Στην ψυχολογική υποστήριξη των θυμάτων και των πληγέντων από τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική και δυτική Αττική και στην επιδημιολογική επιτήρηση των περιοχών, δίνει προτεραιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ, κλιμάκιο του οποίου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, συμμετείχε νωρίτερα στην ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Ραφήνας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ θα ενεργήσει όλες αυτές τις μέρες με κλιμάκιά του σε επίπεδο ψυχολογικής υποστήριξης, συμβουλευτικής και κοινωνικής υγείας, καθώς και πρόληψης και επιδημιολογικής επιτήρησης, δήλωσε ο κ. Ρόζενμπεργκ στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Από επιστημονική πλευρά μας ενδιαφέρει η ψυχολογική στήριξη των συγγενών θυμάτων και των πληγέντων που βλέπουν τις περιουσίες τους να έχουν εξανεμιστεί από αυτή την καταστροφή. Ταυτόχρονα ειδικά κλιμάκια επιδημιολογικής επιτήρησης θα ελέγξουν όλες τις πληγείσες περιοχές για θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κ. Ρόζενμπεργκ

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ συνέστησε στους κατοίκους που ξαναγυρίζουν στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τη χρήση νερού από τα δίκτυα ύδρευσης, ιδίως αν έχει υπάρξει διακοπή υδροδότησης.

Υπάρχει επίσης, όπως διευκρίνισε, ο κίνδυνος τρεχούμενα νερά να έχουν επιμολυνθεί με νερά αποχετεύσεων, αλλά και μια σειρά από άλλα προβλήματα. Για την πρόληψη και αποφυγή κινδύνων δημόσιας υγείας και εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών συνεργεία του ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται στις περιοχές για να ελέγξουν την καταλληλότητα του νερού.

Ακόμη, λόγω πολύωρων διακοπών στην ηλεκτροδότηση, οι κάτοικοι θα πρέπει να αποφύγουν την κατανάλωση τροφίμων από ψυγεία που έχουν μείνει εκτός λειτουργίας.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ τόνισε ότι οι άνθρωποι που έχουν χρόνια νοσήματα και η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώνεται ή δεν μπορούν να έχουν την περίθαλψη που πρέπει μετά την καταστροφή, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τον οργανισμό. Τα ιατρονοσηλευτικά κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ θα βρίσκονται σε συνεργασία με τα τοπικά κέντρα υγείας στη διάθεση των ανθρώπων αυτών, είπε ο κ. Ρόζενμπεργκ.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος βρέθηκε στις περιοχές της Ραφήνας και της Νέας Μάκρης, τόνισε ότι οι ανάγκες είναι σημαντικές και πρόσθεσε ότι μετά από έκκληση των εργαζομένων του οργανισμού άρχισε η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, κυρίως φαρμάκων για τους πληγέντες.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ δίνει πληροφορίες και οδηγίες για αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν σχέση με τη δημόσια υγεία στο 210 5212000 αλλά και στην ειδική 24ωρη γραμμή επικοινωνίας του Κέντρου Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) 210 5212054.