Έναν Λιθουανό εργάτη που διέμενε τις τελευταίες ημέρες σε σκήτη του Αγίου Όρους κοντά στην Ουρανούπολη αναζητούν οι αρχές ως ύποπτο για την καταστροφική πυρκαγιά που καίει ως και σήμερα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και δάσους στα σύνορα της αθωνικής Πολιτείας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», αξιωματικοί της Πυροσβεστικής αξιολογούν ως σοβαρές μεταξύ άλλων μαρτυρίες μοναχών, βόρεια της Μονής Χιλανδαρίου, ότι ο Λιθουανός εργάτης επισκέφτηκε το πρωί της Τετάρτης τη σκήτη και ζήτησε δουλειά. Οι καλόγεροι απάντησαν ότι δεν χρειάζονται εργάτες και τότε ο νεαρός φέρεται να απείλησε ότι θα βάλει φωτιά στο δάσος για εκδίκηση. Λίγες ώρες αργότερα, εμφανίστηκε η πρώτη μεγάλη εστία κοντά στο σημείο.

Οι Αρχές, πάντως, εξετάζουν το ενδεχόμενο η φωτιά να ξέσπασε με φυσική ανάφλεξη στο πυκνό δάσος, που δεν έχει καθαριστεί τα τελευταία χρόνια.

«Ξύπνησα στις 5 και ο ουρανός ήταν κόκκινος. Οι φλόγες έγλειφαν τον αρχαιολογικό χώρο της πρώην Μονής Ζυγού ακριβώς στα σύνορα της αθωνικής Πολιτείας. Οι φλόγες κατέβηκαν προς τη θάλασσα, φθάνοντας τα πρώτα σπίτια”» περιέγραψε στα «ΝΕΑ» ο φύλακας αρχαιοτήτων Ανδρέας Λαζανάς.

«Προσπαθούσα να σβήσω με το λάστιχο τη φωτιά που έφτασε στο κτήμα μου. Κινήθηκε πολύ γρήγορα», ανέφερε στην εφημερίδα ο Αντώνης Δημητράκος. Ο γείτονάς του Γιάννης Λάμπος έφτιαξε με το τρακτέρ αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι του για να το σώσει. «Μέχρι να φτάσουν οι πυροσβέστες, ήμασταν μόνοι. Ευτυχώς εμφανίστηκαν τα καναντέρ κι έσωσαν την Ουρανούπολη», λέει.