Υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων βρέθηκαν σε τρόφιμα-πατάτες, καρότα, κρεμμύδια- από την περιοχή των Οινοφύτων και της Θήβας, τα οποία διατίθενται σε σούπερ μάρκετ στην Αθήνα. Η έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι η πρώτη που ερευνά τον συσχετισμό μεταξύ της περιβαλλοντικής ρύπανσης του Ασωπού, υψηλών συγκεντρώσεων μετάλλων και τροφίμων.

Τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και θα παρουσιάσει στα τέλη του μήνα ο Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων Γιάννης Ζαμπετάκης στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος του Πανεπιστημίου.

Η έρευνα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, επεκτείνεται και στην περιοχή της Εύβοιας καθώς και εκεί έχουν μετρηθεί υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στο νερό των γεωτρήσεων.

Κατά πληροφορίες αυξημένες συγκεντρώσεις μετάλλων έχουν εντοπιστεί στην περιοχή σε πατάτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα επίπεδα νικελίου στα λαχανικά που προέρχονται από την ρυπασμένη περιοχή του Ασωπού, εμφανίστηκαν έως και πέντε φορές υψηλότερα από ότι σε αντίστοιχα είδη από άλλες καθαρές περιοχές ενώ υπήρξαν καρότα που η αύξηση νικελίου έφτασε το 700%.

Από 2 έως 3 φορές υψηλότερα ήταν και τα επίπεδα χρωμίου. Στη μέτρηση ανιχνεύτηκαν και άλλα μέταλλα όπως κάδμιο, αρσενικό, μόλυβδος όχι όμως σε ποσότητες που να προκαλούν ανησυχία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιστημονική διερεύνησης της υπόθεσης παρεμποδίστηκε από τους καλλιεργητές της Βοιωτίας για αυτό και η ανάλυση έγινε με δείγματα που συλλέχθηκαν από τα super market και είχαν προέλευση την επίμαχη περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπετάκη, τα ευρήματα της μελέτης θα πρέπει να αποτελέσουν το εφαλτήριο για συστηματική παρακολούθηση της περιοχής καθώς από τις καλλιέργειες των Θηβών τροφοδοτείται ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού χωρίς προς το παρόν να είναι γνωστές οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Έχει υπολογιστεί ότι ένα παιδί 10 ετών μπορεί να καταναλώνει ως 300 μικρογραμμάρια νικελίου την ημέρα» εξηγεί ο καθηγητής αλλά υπογραμμίζει ότι είναι αδύνατο να συλλεχθούν στοιχεία για τις ποσότητες που φτάνουν στο πιάτο των καταναλωτών καθημερινά καθώς το νικέλιο βρίσκεται συσσωρευμένο στη φύση και μπορεί να περάσει στον άνθρωπο από πολλές πηγές. Ακόμη και από την επαφή με τα μαχαιροπίρουνα!

Τα στοιχεία της έρευνας είναι σε γνώση του ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) εδώ και μήνες. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Ζαμπετάκη με απόφαση του Οργανισμού συστάθηκε Επιτροπή καταγραφής της έκτασης της ρύπανσης από βαρέα μέταλλα αλλά τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ήταν τόσο ελλιπή με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα.

Πηγή: protothema.gr