Συνεχίζει να κατακαίει μεγάλες εκτάσεις με πευκόδασος η πύρινη λαίλαπα στο Άγιο Όρος για τέταρτη συνεχή μέρα. Η κινητοποίηση των αρμόδιων κρατικών δυνάμεων είναι γιγαντιαία, μετά από εντολή που έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και την Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κινητοποιηθεί κάθε διαθέσιμο πυροσβεστικό μέσο, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι διαθέσιμες στρατιωτικές μονάδες της κεντρικής Μακεδονίας καθώς και οι διοικήσεις των μείζονων επιχειρησιακών σχηματισμών της περιοχής για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Στην Αθωνική Πολιτεία βρίσκεται από χθες ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις 11 πυροσβεστικά αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα, μεταξύ αυτών δύο στρατιωτικά Σινούκ. Από ξηράς επιχειρούν δεκάδες πυροσβέστες, ενώ πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές, και δυνάμεις του Στρατού συνδράμουν το έργο της κατάσβεσης. Στο πλευρό των ελλήνων πυροσβεστών βρίσκονται από χθες, συνάδελφοί τους από τη Σερβία, που ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες.

Η πύρινη λαίλαπα εντοπίζεται μεταξύ των θέσεων «Γιοβάνιτσα» και «Πρώτο Νερό» και κινείται προς την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, χωρίς όμως να απειλείται μέχρι στιγμής η Μονή.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι συνεχείς και απρόβλεπτες αλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων, η ένταση των οποίων, πάντως, έχει κοπάσει τις τελευταίες ώρες.

Στο μεταξύ, οι πύρινες εστίες που εντοπίζονταν μέχρι χθες κοντά στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής έχουν τεθεί υπό έλεγχο.