Στο… νοίκι βγάζει η οικονομική κρίση ακόμη και τις πολυτελείς βίλες στα ελληνικά νησιά και στους άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Εκατοντάδες πανάκριβα σπίτια πλήρως εξοπλισμένα, με όλες τις ανέσεις, ιδιωτικές πισίνες, ακόμη και… υπηρετικό προσωπικό, μισθώνονται με τη σεζόν σε οικογένειες ή γκρουπ φίλων που θέλουν να ζήσουν ονειρεμένες διακοπές.

Αμερικανοί, Βρετανοί, Ρώσοι, Αραβες, Γερμανοί και πολλοί Έλληνες πληρώνουν εβδομαδιαίες διακοπές σε βίλες που βλέπουν μόνο στα όνειρά τους. Μάλιστα, από πέρυσι παρατηρείται σημαντική υποχώρηση των τιμών ενοικίασης εξαιτίας της μεγάλης προσφοράς σπιτιών που μισθώνονται.

Επιχειρηματίες απ’ όλους τους κλάδους, πολιτικοί, εργολάβοι οικοδομών ή εταιρείες real estate είναι οι βασικοί ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων βιλών.

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ή της απόφασης των πολιτών να τους στερήσουν την βουλευτική αποζημίωση πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να συντηρήσουν τα ακίνητά τους, ενώ και η υψηλή φορολόγηση έχει βάλει «φωτιά» στις τσέπες τους.

Έτσι, αποφασίζουν να δώσουν σε μεγάλες κτηματομεσιτικές εταιρείες την εξεύρεση ενοικιαστών που θα πληρώσουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τις διακοπές τους, π.χ. φήμες αναφέρουν ότι γνωστός πρώην υπουργός ενοικιάζει το πολυτελές σπίτι του σε νησί του Αιγαίου προς 4.000-6.000 ευρώ την εβδομάδα.

Στην Ελλάδα, πάντως, μπορεί να βρει κανείς βίλες για όλα τα βαλάντια, από 500 ευρώ την εβδομάδα μέχρι και πάνω από 20.000 ευρώ την εβδομάδα. Στις αγγελίες, ανάλογα με την ανάγκη του ιδιοκτήτη, υπάρχουν και προσφορές για ενοικίαση τον Μάιο ή τον Σεπτέμβριο, ενώ για τους καλοκαιρινούς μήνες οι τιμές είναι υψηλές.

Μύκονος, Σέριφος, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος, Κρήτη και η Πελοπόννησος είναι οι περιοχές με τις περισσότερες βίλες προς ενοικίαση που έχουν «κρεμαστεί» στα site εξειδικευμένων εταιρειών. Τα σπίτια, βεβαίως, ασφαλίζονται από ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν οι ένοικοι, καθώς υπογράφονται συγκεκριμένοι και αυστηροί όροι μεταξύ των εταιρειών και των ενδιαφερομένων.