Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) ανακοίνωσε σήμερα πως υπογράφτηκε η επιστολή προσφοράς και αποδοχής της σύμβασης με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των 85 αεροσκαφών F-16.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:«Σε εφαρμογή απόφασης του ΚΥΣΕΑ και κατόπιν εξουσιοδοτήσεως του κ. ΥΕΘΑ ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ υπέγραψε την 30η Απριλίου 2018 την επιστολή προσφοράς & αποδοχής (Letter of Offer & Acceptance) που αφορά την σύμβαση με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε F-16V».

Ο κύβος ερρίφθη μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και αναβαθμίζονται 85 συνολικά F-16 με το συνολικό κόστος να φτάνει στα 1,2 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό αναμένεται να αποπληρωθεί σε ετήσιες δόσεις περί των 110 εκατομμυρίων ευρώ σε μία δεκαετία, ενώ σύμφωνα με την κυβέρνηση, το κόστος αυτό δεν επηρεάζει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας.

Η αναβάθμιση γίνεται με οπλικά συστήματα της Lockheed Martin που παρουσιάστηκαν το 2012 (F-16V). Το F-16V ή Viper είναι η τελευταία έκδοση του F-16 Fighting Falcon τέταρτης γενιάς και ενσωματώνει προηγμένες δυνατότητες και λειτουργίες, έτσι ώστε να ανταγωνίζεται τα F-35 και F-22.

Συγκεκριμένα το F-16V ή Viper είναι η τελευταία έκδοση του αμερικανικής σχεδίασης και κατασκευής F-16 Fighting Falcon, μαχητικού 4ης γενιάς πολλαπλών ρόλων της Lockheed Martin. Τα F-16V μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξόντωση της αεράμυνας του εχθρού, για αποστολές αέρος-εδάφους και μάχες αέρος-αέρος.

Μπορεί επίσης να εκτελέσει αποστολές βαθιάς διείσδυσης και για αεροναυτικές επιχειρήσεις.

Ανάμεσα στα οπλικά συστήματα του F-16V είναι πύραυλοι αέρος-αέρος υπέρυθρης καθοδήγησης AIM-9 Sidewinder, Magic II και ASRAAM και μεγάλου βεληνεκούς με καθοδήγηση ραντάρ AIM-7, Sky Flash και AIM-120. Μπορεί επίσης να εκτοξεύσει τους πυραύλους με διευρυμένο «οπτικό πεδίο» AIM-9X, Python IV, AIM-132 ASRAAM και IRIS-T. Ειδικά για τον τελευταίο είναι πολύ σημαντικό πως ο πύραυλος αυτός κατασκευάζεται και στην Ελλάδα. Για στόχους στην θάλασσα μπορεί να «φορέσει» τους πυραύλους AGM-119/AGM-84/AGM-65G και τους AGM-65 Maverick για στόχους στο έδαφος.

Εν τω μεταξύ, επίσκεψη στις ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από 1 έως 3 Μαΐου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο διμερών επαφών, θα συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Ακόμη, ο ναύαρχος Αποστολάκης θα συναντηθεί με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Άμυνας και θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Κέντρου Στρατηγικής και Διεθνών Σπουδών (Center for Strategic and International Studies).