«Η συμφωνία των Πρεσπών διαλύει την γκρίζα ζώνη»

«Ναι» στη λύση από περισσότερα από 320 πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής, της διανόησης και της τέχνης


ΕΛΛΑΔΑ
20:12
15/07/2018
«Η συμφωνία των Πρεσπών διαλύει την γκρίζα ζώνη»
91
loading

Περισσότερες από 320 προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της διανόησης και της τέχνης υπογράφουν την πρώτη λίστα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τη διαδικασία των υπογραφών να συνεχίζεται. Πολιτικά πρόσωπα, καθηγητές πανεπιστημίων, καλλιτέχνες κάνουν λόγο για ιστορική και έντιμη Συμφωνία «που εξασφαλίζει το μέλλον των λαών των δύο χωρών αλλά και της Βαλκανικής γειτονιάς μας με ειρήνη, αλληλεγγύη και συνανάπτυξη».

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν είναι ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, η λογοτέχνις Ρέα Γαλανάκη-Κούβελα, η πανεπιστημιακός Δραγώνα Θάλεια, ο πανεπιστημιακός Γιάννης Δρόσος, η Μυρσίνη Ζορμπά πολιτικός επιστήμων, ο καθηγητής Κώστας Ζώρας, ο ερευνητής Αλέξης Ηρακλείδης, ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός, η ιστορικός τέχνης Άννα Καφέτση, ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης, η ιστορικός Χριστίνα Κουλούρη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, ο συγγραφέας Βασίλης Κουνέλης, ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος, ο ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ Αντώνης Λιάκος, ο δημοσιογράφος Βασίλης Λυριτζής, ο πανεπιστημιακός του Πανεπιστημίου Μακεδονία Νίκος Μαραντζίδης, ο συνθέτης Νότης Μαυρουδής, ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαχαίρας, ο ομότιμος καθηγητής κοινωνιολογίας Νίκος Μουζέλης, ο δημοσιογράφος Βασίλης Πάϊκος και ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου.

Αναλυτικά το κείμενο έχεις ως εξής:

«Συμφωνία Πρεσπών

Η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών της 17ης Ιουνίου 2018, κλείνει μια μεγάλη εκκρεμότητα 25 και πλέον χρόνων στην περιοχή μας. Είναι μια έντιμη Συμφωνία που εξασφαλίζει το μέλλον των λαών των δύο χωρών αλλά και της Βαλκανικής γειτονιάς μας με ειρήνη, αλληλεγγύη και συνανάπτυξη.

Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό («Βόρεια Μακεδονία») έναντι όλων και με συνταγματική αναθεώρηση καλύπτει πλήρως τις πάγιες ελληνικές θέσεις και μάλιστα τις διασφαλίζει ακόμη περισσότερο, ενώ αποδεικνύει, έμπρακτα, τη βούληση της γειτονικής χώρας για ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών.

Διαλύεται η «γκρίζα ζώνη» που δημιουργούσε η μακροχρόνια εκκρεμότητα ενός «πρώην κράτους» και προσδιορίζονται με σαφήνεια και με διεθνή σφραγίδα τα όρια -πολιτικά, ιστορικά, πολιτισμικά- ανάμεσα στην ελληνική Μακεδονία και την «Βόρεια Μακεδονία». Είναι ο μοναδικός τρόπος διαγραφής δια παντός των αλυτρωτισμών στα Βαλκάνια.

Γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό της γειτονικής χώρας. Η επιβεβαίωση στη Συμφωνία της γλώσσας (όπως επί πάρα πολλές δεκαετίες έχει αναγνωρισθεί και από τη χώρα μας) και της ιθαγένειας της γειτονικής χώρας αποδεικνύει έμπρακτα τη βούληση της Ελλάδας για την οικοδόμηση ενός σταθερού μέλλοντος φιλίας και ειρήνης με τη «Βόρεια Μακεδονία». Η Ελλάδα, μια δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα σέβεται τις αποφάσεις και τις θεμελιώδεις αρχές του ΟΗΕ.

Σε αυτές τις ιστορικές στιγμές, όπου στην Ευρώπη παρατηρείται η άνοδος της ακροδεξιάς, του εθνικισμού, του σοβινισμού και του ρατσισμού, φαινόμενα, εξαιτίας των οποίων έχουν κυλήσει ποταμοί αίματος στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια σ' αυτές τις ιστορικές στιγμές, όπου στη χώρα μας, με αυτή τη Συμφωνία, ερχόμαστε στην πράξη αντιμέτωποι με το τέρας του φασισμού και με όσους το τροφοδοτούν, κύκλοι που εκφράζουν το πιο σκοτεινό παρελθόν, διχάζουν τον ελληνικό λαό και τις πολιτικές δυνάμεις σε εθνοπροδότες και εθνοσωτήρες. Ο διχασμός αυτός πλήττει τα θεμέλια της Δημοκρατίας, όταν στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη γειτονιά μας επινοούνται επικίνδυνοι αναθεωρητισμοί που προοιωνίζουν σκοτεινό μέλλον.

Εμείς, αριστεροί, δημοκράτες, προοδευτικοί πολίτες, στηρίζουμε τη Συμφωνία, γιατί είμαστε κατά των εθνικισμών και των αναθεωρητισμών, γιατί είμαστε υπέρ μιας ειρηνικής, αλληλέγγυας ευρωπαϊκής, βαλκανικής γειτονιάς, γιατί η Συμφωνία υπερβαίνει τις εθνικιστικές και θρησκευτικές εντάσεις. Είμαστε υπέρ της αξιοπρέπειας των λαών. Στηρίζουμε τη Συμφωνία γιατί πιστεύουμε ότι είναι πατριωτικό, διεθνιστικό και δημοκρατικό μας καθήκον».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

91
σχόλια
 1. avatar ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗΝ ΔΕΘ…

  ...τον Σεπτεμβριο να ακυρωσουμε την ΠΡΟΔΟΣΙΑ της Μακεδονιας απο τον ξεβρακωμενο ΠΡΟΔΟΤΗ και την ελληνοφωνη συμμορια των ασπονδυλων κατσαπλιαδων της εθελοδουλης ΦαSSιστερας.

 2. avatar Carouzel

  Βγήκαν όλα τα συριζόπουλα και λένε και γράφουν υπέρ του Τσίπρα και της συμφωνίας... Να πάτε να χορέψετε και στο Σύνταγμα [...] για το ξεπούλημα της Μακεδονίας

 3. avatar Ενωμένη αριστερά εδώ και τώρα!

  Για όλους εμάς τους αριστερούς αυτό το σπουδαίο γεγονός αποτελεί δικαίωση πολύχρονων αγώνων. Η Μακεδονία επιτέλους δικαιώθηκε, όπως ήταν το όνειρο της αριστεράς. Καλώς ήρθες λοιπόν Μακεδονία στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ και σε λίγο και της Ε.Ε. Αν και κκε, οφείλω να συγχαρώ το σύντροφο Αλέξη για την τεράστια αυτή επιτυχία του και να του ευχηθώ καλή συνέχεια με την Ήπειρο, τη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου. Η αριστερά μετά την ΗΤΤΑ το 49 από τα φασιστικά στρατεύματα της τότε φασιστικής κυβέρνησης, παίρνει πίσω το αίμα της.

  1. avatar mnimwn

   Πόσοι θα καταλάβουν από τους αριστερούς το καυτό σου χιούμορ ; τους δουλεύεις άριστα .

 4. avatar stelios D

  Για ποιον δούλεψε ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είπαμε ;; Για το ΝΑΤΟ;; Μα καλά αριστεροί άνθρωποι φιλειρηνιστές αντιπολεμικό κίνημα και να δουλεύουν για το ΝΑΤΟ; Τόσο μα τόσο ρουφιάνοι και απατεώνες; Φυσικά για να γίνει αυτό πρέπει να το επιτρέψουν οι λαοί των Σκοπίων και ο λαός μας. Για αυτό όλοι στους δρόμους, ο Τσίπρας ο ΣΥΡΙΖΑ και ο μπουχεσας ο Καμμένος δουλεύουν για το ΝΑΤΟ , ίσως χρηματιστηκαν από κέντρα και ώρα να δείξουμε πως δεν θα υποδουλωθουμε σε ΣΥΡΙΖΑ ΝΑΤΟ και Γερμανία. Ο Τσίπρας πούλησε την λευτεριά μας και μας θέλει προτεκτοράτο. Δεν θα σας περάσει χαφιέδες και τσιράκια της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ.

 5. avatar Φαιη Κ

  Ο μεγαλοψυχος Αλέξης με τον ενάρετο Κοτζιά προσφεραν το ματοβαμμενο όνομα \"Μακεδονία\" σε μια χώρα που προσπαθεί να σταθεροποιήσει ένα \"multiethnic society\" όπως λέει και το κείμενο. Έτσι, για να έχουν μια γλώσσα και μια υπηκοότητα και να μη διαλυθούν σε κοινότητες. Κι όμως! Δεν πιστεύουν στα Έθνη και είναι κομμουνιστές - διεθνιστές. Ενώ όλα αυτά τα κάνουν για την ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Που να τα φανταστούν όλα αυτά οι κομμουνιστές ψηφοφόροι τους!

 6. avatar ,ΚΞΦΝΒΣ΄ΡΙΦΞΓΡΣΙΓΞ

  ΓΕΜΙΣΑΜΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ Σ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ. ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ. ΕΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΑΥΤΗ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ!

 7. avatar Πάντως

  αν ήμουν Κνιτης και μου κανανε δώρο αυτή τη φωτογραφία με το ΝΑΤΟΙΚΟ φόντο την ώρα που διευρύνω την Ατλαντική Συμμαχια, δεν ξέρω αν θα το άντεχα...
  Ευτυχώς, δεν είμαι ΚΝΙΤΗΣ...

 8. avatar Καστοριά

  Eleos !θα συμφωνήσω μαζί σου ! Αλλά γιατί δεν αναφέρεις ότι θα μπορούσε να δωθεί η λύση παρά μα παρά πολυ εύκολα το 90 τότε που τα σκοπιά ήταν αδύναμα κ αισθάνονταν ακόμα Γιουγκοσλάβοι κ να επιβεβαιώσεις την καταστροφική εξωτερική πολιτική τον προηγούμενων κυβερνήσεων

 9. avatar Κερδάμε

  Εδώ γιατί δεν κάνει πάρτυ ο Τσίπρας σε 15 πόλεις; Γιατί δεν κάνει σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Σέρρες, Κατερίνη, Δράμα, Βέροια, Κοζάνη, Γιαννιτσά, Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Έδεσσα, Νάουσα, Κιλκίς, Φλώρινα και Αλεξάνδρεια;;; Να γιορτάσουμε κι εμείς αυτά που κερδίσαμε;;;;........

 10. avatar Senior

  Πάει το βόρεια και έμεινε μόνο το Μακεδονία.
  [...]πολιτικοί, διανοητές και καλλιτέχνες,το τέλος σας έφτασε.

 11. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

  ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΑ ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΝΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΟΥΝ.

 12. avatar Νεκρός της ΕΡΤ

  Κοιτάτε εδώ:
  Οι... αριστεροί (sic) πανηγυρίζουν για ένταξη χώρας στο... ΝΑΤΟ.
  Και στις 17 Νοέμβρη θα πάνε να διαδηλώσουν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ!
  Αυτό με μια λέξη συνοψίζεται ως αριστεροθολούρα.

 13. avatar Ελεγχόμενη Διανόηση!

  Πως γίνεται τόσοι πολλοί από τόσους πολλούς διαφορετικούς χώρους να ταυτίζονται; αξιοπερίεργο και ΥΠΟΠΤΟ...

 14. avatar Αντικομμουνι

  Ο Σύριζα είναι το κερασάκι στη τούρτα του Σανού που από το ‘74 και μετά η Αριστερά σερβίρει ακούραστα στους αμόρφωτους χαζοέλληνες μέσω θολοκουλτουριάριδων καλλιτεχνών και τάχα διανοούμενων. Και όχι μόνο αυτό, βάφτισαν εμφύλιο τον πόλεμο ανάμεσα σε Έλληνες και κατσαπλιάδες ,έφτιαξαν αγάλματα φονιάδων του Ελληνικού λαού (για παιδομάζωμα ούτε κουβέντα),είπαν ήρωες του Πολυτεχνείου τους Ρουβίκωνες της εποχής ,καταθέτουν στεφάνι σε ένα κεφάλι χωρίς ονόματα και τόσα άλλα . Ας χαρούν λοιπόν αυτοί που τους ψήφησαν ,ας τους καμαρώσουν και όταν έρθει η ώρα να τους ξαναψηφίσουν

 15. avatar Ε βέβαια

  Άμα δεν ευχαριστήσεις τον προδότη θα πέσει η κερκόπορτα να σε πλακώσει

 16. avatar Xaliasas

  Άγριο ξύλο στα Σκόπια μεταξύ Σλάβων και Αλβανών με αρκετούς τραυματίες. Δέρνονται με ρόπαλα και παλούκια μετά την δολοφονία Αλβανού από σλαβο. Στην Ελλάδα συγκεντρώσεις αίμα; Στο Πισοδέρι και που είσαι ακόμα ! Οπως βλέπουμε μόνοι ευχαριστημένοι το ΝΑΤΟ οι Γερμανοί η αστική τάξη και οι προδότες στην Ελλάδα που τα τσεπωσε για να υπογράψουν την συμφωνία. Βλέπετε κάποια.. ειρήνη των λαών και άλλες τέτοιες προπαγάνδες των χαφιεδων του συριζα; Αυτή η συμφωνία δεν θα έχει αίσιο τέλος για τον ΧΑΦΙΕ Αλέξη Τσίπρα. Αυτή η συμφωνία θα φέρει πολλά δεινά στους λαούς και των 2 χωρών. Πάντως μετά την προχθεσινή πρόκληση Κοτζιά πως είμαστε εντελώς ασήμαντοι και άχρηστοι για να ακυρώσουμε την συμφωνία νομίζω πως ίσως πρέπει να του απαντήσουμε αναλόγως..

 17. avatar Ημαρτον ,προσέχετε τι ψηφίζετε

  Κουραστήκαμε απ αυτόν τον θίασο που κυβερνά... ας τελειώσει επιτελους

 18. avatar Ζανετ

  αν μου τελείωνε το χαρτί στην τουαλέτα, θα προτιμούσα να σκουπιστώ με τα χέρια μου, παρά να χρησιμοποιήσω τα έγγραφα της συμφωνίας ως χαρτί υγείας.

 19. avatar Τώρα δεν μπορώ να πω το απόφθεγμα

  του ΣΟΥΡΗ!
  Αχ,ΕΛΛΑΔΑ ΤΙ ΓΑΙΔΑΡΟΥΣ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΩΡΑ!

 20. avatar Ετοιμαστείτε για νέα ανοσιουργήματα αξιοπρέπειας των λαών

  Αλβανικό,Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό!!
  Η Ελλάδα από τη Γραμμή Αμβρακικού-Παγασιτικού και κάτω!Και πολύ σας είναι!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει