Μια καλαίσθητη και χρηστική γλυπτοθήκη, είναι το νέο βιβλίο της Ασπασίας Παπαδοπεράκη με τίτλο «Περί Γλυπτικής» (σελίδες 128, σχήμα 21Χ27), που κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις του Φοίνικα» (Ζωοδόχου Πηγής 49, τηλ.210-3244908), με επιμέλεια των κειμένων από τον Δημήτρη Παπακώστα. Το έγχρωμο σχέδιο του εξωφύλλου «Η γυναίκα που κοιτάζει πίσω», είναι αριθμημένο και υπογεγραμμένο από την γλύπτρια σε 1.000 αντίτυπα.

Το βιβλίο αποτελείται από δεκαπέντε «εύγλυπτα», πλήρη και εμπνευσμένα κείμενα της γνωστής γλύπτριας. Πρόκειται για εισηγήσεις σε καλλιτεχνικά συμπόσια, ομιλίες, άρθρα και αναλύσεις της, πάντα για τη γλυπτική από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Με τη βαθειά κλασική παιδεία της και το κύρος, από το αναγνωρισμένο, πολυβραβευμένο καλλιτεχνικό έργο της, η Ασπασία Παπαδοπεράκη προσεγγίζει, ιστορεί και αναλύει όλες τις πτυχές της γλυπτικής ως τέχνη, μέσα από σχέδια, γλυπτά, κεραμικά, αλλά και μέσα από φιλοσοφικά και καλλιτεχνικά διαχρονικά ρεύματα και σχολές.

Λειτουργεί όπως ένα μικρό λεξικό, με απαντήσεις για κάθε αισθητικό θέμα (σε έργα, πρόσωπα ή μεγάλες δημιουργίες) με εργαλείο τη Χρυσή Τομή, το Μέτρο της μέτρησης, την Επικούρειο ή Αριστοτελική κωδική εκτίμηση της τέχνης και τον ορισμό της ως γλυπτική τέχνη. Είναι ένα βιβλίο-εργαλείο για τη γλυπτική.

Ενδεικτικοί είναι ορισμένοι τίτλοι των κειμένων του βιβλίου, όπου αποδεικνύεται η πληρότητά του:
«Η ανθρώπινη μορφή στη γλυπτική, Η αναγκαιότητα του ελεύθερου σχεδίου, Ιστορική διαδρομή στην κρίση της ελληνικής γλυπτικής και πως μπορεί να ξεπεραστεί, Σκέψεις για τη γλυπτική, Πλαίσια και παράγοντες που επιδρούν στη διαμόρφωση της γλυπτικής τέχνης στην Ελλάδα, Σύγχρονη γλυπτική: ο χώρος των ΜΜΕ και ο πραγματικός χώρος προϋποθέσεις διαλόγου με το έργο, Γλυπτική και τοπίο, Οι επιρροές της επιστήμης και της τεχνολογίας στη σύγχρονη γλυπτική, Κυβερνοχώρος: διαπιστώσεις 2.500 ετών, Ανάλυση του «Osiris Vegetant», Μέτρα μέτρησης της ελληνικής αρχαιότητας και η χρυσή τομή, Οι καλλιτέχνες και το κοινωνι- κό άτομο της εποχής του Παρθενώνα, Η Αιγαιοπελαγίτικη παράδοση στοιχεία σύγχρονης αισθητικής και κοινωνικής πολιτικής πρότασης, και η προσωπική μου εμπειρία, Για την αισθητική και τη φιλοσοφία της τέχνης».

Η Ασπασία Παπαδοπεράκη είναι γεννημένη στην Κνωσό, ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στην Κρήτη. Στην γλυπτική της χρησιμοποιεί στοιχεία από τις μελέτες της στην ανθρώπινη φιγούρα και από την αιγαιοπελαγίτικη λαϊκή αρχιτεκτονική και αρχαία γλυπτική. Το έργο της έχει παρουσιαστή σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια και καλλιτεχνικά συμπόσια. Τα έργα της κοσμούν πολλά μουσεία και πλατείες ενώ θερμής υποδοχής έτυχαν τα γλυπτά της για τη Μαρία Κάλλας, τον Θεοτοκόπουλο, τον Κορνάρο, τον Καζαντζάκη, τον Ξυλούρη και τη Γυναίκα της Αντίστασης.

Το βιβλίο της Ασπασίας Παπαδοπεράκη «Περί Γλυπτικής» θα παρουσιάσουν την Τρίτη 6 Μαρτίου 2012, στις 7 το απόγευμα, στο αίθριο του κεντρικού κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη, Κουμπάρη 1, η ιστορικός τέχνης Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν και ο γλύπτης Κώστας Ζούρλας.