Οι γυναίκες στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών της χώρας μας φοβούνται να βγουν από τις σκηνές τους τα βράδια και να χρησιμοποιήσουν τα κοινόχρηστα ντους, ενώ πολλές έγκυοι αναγκάζονται να κοιμηθούν στο πάτωμα σε ανθυγιεινές συνθήκες, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

«Το νερό στο ντους του καταυλισμού είναι κρύο και δεν υπάρχει κλειδαριά. Άνδρες μπαίνουν όταν είσαι μέσα. Δεν υπάρχουν φώτα στις τουαλέτες», δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία μία γυναίκα από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία έφτασε στη Σάμο τον περασμένο Δεκέμβριο. «Τις νύχτες, κάποιες φορές πηγαίνω στην τουαλέτα με την αδελφή μου ή κάνω την ανάγκη μου σε κουβά», ανέφερε ακόμα.

Η ίδια ανέφερε: «Όλα είναι βρώμικα εδώ. Είναι αδύνατον να είμαστε καθαρές και, όταν έχουμε περίοδο, είναι πολύ δύσκολα».

Μία γυναίκα γεζίντι από το Ιράκ που ζει στο κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά δήλωσε: «Νιώθουμε εντελώς ξεχασμένοι, Κάποιοι από εμάς βρίσκονται στον καταυλισμό εδώ και δύο χρόνια και τίποτα δεν αλλάζει. Δεν ξέρουμε τι θα μας συμβεί».

«Αυτή δεν είναι η Ευρώπη που ο κόσμος φαντάζεται», δήλωσε σχετικά ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Κούμι Ναϊντού την Παρασκευή, αφού επισκέφθηκε τη Λέσβο. «Οι συνθήκες είναι αποκρουστικές. Αυτό είναι ένα ξυπνητήρι για να πιέσουμε πολύ έντομα για την αναστολή και την ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας», πρόσθεσε.