Στο δημόσιο 170.000 ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο

Μέσα στους επόμενους μήνες περνάνε οριστικά στην κατοχή του δημοσίου


ΕΛΛΑΔΑ
7:18
05/11/2018
Στο δημόσιο 170.000 ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο
8
loading

Έως τα μέσα του 2021 προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα κτηματογράφησης, τα οποία ήδη έχουν ανατεθεί και υλοποιούνται, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του δημόσιου φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, Βύρων Νάκος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο 15ο Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας της ΧΕΕΕ, ο κ. Νάκος γνωστοποιεί πως εντός του τρέχοντος μηνός ξεκινά η τέταρτη γενιά κτηματογράφησης (ΚΤΙΜΑ-16), με τη συλλογή δηλώσεων για την περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και για τις υπό κτηματογράφηση περιοχές στα Δωδεκάνησα.

Για τις πέντε συμβάσεις του διαγωνισμού ΚΤΙΜΑ-16, για τις οποίες εκκρεμούν ακόμα δικαστικές αποφάσεις, διευκρινίζει πως η ολοκλήρωση προβλέπεται ότι θα έχει επιτευχθεί εντός του 2022. «Σήμερα η κτηματογράφηση έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί κτηματολόγιο για το 29,2% των δικαιωμάτων της χώρας, ενώ αυτή την περίοδο εξελίσσονται έργα κτηματογράφησης για το 60,8% των δικαιωμάτων της χώρας», λέει και ενημερώνει πως οι περιοχές στις οποίες αναμένεται να ξεκινήσει η προανάρτηση της κτηματογράφησης εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 είναι οι δήμοι Αθήνας, Βόλου, Λαμίας και Λειβαδιάς.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» στις περιοχές που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί κτηματολόγιο αναφέρει πως ανέρχονται σε 170.000 και ότι θα αρχίσουν να περιέρχονται σταδιακά στο Δημόσιο, όταν συντελείται η οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών της κτηματογράφησης σε κάθε περιοχή.

Ειδικότερα όπως ανέφερε: «Τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη στις περιοχές που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί κτηματολόγιο ανέρχονται σε 170.000. Αυτά τα ακίνητα περιέρχονται σταδιακά στο Δημόσιο όταν συντελείται η οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών της κτηματογράφησης σε κάθε περιοχή, η οποία είναι κατά κανόνα: 14 χρόνια για τις περιοχές της πρώτης γενιάς κτηματογραφήσεων (κτηματογραφήσεις που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 90) και 7 χρόνια για τις περιοχές που κτηματογραφήθηκαν από το 2008 και μετά από την ημερομηνία των πρώτων εγγραφών».

Στην ερώτηση γιατί δεν δηλώθηκε στο Κτηματολόγιο ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων κυριότητας του Δημοσίου ανέφερε πως: «Η αρχική έκδοση του νόμου της κτηματογράφησης δεν προέβλεπε την υποχρέωση του Δημοσίου να υποβάλει δήλωση στο πλαίσιο της κτηματογράφησης για τα ακίνητα ιδιοκτησίας του. Η πρόβλεψη αυτή θεσμοθετήθηκε και ενεργοποιήθηκε για τις κτηματογραφήσεις που ξεκίνησαν από το 2008 και έπειτα. Παρόλα αυτά, ακόμα και στην πρώτη γενιά κτηματογραφήσεων, μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας του Δημοσίου που αφορούσε σε αγροτικές περιοχές, δηλωνόταν από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες».

Σχετικά με την ένταξη των 400 υποθηκοφυλακείων της χώρας στην περιφερειακή δομή του Ελληνικού Κτηματολογίου σημειώνει πως προβλέπεται να γίνει έως τον Ιανουάριο του 2020, ενώ διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχουν δυσκολίες στη μίσθωση των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν ως γραφεία κτηματογράφησης για τη συλλογή δηλώσεων των κτηματογραφήσεων.

Ερωτηθείς για τη στελέχωση του φορέα με δικηγόρους, οι οποίοι απασχολούνται στην επίβλεψη και τους ελέγχους των συμβάσεων κτηματογράφησης, που υλοποιούν οι μελετητές διευκρινίζει πως σήμερα υπηρετούν 12 δικηγόροι με έμμισθη εντολή και 30 Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Νομικής, οι οποίοι προέρχονται από τους δικηγόρους με έμμισθη εντολή που ήταν στην ΕΚΧΑ, ενώ έχει εγκριθεί η πρόσκληση για μετάταξη 19 νομικών από άλλους φορείς της ευρύτερης Δημόσιας Διοίκησης.

Για τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση εκτιμά πως αναγνωρίζεται η σημασία του Κτηματολογίου, ενώ για την εκκλησιαστική περιουσία λέει πως δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα στην καταγραφή της στο Κτηματολόγιο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Από ποιά υπηρεσία

  ενημερώνεται ο πολίτης για το κτηματολόγιο? Πήρα τηλέφωνο στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ να ρωτήσω και με έστελναν από τον ΑΝΝΑ στον ΚΑΙΑΦΑ,μέχρι που αγανάχτησα και τους σιχτίρισα.

 2. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ. Λυτταιος 2

  Ο ''τελειος'' ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΝΟΜΟΣ !!!

 3. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ. Λυτταιος 1

  ΠΟΙΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ - (ΗΛΙΘΙΟΙ - ΗΛΙΘΙΟΙ) -
  ενεδυσαν με ενδυμα ΝΟΜΟΥ αυτην την ΑΝΟΜΙΑΝ ???

 4. avatar SER 30

  '' Στην ερώτηση γιατί δεν δηλώθηκε στο Κτηματολόγιο ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων κυριότητας του Δημοσίου ανέφερε πως: «Η αρχική έκδοση του νόμου της κτηματογράφησης δεν προέβλεπε την υποχρέωση του Δημοσίου να υποβάλει δήλωση στο πλαίσιο της κτηματογράφησης για τα ακίνητα ιδιοκτησίας του.'' ΕΙΜΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΒΓΑΖΩ ΝΟΜΟ ΕΠΙΣΗΜΟ '' ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ '' ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑ 5 0 0 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΩ ΣΑΝ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ . ΚΑΙ ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΩ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ / ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΠΑΣΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΝΟΜΟ . ΠΟΣΟ ΖΩΟΝ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΜΑΙ ? ΠΟΣΟ ? ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΠΕΡΙ ΖΩΩΝ Η ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΦΟΡΑ ΟΧΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ .

  1. avatar mpla mpla

   Φιλε μου ειναι απλα τα πραγματα και το ξερω απο πρωτο χερι. Το ακινητο που διαθετεις εχεις συμβολαιο? Το δηλωνεις στην εφορια σου? Ε τοτε δεν εχεις τιποτα να φοβηθεις, απ'τη αλλη αν δεν τα εχεις αυτα [...].

 5. avatar Φοινικιος

  Αφού οι κοτζαμπάσηδες τους ανάγκασαν να μεταναστεύσουν για να επιβιώσουν, τώρα θα πάρουν απο τους απογόνους τους και τον τελευταίο κρίκο σύνδεσης με την πατρίδα. Όταν όμως χρεοκοπούν ανοίγουν λογαριασμούς ζητώντας ενίσχυση απο τους ομογενείς. Το πιο σύντομο ανέκδοτο, Ελλάδα κράτος δικαίου...

  1. avatar τριαλαρο

   συμφωνώ εν μέρη, όταν είσαι εξωτερικό οφείλεις εσύ να ενημερωθείς για τα περιουσιακά. Όπως επίσης να ενημερώσεις και τα παιδιά σου για το τι υπάρχει και πως θα το αποκτήσουν.
   Δεν είναι δουλειά του κράτους να στο θυμίσει.

  2. avatar mpla mpla

   Αν δεν πεις την [...] σου θα σκασεις. Καθε Ελληνας πολιτης με ακινητη περιουσια υποχρεουται απο το 2007 να δηλωσει το ακινητο του στο κρατος. δηλ. το μονο που εχεις να δηλωσεις ειναι το συμβολαιο αγοροπωλησιας ή το συμβολαιο κληρονομιας αν το εχεις κληρονομησει, το Ε9 σου, φωτοαντιγραφο της ταυτοτητας σου και μπορει καποια αλλα εγγραφα που δεν ξερω και νομιζω ενα παραβολο των 20 ευρω. Αν τα εχεις χασει πας στο υποθηκοφυλακιο και τα βρισκεις.. Ετσι, το κρατος ξερει την περιουσια σου και τα ορια της περιουσια σου και εσυ εισαι διασφαλισμενος για το μελλον. Δεν πιιστευω κανεναν απο ολους αυτους που αναφερεις που πηγαν στο εξωτερικο δεν θα το πηρανε χαμπαρι ή δεν θα κανανε τις απαραιτητες ενεργιες για να διασφαλησουν τις περιουσιες τους. Μονο οσοι πεθανανε και δεν εχουν συγγενεις, την πατησανε και στα οικοπεδα τους ή στα κτηματα τους βρισκονται τωρα καταπατητες χωρις να εχουν πληρωσει δεκαρα στο κρατος. Επισης την πατανε και αυτοι που εκτισαν σε δασωδεις περιοχες, αιγιαλους κτλ χωρις να τους παρει κανεις χαμπαρι και αν εχεις δηλωσει λαθος τα τετραγωνικα σε σχεση με αυτα που εχεις αγορασει ή κληρονομησει. Εν ολιγοις μπαινει μια ταξη σε αυτο το μπαχαλο. Οποτε ασε επιμερους τις δικαιολογιες για κοτζαμπασιδες για να αποφυγεις τις λαμογιες σου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει