Με στόχο να δοθεί άμεση λύση στο θέμα των ρωγματώσεων στον οικισμό της Στρατονίκης στη Χαλκιδική, η δημοτική αρχή του δήμου Αριστοτέλη θα ασκήσει πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Το ζήτημα των ρωγματώσεων ταλανίζει την περιοχή από το 2008, ενώ πρόσφατα η διοίκηση του δήμου έλαβε έκθεση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) για ενδεδειγμένες ενέργειες, που θα πρέπει να γίνουν στο προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με τη γεωλογική έρευνα – προμελέτη του υπεδάφους του οικισμού, που έχει ήδη παραδοθεί στον δήμο Αριστοτέλη προκύπτει ότι το φαινόμενο των ρωγματώσεων ολοένα επιδεινώνεται. «Ο οικισμός της Στρατονίκης έχει αρκετά σοβαρά προβλήματα, τα οποία μπορεί σε ήρεμη κατάσταση να μη φαίνονται, αλλά με ένα μικροσεισμό ενδέχεται να έχουμε απρόοπτα. Πιέζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις επειδή οι δημότες μας ανησυχούν και θέλουμε να δοθεί γρήγορα απάντηση ώς προς τα αίτια (του φαινομένου)» δήλωσε στο ΑΠΕ– ΜΠΕ ο δήμαρχος, Γιώργος Ζουμπάς.

Προκειμένου να προταθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας απαιτείται άμεσα να βρεθεί χρηματοδότηση και να δοθεί η εντολή στο ΙΓΜΕ να προχωρήσει σε στοχευμένες μετρήσεις σε κατάλληλες θέσεις εντός του οικισμού. «Πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα και το ΙΓΜΕ προτείνει μια σειρά δράσεων που πρέπει να γίνουν γρήγορα. Ωστόσο θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις για να καταλήξουμε τι φταίει (για τις ρωγματώσεις). Εάν φταίνε τα μεταλλεία (που λειτουργούν στην περιοχή) να σταματήσει η εξόρυξη, εάν δεν φταίνε να μάθουμε τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να σταματήσουμε το πρόβλημα» πρόσθεσε ο κ.Ζουμπάς.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου του δήμου Αριστοτέλη τονίζεται πως «μετά και από όλες τις σχεδιασμένες ενέργειες από την πλευρά του δήμου φαίνεται ότι βαδίζουμε στην κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης αυτού του τόσου σοβαρού ζητήματος, που ταλανίζει τον οικισμό της Στρατονίκης τα τελευταία 10 χρόνια. Ο δήμος με όλη τη δύναμη και τη δυναμική της θεσμικής του υπόστασης θα ολοκληρώσει τις πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις για να δοθεί άμεση λύση, μέσα στο Φθινόπωρο, στο θέμα της αρχικής χρηματοδότησης της μελέτης και σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ να διασφαλίσει την άμεση έναρξη της υλοποίησής της».