο λάδι. Κι όταν λέμε ψήνουν, εννοούμε ότι πετάνε την πίτα στα κάρβουνα ίσα που να πάρει, όχι να καρβουνιάσει και να μετατραπεί σε φρυγανιά!

Για να αποφύγετε λοιπόν δυσάρεστες εκπλήξεις, μη διστάζετε να ζητάτε στην παραγγελία σας πίτα αλάδωτη και ψημένη στα κάρβουνα…

Η λαδόκολλα η «χαλαρή»

Εδώ κουμάντο κάνει ο τυλιχτής, ωστόσο για μας το σωστό τύλιγμα είναι μείζον θέμα. Τόσο ώστε να μας κάνει να αλλάξουμε σουβλατζίδικο! Η λαδόκολλα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτοδεμένη, ώστε να μη βγαίνει με τίποτα, ούτε όμως και πολύ χαλαρή, ώστε να πετάγεται έξω το πολύτιμο περιεχόμενό της και να μας παίρνουν τα ζουμιά…